Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 243, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Tutustu lehteen klikkaamalla kuvaa!

Uusi Aika

Tutustuminen vaatii Adoben Acrobat Readerin

 

19.12.2014 - Suomi tarvitsee edelleen konsensusta

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb oli tällä viikolla valmis heittämään hyvästit kolmikannalle ja sen luomalle konsensukselle. Stubbin mielestä konsensus on syypää Suomen tämänhetkiseen taloustilanteeseen.

Pääministerin mielestä hallituksen ei pitäisi enää antaa työmarkkinajärjestöille päätäntävaltaa, vaan hallituksen pitää voida päättää itsenäisesti työelämääkin koskevista asioista.

Puheenvuorollaan pääministeri on lähtenyt varsin oudolle tielle. Hän olisi valmis vaarantamaan ne tulokset, joita suomalaisessa yhteiskunnassa on saavutettu työmarkkinajärjestöjen ja hallitusten välisellä yhteisymmärryksellä eli konsensuksella vuosikymmenten aikana.

Konsensuksen nimissä on mm. tehty erittäin maltillisia palkkaratkaisuja, joilla työmarkkinajärjestöt erityisesti palkansaajapuolella ovat osaltaan pyrkineet pitämään talouden rattaita pyörimässä.

Ei siis ole ihme, että Ylen haastattelema SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on tyrmistynyt pääministerin puheista. Lyly muistutti, että SAK pystyy tarvittaessa sopimisen sijaan myös riitelemään ja näin uhkaamaan yhteiskuntarauhaa.

Hämmästyttävää oli myös työnantajia edustavan EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen lausunto, jossa hän Lylyn lailla tyrmäsi Stubbin puheet. Kun Häkämies sanoi hämmästelevänsä Stubbin näkemystä, on muistettava, että ennen nykyistä tehtäväänsä Häkämies (kok) oli Stubbin ministeritoveri.

Onkin kysyttävä, onko konsensusta romuttamassa nyt Suomen pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja vai Alexander Stubb yksityisajattelijana? Olipa vastaus mikä tahansa, kaikki ne oikeistaan merkitsevät samaa yhteiskuntarauhan kannalta vaarallista ajattelua.

Onneksi se ei kuitenkaan ole viimeisiään vetelevän hallituksen koko näkemys asiasta, sillä sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet edelleen olevansa kolmikannan ja konsensuksen kannalla. Suomi tarvitsee edelleen ja varsinkin nyt konsensusta, joka tukee talouden saamista raiteilleen.

Stubbin puheenvuoro voidaan ottaa myös kokoomuksen vaalikikkana niille, jotka pitävä työmarkkinajärjestöjen valtaa liian suurena. Ammattiliitoissa on paljon kuitenkin myös kokoomuksen kannattajia, joten puheenvuoro saattaa pikemminkin vauhdittaa kokoomuksen alamäkeä kuin nostaa kannatusta.

Kokoomuksen alamäkihän johti jo Helsingin Sanomien tuoreen gallupin mukaan siihen, että SDP:n kannatus on noussut, ja puolue on jo keskustan jälkeen kakkosena.

Nyt kysymme

Pidätkö kuntapalvelujen yksityistämistä tarpeellisena?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva

 

Kuva: Uusi Aika

 

Find the casquette pas cher sale & buy casquette new era pas cher en ligne.