Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 243, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Tutustu lehteen klikkaamalla kuvaa!

Uusi Aika

Tutustuminen vaatii Adoben Acrobat Readerin

 

27.3.2015 - Jos ei Suur-Pori synny hyvällä, niin todennäköisesti pakolla

Ensi maanantai on ratkaiseva päivä, kun kuuden Porin seudun kunnan valtuustot päättävät, lähtevätkö ne tekemään lopullista yhdistymissopimusta uuden kunnan muodostamisesta vuoden 2017 alussa.
Kokemäen, Luvian, Nakkilan, Pomarkun, Porin ja Ulvilan valtuustot pitävät maanantai-iltana kokouksensa samaan aikaan, mutta kukin kunta tekee itsenäisesti oman päätöksensä.

Jo tässä vaiheessa lienee selvää, että ainakin Kokemäki ja Luvia jäävät pois Porin liitoshankkeesta ja suuntaavat muualle; Kokemäki Keski-Satakuntaan ja Luvia Eurajoelle. Pomarkku haluaa todennäköisesti jatkaa yksinään.
Porin kaupunginvaltuusto sen sijaan haluaa jatkaa yhdistymisvalmisteluja yksimielisesti, elleivät perussuomalaiset sitten äänestytä päätöstä.

Avoin kysymys onkin oikeastaan vain se, mitä tekevät Ulvilan ja Nakkilan valtuustot. Ulvilassa kaupunginhallitus esitti äänestyksen jälkeen, että Ulvila jatkaisi valmisteluja Porin kanssa. Kaupunginjohtaja Jukka Moilanen esitti kuitenkin Porin hylkäämistä, Nakkilassa taas kunnanjohtaja Matti Sjögren esitti Pori-liitoksen jatkamista, mutta kunnanhallitus äänesti Keski-Satakunnan puolesta.

Ulvilassa on laskettu valtuutettuja tarkkaan, ja vielä alkuviikolla näytti siltä, että valtuusto haluaa jatkaa Pori-neuvotteluja parin äänen enemmistöllä. Myös Pori-liitosta tähän asti kannattaneen valtuuston puheenjohtajan Kimmo Vepsän (kok) outo ulostulo Satakunnan radion haastattelussa saattoi kuitenkin muuttaa voimasuhteita. Hänen mielestään Ulvilan ei kannattaisi lähteä yksinään kimppaan Porin kanssa. Vepsä on myös kansanedustajaehdokkaana, ja ilmeisesti lähestyvät vaalit saivat Vepsän kääntämään takkinsa.

On siis mahdollista että Suur-Porin synnyttäminen pysähtyy saman tien. Se olisi Porin naapurikuntien kannalta vahinko, sillä jos vapaaehtoista liitosta ei synny, saattaa esimerkiksi Ulvilalla ja Pomarkulla olla edessään Lavian tie, eli ajautuminen kriisikunnaksi, jolloin valtiovalta pakottaa kunnat liittymään Poriin.

Vapaaehtoisessa liitoksessa kunnat ovat päättämässä, millä ehdoilla liitos toteutetaan, mutta pakkoliitoksessa kriisikunnalla ei ole juuri mahdollisuuksia asettaa ehtoja. Silloin suurempi antaa, mitä se haluaa.

Eikä kriisikunnan tunnusmerkit ole kaukana sen enempää Pomarkussa kuin Ulvilassa. Vetoaminen tämän hetken taloustilanteeseen on turhaa, sillä kuntatalous kurjistuu koko ajan, ja tilanne on aivan toinen 10 vuoden kuluttua, jonne nyt viritteillä olleella Suur-Porillakin on tähdätty.

Nyt kysymme

Aitoko äänestää eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva

 

Kuva: Uusi Aika