Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.2.2019 - Italialaiset tomaatinpoimijat ja suomalaiset vanhukset

S-ryhmä julkaisi helmikuun alussa raportin Rainbow-säilyketomaattien hankintaketjun alkupäässä olevien tomaatinpoimijoiden karuista oloista. Palkat ovat huonoja, työpäivät pitkiä, ja asumisolot sikamaisen kehnoja. Suurimmaksi osaksi maahanmuuttajista koostuvien tomaattityöläisten ympärillä pyörivät lisäksi mafian gangsterit.
Raportin sisältö ei yllätä. Varsin yleisesti on tiedossa, että erityisesti Välimeren maissa paperittomat ja oikeudettomat maahanmuuttajat ovat riiston ja hyväksikäytön kiitollinen kohde. Poikkeuksellista sen sijaan on, että suuri suomalainen kauppaketju omaehtoisesti tilaa ulkopuoliselta taholta - ja kaunistelematta julkaisee - hankintaketjunsa eettisiä ongelmia kuvaavan raportin. Toinen mahdollisuus olisi ollut sulkea silmät, tai vaieta asia hengiltä. Myönteistä on myös, että vastuullisuusjohtaja Lea Rankisen mukaan raportin epäkohtiin haetaan korjauksia tavarantoimittajien kanssa tehtävien sopimusuudistusten kautta jo ensi satokaudeksi. Taustalta paistaa kannatettava ajatus: vain eettisesti kestävä bisnes on hyvää bisnestä, varsinkin pitkällä tähtäyksellä.
Yritysten eettistä toimintatapaa ja yritysvastuuta tarkastelevat raportit ovat Suomessa harvinaista herkkua. Niitä on tehnyt lähinnä Finnwatch, joka on yritystoiminnan kansainvälisiä, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ja toimintatapoja tutkiva kansalaisjärjestö. Raporteissa on usein korostunut ristiriita, joka vallitsee yritysten julkilausuttujen arvojen ja käytännön toiminnan välillä.
Viime viikkoina keskustelu yksityisten hoivayritysten törkeistä laiminlyönneistä, jopa rikoksista, ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten yrityksen eettisille toimintatavoille käy taloudellisen voitontavoittelun puristuksessa. Hoivayritysten kotisivuille mahtipontisesti printatut ”arvot” näyttäytyvät groteskina vitsinä, eivätkä kriisiviestinnän aakkosten mukaisesti lausutut anteeksipyynnöt TV-ruudussa herätä pienintäkään sympatiaa.
Elinkeinoelämän edunvalvontajärjestöt ovat toistuvasti vaatineet ”turhan” lainsäädännön ja sääntelyn purkamista. Tilalle on esitetty ”omavalvontaa”, paikallista sopimista ja ”terveen” järjen käyttöä. Hoivayritysten esimerkki osoittaa, että esitys ontuu pahasti: Eettisyydellä on pyyhitty pöytää juuri sellaisella toimialalla, jolla sen merkitys pitäisi olla korostetun keskeinen, ja suosituksia on rikottu, kun sanktioitua lakia ei ole olemassa.
Tapahtuneesta huolimatta - tai oikeastaan juuri sen takia - on perusteltua uskoa, tai ainakin toivoa, että yritysten vastuullisuus lisääntyy. Mutta paljon työtä on vielä jäljellä. Mainittu Finnwatch, joka lähes ainoana toimijana on Suomessa nostanut yritysvastuun ongelmakohtia esiin, on saanut toimintaansa mm ulkoministeriön rahoitusta. Ei saa enää. Yleisavustus evättiin perusteella, joka vahvasti haiskahtaa poliittisperäiseltä. Jaa Facebookissa

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva