Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.5.2019 - Kunnan luottamushenkilöiden rooli on aiempaa vaativampi

Kunnan luottamushenkilöiden tehtäväkenttä on muuttunut viimeisten vuosien aikana aiempaa vaativammaksi. Päätöksenteko ja monimutkaisiin asiakokonaisuuksiin perehtyminen vaativat osaamista ja kouluttumista, mutta vievät myös aikaa aivan eri tavalla kuin ennen. Myös asiakokonaisuuksien valmisteluun toivotaan poliittisten päättäjien osallisuutta aiempaa enemmän. Tämä korostuu erityisesti suurissa kaupungeissa, mutta myös pienissä kunnissa, jossa valmisteleva virkamiesjohto on juustohöylätty vuosien saatossa niin ohueksi, että resursseja ei yksinkertaisesti ole.

Vaativuus ja ajankäyttö nousevat esiin myös Kuntaliiton tutkimuksessa, jossa huomioidaan myös se, että luottamushenkilöt tekevät merkittäviä työnantajapäätöksiä ja edustavat aina työnantajaa. Suurin osa luottamushenkilötyöstä tapahtuu vapaaehtoisesti omalla vapaa-ajalla ilman korvausta tai kokouspalkkion muodossa. Vain joissakin kunnissa osa kunnan ykkösluottamushenkilöistä hoitaa tehtäviään joko osa-aikaisena tai päätoimisena työnään. Kuntaliiton mukaan vuonna 2017 alkaneella valtuustokaudella luottamushenkilöpaikkoja on Manner-Suomen kuntien valtuustossa, hallituksissa ja lautakunnissa kaikkiaan 21 122. Näistä valtuustossa on 8 999, hallituksessa 2 619 ja lautakunnissa 9 504. Päätoimisia ja osa-aikaisia valtuuston, hallituksen ja lautakunnan puheenjohtajia oli kesäkuussa 2018 yhteensä 26 henkilöä 15 kunnassa. Näistä 6 toimi päätoimisena ja 20 osa-aikaisena. He saavat luottamustehtävän hoitamisesta eläkettä kartuttavaa palkkaa ja heillä on samat sosiaalietuudet kuin kunnan työntekijöillä. Kuukausipalkkaa saaville luottamushenkilöille ei yleensä makseta erikseen kokouspalkkioita tai muita korvauksia. Tässä mielessä Kuntaliiton mukaan Suomessa ollaan vähittäin siirtymässä lähemmäs kohti Pohjoismaista mallia, jossa johtaville kunnallisille luottamushenkilöille maksetaan useimmiten palkkaa osa- tai kokopäiväisesti hoitamastaan luottamustehtävästä. Ja ehkä syytä onkin.

Yhteiskunnallinen aktiivisuus nykyisen järjestelmän kautta on laskussa ja tulee esille muun muassa silloin, kun eri puolueet etsivät kuntavaaliehdokkaita. Osaaminen, perehtyminen ja erityisesti ajankäyttö nousevat usein esille, kun henkilö kieltäytyy ehdokkuudesta tai luottamustehtävästä. Tämä on demokratian ja osallisuuden näkökulmasta niin sanotusti huono uutinen. Nykyinen kuntalaki mahdollistaa kunnille useita uusia malleja päätöksentekoon ja johtamisen. Niitä on hyvä selvittää perusteellisesti kunnan koosta riippumatta.

Jaa Facebookissa

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva