Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.9.2018 - Ihmisen kokoista työtä

SAK julkaisi taannoin tuoreen Hyvän työn mittarinsa tulokset, joista selviää, että työn laadulla on merkittävä vaikutus työntekijän terveyteen.
Työelämää heikentävät kiire ja työnantajan asettamat tehokkuusvaatimukset. Jopa puolet SAK:laisista on viimeisen vuoden aikana ollut huolissaan työn haitallisista vaikutuksista terveyteen, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Vastaajista 40 prosenttia koki työnsä kuormittavaksi tai haitalliseksi terveydelleen, mikä on 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.
Siihen, miten paljon työntekijä oli pois töistä oman sairauden vuoksi kyselytutkimusta edeltävänä vuonna, vaikutti työpaikan laatu. Kun hyviksi koetuissa työpaikoissa 46 prosenttia työntekijöistä oli vuoden aikana pois töistä sairauden takia, huonoiksi koetuissa työpaikoissa luku lähes tuplaantui ollen 84 prosenttia. Huonoiksi koetuissa töissä lisäksi sairastettiin pidempään.
Nämä tutkimustulokset heijastavat sinänsä itsestään selvää asiaa. Jos olosuhteet ovat työpaikalla kunnossa, jaksavat ihmiset olla kauemmin työelämässä.
Suomessa on laadittu työelämästrategia, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisesta työelämästä maailman paras vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan työelämä muuttuu aina vain kiireisemmäksi ja vaativammaksi. Yhä pienemmällä porukalla on pystyttävä tekemään saman verran tai jopa enemmän kuin aiemmin isommalla työntekijämäärällä. Työajan ja vapaa-ajan erottaminen on usein hankalaa, koska sähköposteihin odotetaan vastausta heti, myös työajan ulkopuolella. Uupuminen ei ole vain ikääntyvien työntekijöiden ongelma, vaan koskee koko työikäistä väestöä.
Työhyvinvoinnin olisikin oltava osa yrityksen päivittäistä johtamista ja strategiaa. Tärkeässä asemassa ovat etenkin riittävä perehdytys ja koulutus, hyvä johtaminen, sopiva työtahti sekä työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet. Tarvitaan sellaisia työskentelytapoja, että ihmiset pystyvät osallistumaan ja antamaan parastaan. Työn on oltava ihmisen kokoista ja siitä on voitava tuntea ammattiylpeyttä.
Hyvä työpaikka on sellainen, jossa työntekijät luottavat organisaationsa johtoon, ovat ylpeitä siitä mitä tekevät ja nauttivat työkaveriensa kanssa työskentelystä.

Jaa Facebookissa

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Oletko löytänyt kanttarelleja?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva

 

Kuva: Rajala