Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.11.2018 - Porin budjetti katsoo tulevaisuuteen

Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikon kokouksessaan kunnallisveroprosentin noston 19,75 prosentista 20,25 prosenttiin. Valtuusto päätti asiasta äänin 34-25. Veroprosentin nostoa vastaan argumentoitiin muun muassa kaupungin houkuttelevuudella. Seinäjoen kaupungin veroprosentti on 21 ja eri mittareiden valossa kaupunki peittoaa Porin houkuttelevuudellaan mennen tulleen. Pelkkä kunnallisvero ei siis selitä kaupungin vetovoimaa. Kuntien osalta kyse onkin enemmän palveluista ja hyvästä elämästä.
Tavallaan poliittinen talousarviovalmistelu käynnistyi Porissa jo vuosi sitten. Silloin enemmistö valtuustopuolueista solmi Pori-sopimuksen, jossa painotetaan erityisesti palvelujen laatua ja kaupungin positiivista kehitystä. Pori-sopimukseen kirjattiin selkeät kehittämiskohteet: varhaiskasvatus, lastensuojelu, opetus, joukkoliikenne, liikunta ja retkeily ja työllisyys.
 Nyt valtuuston hyväksymässä budjetissa Pori-sopimusryhmien toiveiden tynnyriksi leimattuja tavoitteita tehdään todeksi ja kunnallisverotus on yksi oikeudenmukaisimmista keinoista julkisten palvelujen rahoittamiseksi. Kiinteistöverot ovat puhtaita tasaveroja ja niihin sopimuskumppanit eivät halunneet kajota. Pori-sopimusryhmät halusivat myös kuroa umpeen kaupunginjohtaja Luukkosen talousarvioesityksen alijäämää. Lyhyellä aikavälillä tätä ei olisi pystytty tekemään pelkällä juustohöylällä säästäen, myös siksi veronkorotus oli perusteltu.
Päätetty veronkorotus tuottaa Porille reilut 6 miljoonaa euroa, eli korotuksen jälkeenkin talousarvio jäi alijäämäiseksi. Valtuusto joutuu siis joka tapauksessa pohtimaan, miten rahat jatkossa suunnataan ja millaisella organisaatiolla Pori tulevaisuudessa toimii.
 Budjetissa painotettiin Porin tulevaisuutta ja tehtiin panostuksia erityisesti lapsiin ja nuoriin. Esimerkiksi lastensuojelun henkilöstöresurssin vahvistamiseen käytetään 300 000 euroa, joka tarkoittaa seitsemää uutta työntekijää. Varhaiskasvatukseen suunnattiin 200 000 euroa, jotta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaukseen harkintaperusteita lievennettäisiin. Tällä uskotaan olevan ennaltaehkäisevää vaikutusta. Puolen miljoonan panostus perus- ja lukio-opetukseen lisää opetusta, valinnaisuutta ja purkaa suurryhmiä. Urheilutalon suunnittelua vauhditetaan ja työllisyyden määrärahojen kautta halutaan vaikuttaa muun muassa retkeilyreittien kunnostamiseen ja Joutsijärven mallileirin korjaamiseen.
Kuntien panostukset hyvinvointiin ovat julkisuudessa yllättävän vähän verrattuna siihen, miten paljon ja miten negatiivisesti veronkorotuksista uutisoidaan. Jaa Facebookissa

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Joko olet vaihtanut talvirenkaat?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva