Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

113 vuotta, neljä kuukautta, kaksi päivää

Kuten otsikko ja historian viimeisen Uuden Ajan etusivun laskuri kertovat, lehti ehti ennen lakkauttamistaan olla hengissä lyhyttä kanalaissodan aiheuttamaa taukoa lukuun ottamatta 113 vuotta, neljä vuotta ja kaksi päivää. Nyt Uuden Ajan tarina on päätepisteessään.

 

Ensimmäisen kerran työväen oman sanomalehden perustamisesta keskusteltiin Porin työväenyhdistyksen johtokunnassa jo vuonna 1889, mutta silloinen vielä wrightiläinen johtokunta katsoi, että se on huvitoimikunnan asia, ja lehden perustaminen jäi siihen.

Mutta kun huhtikuussa 1903 työväestö valtasi Porin työväenyhdistyksen, alettiin lehtiasiaa pitää taas esillä. Työväestön halu perustaa oma lehti voimistui. Sosialidemokraattisen puolueen perustajiin kuuluneen ja Porissa vaikuttaneen Eetu Salinin ruokalassa pidettiin vuoden 1905 lopulla epävirallinen kokous omasta lehdestä, ja päätettiin kutsua koolle varsinainen perustava kokous. Se pidettiin tammikuussa 1906, ja siihen osallistui Torpalla yli 400 ihmistä.

Lehden omistajaksi muodostettiin osuusunta, joka valitsi lehden taloudenhoitajaksi Tahvo Ruotsalaisen ja ensimmäiseksi toimittajaksi Eetu Salinin. Toimitussihteeriksi valittiin Juho Rainio, jonka valkoiset kansalaissodan aikana murhasivat julmasti Porin Raatihuoneen kellarissa.

Lehden nimeksi annettiin Sosialidemokraatti, ja sen ensimmäinen näytenumero julkaistiin 15!p000 lehden painoksena 17.2.1906. Säännöllisen ilmestymisensä lehti aloitti 5. huhtikuuta 1906, ja sitä pidetään Uuden Ajan syntymäpäivänä. Lehti alkoi ilmestyä kolme kertaa viikossa. Eetu Salin kutsui syksyllä 1906 toimittajaksi myös Väinö Tannerin, joka oli jo Helsingissä kirjoittanut Työmies-lehteen.

Eetu Salin houkutteli Tannerin kuitenkin ehdokkaaksi vuoden 1907 eduskuntavaaleihin, ja hänet myös valittiin. Tannerin työsuhde lehteen katkesikin huhtikuun alussa 1907, jolloin uusi eduskunta aloitti työnsä. Tanner kuitenkin kirjoitti lehteen eduskunnastakin.

Se, että Pori ja Satakuntaa pidetään Salinin ja Tannerin seutuna, ja että heidän poliittinen perintönsä on elänyt Porissa vahvana, juontaa juuri noista Sosialidemokraatin alkuvaiheista.
Itse asiassa Eetu Salininkin kausi Sosialidemokraatin johdossa jäi lyhyeksi, Hän erosi tehtävästi marraskuussa 1907. Salinhan joutui 10 kuukaudeksi vankilaan majesteettirikoksesta, kun hän oli lehtikirjoituksellaan loukannut sananvapauslakia. Sen jälkeen Salin ei enää palannut lehteen eikä juuri Poriinkaan.

Sosialidemokraatti ilmestyi kolmepäiväisenä vuoteen 1917, jolloin lehti muutettiin 6-päiväideksi. Sitä kesti kuitenkin vain huhtikuuhun 1918, jolloin lehti kansalaissodan seurauksena lakkautettiin. Senaatti esti kaikkien sosialidemokraattisten lehtien ilmestymisen kansalaissodan jälkeen. Viimeistään vuoden 1919 puolella lehtiä alettiin julkaista uudelleen. Helsingissä Työmies-lehti sai poikkeusluvan aloittaa ilmestymisensä uudelle nimellä Sosialidemokraatti jo kesällä 1918.

Kun Porissa ryhdyttiin jatkamaan lehden ilmestymistä, täytyi etsiä uusi nimi, ja ensimmäinen Uusi Aika ilmestyi koenumerona heinäkuussa 1919, ja säännöllisen ilmestymisensä se aloitti 2. elokuuta.
Päätoimittajat vaihtuivat tiuhaan, kunnes Vilho Rantanen nostettiin toimittajasta päätoimittajaksi 1938. Hän jatkoi tehtävässä aina vuoteen 1967. Rantasen jälkeen päätoimittajana oli pari vuotta Aaro Kärkkäinen, kunnes lehden silloinen toimitussihteeri Leo Nyberg valittiin päätoimittajaksi ja toimitusjohtajaksi.
1960-luvulla Uusi Aika oli konkurssin partaalla, ja silloinen johtokunta pelasti lehden omilla vekseleillään. Samalla lehti muutettiin viisipäiväisestä kolme kertaa viikossa ilmestyväksi.

Nybergin kaudella alkoi lehden ja kirjapainon voimakas kehittäminen. 70-luvulla avuksi tulivat myös valtion lehdistötuki ja sak-laisen ay-liikkeen lehtiseteli. Lehden levikki ja henkilöstö lähtivät kasvuun. Enimmillään kirjapaino ja lehti työllistivät lähes 100 henkeä. Nyberg jäi eläkkeelle 1985, jolloin päätoimittajaksi valittiin Ulla Turkki ja toimitusjohtajaksi Reijo Nuikki. He jäivät eläkkeelle vuosituhannen ensimmäisen kymmenluvun lopulla.

Uuden Ajan viimeinen päätoimittaja on Maarit Kautto ja toimitusjohtaja Esko Ahola. Lehden toimitus ja kirjapaino sijaitsivat Porin Antinkadulla 1980-luvun alkuun, jolloin Kuninkaanlahdenkadulle valmistui uusi lehtitalo. Sen tarina päättyi 2010 luvun alussa, jolloin porilainen kirjapaino Nelostuote osti Kehityksen kirjapainon ja koko kiinteistön. Uuden Ajan painatus oli jo siirtynyt 2002 Allatum Oy:lle. Uuden Ajan toimitus pysyi talossa vuokralaisena, kunnes Nelostuote myi talon kuntosaliksi, ja toimitus muutti Porin Itsenäisyydenkadulle.

Nyt porilaisen punapääoman viimeisetkin rippeet sulkeutuvat.

Jukka Vilponiemi
Uusi Aika

19.6.2019 05:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva