Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalainen mediakenttä kutistuu entisestään

Kuva: Satakuntalainen mediakenttä kutistuu entisestään

Satakunnan journalismintekijöiden keskuudessa Uuden Ajan loppuminen nosti esiin erityisesti pitkän historian ja mediakentän monipuolisuuden.

- Yli sata vuotta vanha Uusi Aika on ollut keskeinen toimija satakuntalaisessa mediakentässä. Sen lakkauttaminen merkitsee maakunnan median moniarvoisuuden kaventumista. Puoluelehdillä, joista Uusi Aika on Satakunnassa viimeisin, on ollut tärkeä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa. Mediana se on rikastuttanut ja tuonut näkökulmia erityisesti paikalliseen poliittiseen keskusteluun, kommentoi Satakunnan Journalistit ry:n puheenjohtaja, Länsi-Suomen kulttuuritoimittaja Maarit Anttila.
- Satakuntalaisten journalistien näkökulmasta lehden lopettaminen on menetys, sillä toimittajien työllisyysnäkymät eivät Satakunnassa ole kaksiset, uusia työpaikkoja alalle ei juuri synny ja työsuhteisten journalistien määrä on vuosi vuodelta vähentynyt, Anttila jatkaa.

Satakunnan Viikon ja Ulvilan Seudun päätoimittaja Kim Huovinlahdella on pitkä perspektiivi maakunnan mediakentän muutokseen.
- Tärkeiden asioiden arvon ymmärtää usein vasta silloin, kun niitä ei enää ole. Sanomalehti Uusi Aika on ollut merkittävä osa satakuntalaista mediakenttää vuosikymmenten ajan ja se on ollut myös olennainen osa sosiaalidemokraattista viestintää valtakunnallisestikin, sanoo Huovinlahti.
- Suomalainen lehdistö syntyi puolueaktiivien toimesta kahdessa aallossa. Uusi Aika on edustanut ensimmäistä aaltoa, se perustettiin heti 1900-luvun alussa. Toinen lehdistön syntyaalto ajoittui itsenäisyyden aikoihin. Lehdistön tehtävänä oli alkuaikoina olla viestiväline puolueen ja sen aktiivien välillä. Uusi Aika on ollut rehellisesti sosiaalidemokraattinen lehti. Se on uutisoinut maakunnan sekä sen kuntien ja kaupunkien asioita sosiaalidemokraattisesti. Lukija on aina tiennyt, mistä lähtökohdista uutiset ja artikkelit on kirjoitettu. Uuden Ajan kohdalla lukijan ei ole tarvinnut pohtia, onko lehdellä piiloagendaa, Huovinlahti jatkaa.
- Uuden Ajan toimituksella on ollut kiinteät suhteet sd-taustaisiin päättäjiin. Se on mahdollistanut sen, että lehti on ollut hyvin ajan hermolla. Lehti on myös seurannut hyvin kiinteästi vaikkapa Porin valtuuston kokouksia. Satakunta on maan sosiaalidemokraattisin maakunta. Viime eduskuntavaaleissa puolue sai Satakunnasta kolme kansanedustajaa. Voi sanoa, että Satakunta ratkaisi sen, että Sdp:stä tuli pääministeripuolue. Uudella Ajalla on ollut myös järjestöllinen tehtävä. Omalla lehdellä ja hyvällä vaalimenestyksellä on ollut yhteys, Huovinlahti pohtii.
- Kun Uuden Ajan pitkä lehtitarina on päättymässä, niin samalla Satakunnasta katoaa yksi maakunnallinen lehtitalo. Maakunnallisuus on ollut sosiaalidemokratian lisäksi Uuden Ajan toinen kivijalka. Mediakenttä elää suurta myllerrystä ja samalla kaupallisuus vaikuttaa entistä enemmän medioiden sisältöönkin. Kun Uusi Aika oli vahvimmillaan, media kisaili keskenään terävällä kynällä ja aatteen palolla. Nyt kilpailu on muuttunut markkinaehtoiseksi ja medioiden välinen kaupallinen kilpailu saattaa heijastua myös lehtien toimitukselliseen sisältöön, sanoo Huovinlahti.
- Uusi Aika monipuolisti satakuntalaista mediakenttää maakunnallisesti ja sosiaalidemokraattista mediakenttää valtakunnallisesti. Lehden olisi toivonut jatkavan vielä. Omalle lukijakunnalleen lehti on ollut tärkeä ja jopa rakas. Tehty hyvä työ ei katoa, vaikka lehti loppuukin, Huovilahti summaa.

Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemen mukaan Uudella Ajalla on upea historia, josta voi olla ylpeä.
 - Uusi Aika on ollut menestystarina. Työtä on tehty hyvin, sillä vastaava kehitys on nähty muilla paikkakunnilla jo vuosia sitten ja silti Porissa julkaisemista jatkettiin sitkeästi, sanoo Lähdeniemi.
- 113 vuotta on todella pitkä aika. Tuona aikana Suomi on noussut kurjuudesta hyvinvointiin ja tuote eli Uusi Aika painettuna sanomalehtenä on kulkenut mukana koko matkan. Lehti syntyi aikoinaan selkeää tarvetta ja yhteiskunnallista tehtävää varten. Voidaan ajatella, että tuo tarve on nyt täytetty, Uusi Aika on ollut siinä kunniakkaasti mukana ja jää nyt historiaan, sanoo Lähdeniemi.

19.6.2019 05:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva