Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi Aika kaatuu kunnialla - työn ääreen!

Kuva: Uusi Aika kaatuu kunnialla - työn ääreen!

Painetun tiedonvälityksen - erityisesti työväenlehdistön - rooli suomalaisen työväenliikkeen alkuaikoina oli erittäin suuri. Agitaattorien puheiden lisäksi ja täydennykseksi työväenaatetta levitettiin pamflettien ja kiistakirjoitusten muodossa, joihin jo tuolloin varsin lukutaitoinen rahvas kiinnostuneena syventyi, kirjoittaa Harri Kivenmaa kolumnissaan.

Erinomaisen keskeinen merkitys työväenliikkeen nousussa oli työväen lehdillä, joita suuren innostuksen vallassa perustettiin 1900-luvun alussa jokaiseen vaalipiiriin. Lehtien menestyksestä kertoi, että ne kilpailivat ennen kansalaissotaa levikkimäärissä menestyksellä porvarillisten valtalehtien kanssa - saattoivat ajoittain jopa lyödä ne. Näin oli laita myös 1906 perustetulla Uusi Aika - lehdellä, joka vuoteen 1918 ilmestyi Sosialidemokraatti- nimisenä.

Työväenlehti ei välittänyt vain uutisia ja jakanut tietoa. Se kokosi yhteen samalla tavalla ajattelevia ja opetti liittämään lukijan omat kokemukset osaksi suurempaa maailmanselitystä. Lehdessä julkaistiin yleisönosastokirjoituksia, ”kirjeitä maaseudun osastoista”, uutisia puhetilaisuuksista ja kokouksista, selostuksia eduskunnan ja valtuustojen istunnoista. Näin tehtiin ymmärrettäväksi se, että politiikkaa tehtiin kansallisten ja paikallisten ongelmien ja kiistojen ratkaisemiseksi. Työväenlehtien toimituksista muodostui usein maakunnan ay- ja puolueaktiivien kohtaamispaikka, joissa viimeisimmät uutiset kuultiin, ja joissa toimittajan ja poliitikon roolien rajat hämärtyivät.

Kansalaissodan jälkiselvittely, jolloin työväenlehdet jäivät lähes vuodeksi ilmestymättä, merkitsi suoneniskua, josta lehdet eivät enää palautuneet entiselleen. Erityisesti sotien jälkeen käynnistynyt, ja koko ajan kiihtynyt ”markkinaehtoistuminen” saivat aikaan sen, että maakuntien ykköslehdet - usein kokoomuksen äänenkannattajia - valtasivat ilmoitusmarkkinoita ja kasvattivat levikkejään monesti useiden suurten työnantajien tuella: Työntekijöille tilattiin alueen ykköslehti (=porvarilehti) ilmaiseksi ”työsuhde-etuna”, tai suurella alennuksella.

1970-luvulla ryhdyttiin vastatoimiin. Kehitettiin lehdistötukijärjestelmä, jolla mm jakelukustannuksia subventoitiin. Tämä koski kaikkia lehtiä, ei vain työväenlehtiä. Yhdistynyt, ja vahvistunut ay-liike kehitti lehtisetelijärjestelmän, jolla T-lehtien tilaaminen tuli varsin edulliseksi SAK-laisen ay-liikkeen jäsenille. Toimenpiteet helpottivat talouden ahdinkoa, ja levikit lähtivät taas nousuun. Mutta ilo ei ollut pitkäaikainen. 90-luvun laman seurauksena valtion tukijärjestelmät vähitellen lopetettiin, ja puolueväristä ja markkina-asemasta riippumatta koko printtimediaa haastoi 2000-luvusta alkaen entistä vahvemmin sähköinen media.
Kehityksen lopputuloksena 2000-luvulla on ollut koko työväenlehdistön katoaminen mediakartalta. Uusi Aika on sinnitellyt toiseksi viimeisenä sd-aluelehtenä tähän kesään asti. Päätös sinnittelyn lopettamisesta on ymmärrettävä, realiteetteihin perustuva, mutta surutyötä aiheuttava. Voi olla jo myöhäistä, mutta on viimeinen hetki pohtia, millä foorumilla sosialidemokraattinen kansanliike Satakunnassa vast´edes jakaa tietoa, kokoaa näkemyksiä, organisoi kannattajia ja synnyttää keskustelua. Missä nyt aukeaa palstatilaa asioille ja tapahtumille, joita muut mediat eivät tähänkään asti ole noteeranneet. Kenen puoleen järjestöväki nyt kääntyy ilmoittaessaan kokouksistaan tai kertoessaan kokousvalinnoistaan?

Mutta ”ei auta itku markkinoilla”. Sosialidemokraattinen liike on ennenkin kokenut kolhuja ja kohdannut vastoinkäymisiä, mutta kyennyt uudistumaan ja nousemaan. Siitä olkoon hyvänä esimerkkinä kevään eduskuntavaalitulos. Nyt on haasteena sopeutuminen uuteen mediamaailmaan ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Kyllä se siitä…

Kiitos UA:lle tilaisuudesta kolumnoida vuosien mittaan! Joskus joku on saattanut lukeakin. Kiitos heillekin! Nyt pitänee siirtyä sähköisille foorumeille. Kun vain joku huolisi…

Harri Kivenmaa, kunnallisneuvos, Kokemäki

19.6.2019 05:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva