Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mahdottomasta tulikin mahdollista

Kuva: Mahdottomasta tulikin mahdollista

Sillä kasassa on hallitus, joka on ehkä historian haukutuin hallitus jo ennen perustamistaan, kirjoittaa Heidi Viljanen kolumnissaan.


Media kirjoitti viikko tolkulla siitä, miten hallMedia kirjoitti viikko tolkulla siitä, miten hallitusohjelmaaitusohjelmaa ja hallitusta ei saataisi mitenkään kasaan ennen juhannusta. Kaiken väitettiin olevan mahdotonta. Hallitusohjelmatyöskentelyn ilmiöpöytämallia haukuttiin ja sen väitettiin olevan täysin väärä tapa ohjelmatyöhön. Rakenteilla olleen hallituksen talouspolitiikkaa haukuttiin joka puolelta, erityisesti tietysti oikealta laidalta, puheenjohtaja Orpon johdolla. Tämä lienee isolta osaltaan johtunut kokoomuksen pettymyksestä, kun eivät itsestään selvänä pitämäänsä hallitusvastuuta saaneet.

Mutta epäilijöille harmiksi voidaan todeta, että niin vain syntyi hallitus ja juhannukseenkin jäi vielä rutkasti aikaa. Hallitusneuvottelut olivat iso rutistus. Viiden puolueen väki istui viikkoja Säätytalolla aamusta iltaan. Henki neuvotteluissa oli pääsääntöisesti hyvä, vaikka väistämättä arvoeroja, erilaisia tavoitteita ja ratkaisumalleja jouduttiin ratkomaan loppuun asti. Ja onko tuo nyt mikään ihme, kun viisi puoluetta lähtee työstämään Suomen tulevaisuuslinjaa. Media halusi väkisin saada aikaan suurelle yleisölle kuvan ristiriidoista, vaikeuksista ja Säätytalon erimielisyyksistä, suurempina kuin ne todellisuudessa olivat.
Kun ohjelma oli saatu valmiiksi, tuntui hienolta katsoa hallituspuolueiden puheenjohtajia tiedotustilaisuudessaan Helsingin uudessa kirjastossa Oodissa. Mikä olisi ollut parempi paikka julkaista uusi hallitusohjelma, kuin kirjasto? Kaikille julkinen paikka, jonne kuka tahansa saattoi tulla kuulemaan, millaista Suomea kohti olemme lähdössä tekemään töitä. Raitiovaunulla tiedotustilaisuuteen saapuneet puheenjohtajat huokuivat tyytyväisyyttä ja RKP:n Anna-Maja Henriksson kiitteli estoitta puheenjohtaja Rinteen hyviä neuvottelutaitoja. Ei ollut Antti ensimmäistä kertaa tiukassa neuvottelupöydässä. Nyt neuvottelutaitoja todella mitattiin.

Tätä kirjoittaessa on kulunut muutama tunti siitä, kun tasavallan presidentti Niinistö nimitti uuden hallituksen. Hallituksen, joka on edeltäjäänsä kokeneempi, mitataanpa kokemusta sitten kansanedustajavuosissa tai aiempana ministerikokemuksena. Hallitus on myös tasa-arvoinen, sillä tasa-arvolain mukaisesti toimielimen jäsenistä sekä miehiä että naisia tulee olla molempia yli 40 prosenttia. Rinteen hallituksessa on naisia 58 % ja miehiä 42%. Kovasti huonosti oikeisto tuntee tasa-arvolain, kun nyt jo entinen naisministerikin Twitterissään huuteli tasa-arvon perään. Hänen mielestään nyt sorretaan miehiä. 19 ministeriä on lukuna jo sellainen, ettei sitä puolittamallakaan saa tasa-arvoiseksi millään.
Tämä on viimeinen kolumnini Uuteen Aikaan. Lyhyeksi jäänyt kolumnistin urani on siis päättymässä. Voisiko olla mukavampaa päättää tämä mieluisa taival näihin tuoreisiin ja historiallisiin hallitustunnelmiin. Meillä on sosialidemokraatti pääministerinä 16 vuoden tauon jälkeen, kolme satakuntalaista kansanedustajaa, joista yksi sai vieläpä perhe- ja peruspalveluministerin salkun hoidettavakseen. Menestystä Kristalle vaativassa ja haasteellisessa tehtävässä. Kiitän teitä kaikkia Uuden Ajan lukijoita ja toivotan hyvää ja aurinkoista kesää.

Heidi Viljanen, kansanedustaja

12.6.2019 10:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva