Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Geopark nostaa esille vähemmän tunnettuja luontomatkailun helmiä

Kuva: Geopark nostaa esille vähemmän tunnettuja luontomatkailun helmiä

Yksi alueemme Geopark-kohteista sijaitsee Siikaisissa. Katselmankallio on Haapakeitaan suokokonaisuuden lounaislaidalla nouseva kallio, jonka näkötornista avautuu maisema kohti Haapakeidasta.

Geopark on kansainvälinen ainutlaatuisten geologisten kohteiden yhteisbrändi, jota hallinnoi UNESCO. Geoparkit pyrkivät edistämään geomatkailua, geologisen perinnön säilyttämistä, luonnontieteiden opetusta ja kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa. Maailmassa on tällä hetkellä 140 Geoparkia, ja niiden määrä on kasvussa. Suomen ainoa UNESCO Global Geopark, joka on samalla maailman pohjoisin, sijaitsee Rokualla. Satakunnan, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella olevan Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geopark hakee UNESCO:ta parhaillaan Geopark-statusta.

Geoparkit eivät ole suojelualueita, mutta useimmat Geoparkien nähtävyydet, eli geokohteet, nauttivat lain suojaa joko geologiaan, siihen pohjautuvaan elolliseen luontoon tai kulttuuriperintöön liittyen. Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geoparkin kohteet sijaitsevat Metsähallituksen hallinnoimilla luontomatkailualueilla, joihin kuuluvat Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot, Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalue, Haapakeitaan soidensuojelualue sekä Alkkianvuori, Kaidatvedet ja Aitoneva. Lisäksi geokohteisiin kuuluvat Karijoen Susiluola ja Kihniön Käskyvuori.

Yksi alueemme Geopark-kohteista sijaitsee Siikaisissa. Katselmankallio on Haapakeitaan suokokonaisuuden lounaislaidalla nouseva kallio, jonka näkötornista avautuu maisema kohti Haapakeidasta. Maisema antaa vihjeen suon suuruudesta. Haapakeitaan suoalueella on pitkä asutushistoria, sen keskellä olevassa metsäsaarekkeessa oli pitkään yksi Satakunnan viimeisistä tiettömistä erämaa-asutuksista, kunnes se autioitui 1970-luvulla.
- Katselmankallion graniittinen kallioperä on jäänne muinaisen vuorijonon juurista. Noin kymmenen kilometrin syvyydessä noin 1900 miljoonaa vuotta sitten kiteytyneet graniitit ovat vuoriston tuhoutuessa ja pois kuluessa hiljalleen nousseet maan pintaan, kertoo geologi Pasi Talvitie Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:stä.
- Kulutuksen on viimeistellyt jääkausi, joka on hionut kallion laakeaksi selänteeksi, joka jääkauden jälkeen on Itämeren muinaisvaiheiden aikana huuhtoutunut lähes paljaaksi. Kallio koostuu vaalean punertavasta karkeasta graniitista, joka on tyypillinen kivilaji koko Geopark-alueella. Graniitti on Suomen kansalliskivi, kova ja kestävä, mutta kun aikaa on tarpeeksi ja olosuhteet sopivat, niin sekin hiljalleen kuluu pois, Talvitie kuvailee.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin kansainvälinen arviointi tulevana kesänä on tärkeä vaihe kohti UNESCO Global Geopark -jäsenyyttä. Heinäkuun lopulla Geopark-alueelle saapuu maailmalta kaksi arvioitsijaa, toinen Malesiasta, toinen Espanjasta. Arvioitsijoille esitellään aluetta, sen geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa sekä miten niitä tuodaan esiin matkailijoiden lisäksi myös paikallisille ihmisille.
- UNESCOn näkökulmasta on tärkeää, miten geologisen, luonnon ja kulttuuriperinnön säilyminen turvataan ja miten sen arvo viestitään seuraaville sukupolville ympäristökasvatuksen keinoin yhdessä alueen koulujen kanssa. Geoparkin ja sen arvojen tulee näkyä koko alueella erityisen hyvin, ja alueelle tulevan vieraan tulee heti opastuksesta huomata, että hän on tullut Geoparkiin, yhdistyksestä kerrotaan.
Arvioitsijat viipyvät alueella nelisen päivää ja tutustuvat kaikkiin näkökulmiin, jututtavat alueen ihmisiä ja antavat lopulta lausuntonsa UNESCOlle alueen Geopark-kelpoisuudesta. Sen pohjalta UNESCO Global Geoparks -neuvosto antaa suosituksensa syksyllä UNESCOn hallintoneuvostolle, joka tekee lopullisen päätöksen keväällä 2020.

5.6.2019 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva