Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Leppärä - pala paratiisia Herrainpäivillä

Kuva: Leppärä - pala paratiisia Herrainpäivillä

Kaikkihan Herrainpäivät tuntevat, tuon JHL:n kesämökkikylän, Yyterin kainalossa. Saman niemen nokkaan on rakentunut Leppärä, pikkuhiljaa laajentuen. Työn takana on Porin Työväenopiston Opiskelijat ry, jonka vuosikymmenten työn jälki on kaikkien nähtävissä ja saavutettavissa.

Yhdistyksen historia lähtee jo vuodesta 1917, jolloin perustettiin Porin työväenopisto ja sitä kautta etuja valvomaan Toverikunta. Nimet muuttuvat, ja nyt Leppärää ylläpitävä Porin Työväenopiston opiskelijat on sen opiskelijoiden epäpoliittinen etujärjestö.
-Aktiivisinta yhdistyksen toiminta oli 50-60-luvuilla, jolloin järjestettiin paljon iltamia, sen ajan hengen mukaan. Nykyään aktiviteetti liittyy Leppärään, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Heidi Kraft.

Leppärää on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Ensin, vuonna 1947, valmistui Pihlaja, josta sanotaan, että se on Herrainpäivien ainoa kerrostalo. Sitä seurasi 1955 hirsimökki Kuusi, rantasauna Tyrni 1967 ja iso hirsitalo Honka 1982. Suurta kartanopihaa täydentävät kesäkeittiö ja ja grillirakennus.
-Kun kaikki oli nimetty puiden mukaan mietittiin annetaanko vessalle nimeksi Riuku, nauraa Irmeli Vuori, yhdistyksen entinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen.

Hallitus on se noin 10 hengen joukko naisia, jotka pyörittävät Leppärän vuokraustoimintaa. He eivät ole mitä tahansa naisia, vaan reipas ja aikaansaava ryhmä, joka tekee itse kuntokatselmuksensa ja toimii sen pohjalta tehdyn työlistan mukaan.
-Nyt lista on puolessa välissä ja seuraavaksi lasketaan mereen laituri, sanoo Ulla Kauppi, yhdistyksen rahastonhoitaja.
Ullan näppäryyttä ja osaamista kehutaan vuolaasti. Korjasihan hän juuri keittiön hanat, mutta hän onkin ammatiltaan rakennusmestari. Vaikka joukkoon mahtuu sairaanhoitajaa ja viestinnän ammattilaista eivät tittelit ole toiminnassa tärkeitä, ryhmähenki sen sijaan on. Ja sitä vahvistaa monen huimapäiset harrastukset, kuten moottoripyöräily ja laskuvarjohyppy, niin eläkeläisiä kuin monet heistä ovatkin.

Rakennukset ovat yhdistyksen, ja ne ovat kaikki talkoilla rakennettu, mutta maa vuokrataan kaupungilta. Ainoa asia, mistä vähän purnataan on jatkuvat tontin vuokran nousut. Työt tehdään talkoilla ja niihin kuuluvat kaikki rakennusten ja pihan ylläpitotyöt, sekä tilojen vuokraustoiminta.
-Täällä Leppärässä voi järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia ympäri vuoden. Leppärän käyttö rajoittuu pitkälle kesäkauteen ja esimerkiksi keväällä ja syksyllä käyttöä toivottaisiin enemmänkin. Täällä olisi hyvä viettää vaikka tyky-päiviä, sillä viikolla käyttöaste on pienempi, kertoo Anne-Mari Koivu.
-Nyt kesäksi on tulossa muun muassa valokuvauskurssi, monivuotisia jazzvieraita ja erilaisten yhdistysten kesäpäiviä, mm. Porin Demarit pitää täällä jäsentapaamisen, vinkkaa Leena Peltoniemi, hallituksen jäsen hänkin.
-Leppärässä saa olla rauhassa, ei ole tunkua ja tuleminen on helppoa, vain omat liinavaatteet tarvitaan, sanoo Leena, jolla on seuraava talonmiesvuoro.
-Täältä voi vuokrata pienemmän mökin, vaikka vain kahdelle, tai sitten isommat tilat, jotka sopivat moneen. Siis kuka vain, ihan vapaasti, mainostaa Heidi.
-Ei tarvitse olla jäsen vuokratakseen tiloja, mutta se on suositeltavaa. Mitään ikävää ei ole sattunut, mutta toivoisimme tuntevamme vuokraajat, vaikkapa tutun tutun kautta, varmistelee vielä Irmeli.

Tiedustelut ja varaukset: Ulla Kauppi, 050-559 7549, tai sähköpostilla kauppiu@gmail.com

Leea Pennanen-Salli

5.6.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva