Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kirkasotsaisena politiikkaan

Kuva: Kirkasotsaisena politiikkaan

Kun vuoden 1998 syksyllä vein Veijonahon Soilille hakemukseni liittyä Eurajoen Sosialidemokraatteihin, en punaisen jäsenkirjan käteeni saatuani epäröinyt lainkaan allekirjoittaa sosialidemokraattisia arvoja. 16-vuotiaan lukiolaisen itseluottamuksella ja ehdottomuudella ajattelin, että tämähän on helppoa, tämä päätöksenteko ja vaikuttaminen. Sanoo vain, että olen tätä mieltä ja tämä on oikein. Ja tarvittaessa sitten vähän äänestellään, kirjoittaa Ilona Sjöman kolumnissaan.

Mitään en vielä silloin kunnallisesta, saati valtakunnallisesta päätöksenteosta tiennyt, mutta intoa riitti. Ensimmäistä kertaa kunnallisvaaliehdokkaaksi uskaltauduin vasta kolmen lapsen äitinä vuonna 2008. Silloin vaalimainostani moitittiin populistiseksi. Vaikka sanoja tuli kilpailevan kykypuolueen riveistä, se jäi mieleeni. Mainoksesta huolimatta, tai sen avulla, minusta tuli kunnanvaltuutettu ja kokemusta alkoi karttua muustakin, kuin lautakuntatyöskentelystä.

Niinpä niin. Voitte arvata, että enää ei tunnu ihan niin yksinkertaiselta tuo päätöksenteko. Se toki pätee, että ensin ollaan kovasti jotain mieltä ja sitten äänestetään. Mutta kaikki muut vaikuttimet ja päätöksentekoprosessi on avautunut minulle vasta myöhemmin. Kiemuroineen se silti kiehtoo minua yhä. Entä sitten tuo populismi? Siitä on tullut ilmiö, joka ei ole enää vain vaalimainoksen korulauseita, vaan voima, jolla valtasuhteita todella vavisutetaan. Populismin ovat aseekseen valjastaneet ääriryhmät, joille sopii valtavan hyvin se, että kansa ei seuraa aikaansa riittävän hyvin eikä kriittisesti. Miljonäärit ja näyttelijät keulakuvina on helppo ajaa läpi päätöksiä, jotka eivät paranna tavallisten ihmisten elämää ja ovat julmia ja tasa-arvoa heikentäviä.

Kirkasotsaisuuteni on karissut vuosien varrella, mutta kyynisyyteen en suostu. Tielleni on osunut paljon kannustajia, mutta muutama kampittajakin. Olen nähnyt, miten vallanhimo saa ihmiset valehtelemaan ja keinottelemaan. ”Kuule Ilona, kun tämä maailma ei mene niin kuin sinä ajattelet, eivätkä kaikki ajattele asioista, kuin sinä”, minulle on viisaasti sanottu. Mutta ei hätää. Paras lääke populismiin ja ilkeään keinotteluun politiikassa, on mahdollisimman vähäinen huomio. Olen äärettömän iloinen siitä, että meillä demareilla niin Eurajoella kuin Satakunnan piirissäkin, on ollut selkeä linja pelin hengessä. Me suostumme keskustelemaan kaikkien kanssa. Säilytämme omat arvomme ja pidämme, mitä lupaamme. Muiden puolueiden solvaaminen, valheelliset väitteet tai lehmänkaupat eivät ole toimintatapamme. Näin toimien pidämme yllä luottamusta demokratiaan.

Populistinen provokaatio toimii vain, jos siihen reagoidaan. Lapsille opetetaan, että älä ole huomaavinasi kiusaajaa, niin hän kyllästyy ja lopettaa. Muistammehan Mauno Koiviston sanat, joista isänikin muistutteli politiikkaan pyrkiessäni: ”Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan”. Meidän pitää uskoa omaan aatteeseemme ja pitää reilu ja avoin linjamme. Tuleva hallitusvastuu on paikka näyttää, mitä osaamme. Surullisena totean, että oman lehden sivuilla kirjoitellen emme voi sitä enää tehdä. Kiitän Uusi Aika-lehden nykyistä toimitusta ja kaikkia lehden eteen sen pitkän historian aikana töitä tehneitä merkittävästä työstä. Vaikuttamisen kanavat muuttuvat, mutta aate pysyy samana. Eespäin, itseemme uskoen!

Ilona Sjöman, Eurajoen valtuuston puheenjohtaja

5.6.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva