Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Salinin Selskappi 20 v

Kuva: Salinin Selskappi 20 v

Salinin Selskappi aloittaa tutkimuksen punaleskien ja -orpojen elinoloista Porin seudulla.

Työväenhistorian seura Salinin Selskappi aikoo käynnistää hankkeen, jossa tutkitaan vuoden 1918 sisällissodan jättämien punaleskien ja -orpojen elinoloja Porin seudulla. Seura teki asiasta päätöksen viettäessään 20-vuotisjuhliaan viime viikolla Porissa. Seuran puheenjohtajan Simo Järvisen mukaan tiedossa on, että punaleskien ja -orpojen asema ja elinolot olivat sisällissodan jälkeen erittäin vaikeat, koska suomalainen yhteiskunta oli äärimmäisen oikeistolainen aina talvisotaan asti, eritoten 1920-luvulla.
-Mutta mitä vaikeat elinolot käytännössä merkitsivät? Sen tutkimiseen aiomme nyt paneutua hankkeella, jonka rahoituksen ja tutkijan etsimisen olemme nyt käynnistäneet, Järvinen sanoi seuran viettäessä 20-vuotistapahtumaansa.

Salinin Selskappin tarkoituksena on poliittisesti riippumattomana yhdistyksenä Porissa ja lähiseudulla tukea ja edistää työväestön ja työväenliikkeen historian sekä perinteen tutkimusta. Seuran tehtävänä on myös auttaa työväenperinteen keräämistä ja tallentamista sekä tehdä niitä tunnetuiksi kansalaisille.
Simo Järvisen mukaan seuralla on myös lisäulottuvuus: se on saattanut molempien työväenpuolueiden aktiivien saman pöydän ääreen keskustelemaan yhteisestä perinnöstä. Seura perustettiin Porissa vuonna 1999, ja 20 vuodessa se on järjestänyt kymmeniä keskustelutilaisuuksia ja merkittäviä luentoja työväenliikkeeseen liittyen. Viime vuosina seuran toiminnassa on keskitytty erityisesti vuoden 1918 tapahtumiin, mutta seurassa vallitsee nyt yksimielisyys siitä, että sisällissodan tapahtumat voidaan nyt jättää taka-alalle, joskaan niitä ei pidä unohtaa.

20-vuotistilaisuudessa muisteltiin seuran perustamisvaiheita, joissa tärkein rooli oli kolmella miehellä: Tapio Furuholmilla, jo edesmenneellä Tapani Kontulalla sekä Timo Koivistolla.
Silloisen skdl:n poliitikkonakin tunnettu Furuholm oli kirjoittamassa ammattiosasto Metalli 6:n historiaa, kun hän havaitsi, että työväenliikkeen historiassa oli vielä paljon tutkittavaa.
-Tietoa oli, mutta se kaipasi syventämistä. Istahdimme demari Kontulan kanssa pohtimaan asiaa, ja ideoimme työväenhistorian seuran perustamista. Pidimme tärkeänä, että myös Timo Koivisto saadaan mukaan, Furuholm muisteli.
Furuholm harmitteli, että vielä 1900-luvun lopulla Suomen sisällissotaa olivat käsitelleet lähes yksinomaan oikeistolaiset omalta kantiltaan, kun taas työväenliikkeen rooli tapahtumien pohtimisessa oli aika passiivista.
-Väinö Linnan Pohjantähti-trilogia oli lähes ainoa kirjallinen tuotos, jossa tapahtumia pohdittiin työväestön näkökulmasta. Vasta myöhemmin sisällissodan käsittely on monipuolistunut.
Tuolloin Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön ja Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Koivisto kertoi innostuneensa lopulta asiasta, mutta hän myönsi. että idean ”pääpiru” oli Furuholm.
-Pontimenani oli se. että työväenliike on ollut koko historiansa ajan Porin seudulla vahva. Moni toiminta niin yhteiskunnan kuin kulttuurin saralla on saanut alkunsa täällä työväestöltä. Maailmansodan jälkeen puolestaan työläiset olivat ne, jotka käytännössä hoitivat sotakorvaukset. Tutkittavaa siis oli paljon, Koivisto sanoi.
Sekä Koivisto että Furuholm olivat samaa mieltä Salinin Selskappin päätöksen kanssa, että nyt sisällissodan pohdinta voidaan jättää taka-alalle ja siirtyä syvällisemmin sen jälkeisten aikojen pohdintaan.

Jukka Vilponiemi

29.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva