Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Esa J. Wahlmanilla koossa lähes 40 valtuustovuotta

Kuva: Esa J. Wahlmanilla koossa lähes 40 valtuustovuotta

Tasavallan presidentti myönsi porilaiselle Esa J. Wahlmanille toukokuun puolessa välissä kunnallisneuvoksen arvonimen. Wahlmanin kunnallispoliittinen ura alkoi liki 40 vuotta sitten, kun hänet ensimmäistä kertaa valittiin kaupunginvaltuustoon vuoden 1980 kuntavaaleissa.

Kuntavaaleja Wahlmanilla on takanaan jo kymmenen ja tämän kauden lopussa valtuustovuosia koossa kunnioitettavat 40.
- Heti ensimmäisen valtuuskauden aikana pääsin Koiviston Timon varajäseneksi kaupunginhallitukseen. Siihen aikaan esityslistat tulivat paperilla ja myös varajäsenille, niihin perehtyessä oppi paljon. Uutena valtuutettuna aloitin heti myös liikuntalautakunnan puheenjohtajana, muistelee Wahlman.
Satakunnan demaripiirin varapuheenjohtajana Wahlman oli neljän puheenjohtajan, Uolevi Kaukovaaran, Osmo Lammen, Antti Koskisen ja Pertti Rajalan aikana. Valinnat olivat joskus tiukkojakin, niin kuin politiikkaan kuuluu.
- Raumalaisen Matti Kuusion kanssa kisasimme joskus varapuheenjohtajan paikasta, hänet voitin äänestyksessä. Myöhemmin olimme ulvilalaisen Pertti Rajalan kanssa ehdolla piirin puheenjohtajaksi ja Pertti voitti minut, mutta puheväleissä tässä on silti oltu, naureskelee Wahlman.
Piiristä käsin on vaikutettu myös valtakunnan politiikkaan.
- Piirin alue oli joskus paljon laajempi ja ulottui aina Parkanoon ja Vammalaan saakka. Vammalan piirikokouksessa teimme päätöksen, että kannatamme ydinvoimaa, siihen aikaan tehtiin isoja linjauksia.
- Puoluehallituksessa istuin Heinäluoman ja Urpilaisen aikoina. Silloin kokoonnuimme miltei viikoittain, se oli mielenkiintoista, mutta samalla melko raskasta. Ahdastakin meinasi tulla, kun pöydän viereen kutsuttiin aina myös kaikki ministerit avustajineen, nauraa Wahlman.
Wahlman on järjestömies henkeen ja vereen, se näkyy myös puolueen järjestötoiminnassa.
- Aikoinaan tulin Pietniemen Sos.Dem. yhdistyksestä valituksi Porin kunnallisjärjestöön. Eri vaiheiden jälkeen minusta tuli myöhemmin puheenjohtaja ja nyt olen ollut siinä roolissa 20 vuotta. Nykyinen puheenjohtajakausi kestää ensi vuoden loppuun. Tässä ajassa järjestörakenne on muuttunut paljon, puolueosastojen määrä on Porissa laskenut yli 30 osastosta nykyiseen yhdeksään, kertoo Wahlman.
Wahlmanin aikana Porissa on ollut kaksi kaupunginjohtajaa, nykyinen Aino-Maija Luukkonen ja hänen edeltäjänsä Martti Sinisalmi. Aiemmin oli jopa neljä apulaiskaupunginjohtajaa, nyt ei enää yhtään. Wahlman on nähnyt myös kolme organisaatiouudistusta, lautakuntien määrän vähenemisen ja asiakokonaisuuksien monimutkaistumisen.
- Asiat ovat paljon monimutkaisempia ja laajempia kuin ennen. Siksi mielestäni pitäisi entistä enemmän panostaa luottamushenkilöiden koulutukseen. Meillä esimerkiksi hallitus käy HHJ-koulutuksen, mutta se ei riitä, tarvitaan myös alaan liittyvää koulutusta kaikissa toimielimissä valtuustosta lähtien, toteaa Wahlman.
Wahlmanin aikana sosialidemokraattisen valtuustoryhmän koko on vaihdellut 16 ja 21 valtuutetun välillä ja Pori ulottuu nykyään Reposaaresta 90 kilometrin päähän Laviaan.
- Perussuomalaisten tulo muutti puolueiden valta-asetelmia. Aikoinaan SMP:llä oli muutama valtuutettu ja SDP:llä yhdessä SKDL:n kanssa enemmistö. Enemmistöyhteistyö tosin ei aina luonnistunut, olimme sen verran eri linjoilla ja olemmekin tehneet yhteistyötä myös kokoomuksen kanssa.
Porin ja Rauman yhteistyöstä puhutaan aina. Se on Wahlmanin mukaan kohtuullisella tolalla.
- Välit Raumaan ovat asialliset ja varmasti paremmat kuin joskus, emme ole aina olleet edes puheväleissä. Nyt toivon, että soteyhteistyö etenee maakunnassa ja siksi onkin olennaista tunnistaa yhteistyön tärkeys, sanoo Wahlman.

Katri Kujanpää

29.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva