Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jäähyväiset

Kuva: Jäähyväiset

Raskain mielin kirjoitan viimeistä kertaa Uuteen Aikaamme. Etsin arkiston kätköistä käsiini ensimmäisen kolumnini otsikolla ”Vettä saappaissa.” Se on päivätty 1.2.2008. ”Vettä saappaissa” kertoo eriarvoistuvasta yhteiskunnasta, tuloerojen kasvusta ja kovista arvoista, jotka ovat hiljalleen työntäneet heikoimmat syrjään yhä kasvavien tehokkuus- ja suoritusvaatimusten keskellä, kirjoittaa Diana Bergroth-Lampinen kolumnissaan.


Tuolloin vielä nuoren poliitikon kynän jäljestä huokuu lujat näkemykset ja vahva arvopohja. Vain muutaman vuoden kokemus päätöksenteossa näkyy aitona ihmetyksenä yhteiskuntamme kipukohdista. Arjen politiikka ei ollut vielä näyttänyt todellisia kasvojaan. Enää ei tarvitse ihmetellä.

Kun selaan vuosia eteenpäin, tapaan nuoren, työssäkäyvän ja lasta kasvattavan poliitikkoäidin pohtivan yhä useammin naisen asemaa yhteiskunnassamme. On vuosi 2010, jolloin Paula Lehtomäki vetäytyi keskustan puheenjohtajakisasta perhesyihin vedoten. Ennen sitä oli puhuttanut Sari Sarkomaan vetäytyminen opetusministerin tehtävästään samoihin syihin vedoten. Edellisenä kesänä oli kysymyksiä herättänyt Riikka Mantereen pyöristynyt vatsa ja vielä kaiken lisäksi juuri silloin, kun hänet oli valittu europarlamentaarikoksi.

Helsingin Sanomat olikin uutisoinut tuolloin teemalla ”Nuorten naisten nousu politiikan huipulle saattaa vaikeutua”. Kolumnissani peräänkuulutan nopeita liikkeitä ja yhteistä tahtoa koko poliittisella ja yhteiskunnallisella rintamalla. Olen huolissani, että pienten lasten äitejä ei tulla jatkossakaan näkemään poliittisilla huippupaikoilla, jos suuntaus jatkuu. Kolumni päättyy: ”Eikö olisikin hienoa, että politiikassa mukana oleva perheellinen nainen voisi olla yhteiskunnan silmissä sydänjäätä, ei jääsydän.” Jotakin lienee muuttuneenkin, sillä uuteen eduskuntaan valittiin kaikkien aikojen suurin määrä naisia kansanedustajiksi. Suomi ei kuitenkaan vielä yllä maailmanlaajuisesti ykköseksi.

Erilaiset vastuutehtävät politiikan pelikentillä alkavat vaikuttaa kynänjälkeen, kun siirryn arkistossani eteenpäin. Median rooli ja suuri vaikutusvalta nousee teksteissä yhä useammin esiin. Vuonna 2013 kirjoitan politiikan tosi-TV:sta. Median luoma kuva politiikasta ja poliitikoista vaalien jälkimainingeissa on näyttäytynyt varsin yksipuolisena ja ikävänä. Alleviivaan, että asioista ja ihmisistä pitäisi nähdä eri puolia ja sävyjä ennen kuin voi vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä. Muistutan, että mediakratia tarkoittaa median valtaa, joka haastaa kansanvallan. Silloin median rooli on kasvanut niin mahtavaksi, että tiedotusvälineet oikeastaan päättävät kansalaisten ja poliitikkojen puolesta. Asia on edelleen enemmän kuin ajankohtainen klikkijournalismin vallatessa yhä enemmän tilaa.

Viime vuosien kirjoituksia hallitsevat vahvasti ajankohtaiset aiheet erityisesti kuntapolitiikkaan ja päätöksentekoon liittyen. Yhteiskunnan eriarvoistuminen huolettaa edelleen. Nuoren vaikuttajan idealistinen maailma on kasvanut monien vaiheiden, kokemuksien, päätösten ja oppien kautta arjen realismiin ja elämään kaikessa värikkyydessään - niin ilossa kuin surussakin. Pienen pojan äidistä on kasvanut nuoren miehen äiti. Jäljet löytyvät Uuden Ajan palstalta ja jäävät historiaan kuin jokainen eletty päivä.
Median maailma on murtunut ja valitettavasti perinteinen printtimedia sen mukana. Lämmin kiitos Uusi Aika, että olemme saaneet kulkea matkasi mukana. Peppi Pitkätossun lähtölaulun siivittämänä jätän jäähyväiset. ”Kun nousee purjeet purren ja köydet irrotetaan, käymme ystävä armas surren, sua jäämme me kaipailemaan. Ja jollet sä luoksemme tulla vois milloinkaan uudestaan, niin kuitenkin sydämissämme sua vain aina muistellaan ”.

Diana Bergroth-Lampinen, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja

29.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva