Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kohtasin ikärasistin

Kuva: Kohtasin ikärasistin

On tietenkin nolo juttu, kun ei ollenkaan huomaa ikänsä lisääntyneen eli vanhenevansa. Syytän tästä ilmiöstä omalla kohdallani entistä ammattiani. Näyttää näet siltä, että opettajan hommassa kun kaiken aikaa päivät pitkät puuhaa itseään huomattavasti nuoremman väestönosan kanssa, niin todellisuudentaju katoaa. Unohtaa siis todelliset ikälukemat, ja se tila jää päälle. Peilistä tosin katselee vastaan aina vaan harmahtavampi hahmo, mutta muutokset tapahtuvat niin vitkaan, etteivät suorastaan hätkähdytä.

Mutta kuluvana vuonna, viidettä kuukautta sitten, tammikuun alussa, jouduin tilanteeseen, jossa kai olisin paremmalla ymmärryksellä kääntynyt oitis sitä kuuluisaa valinnanvapautta käyttäen yksityisen tohtorin puoleen. (Vaikkei Sotea tullutkaan, niin euron suoma valinnanvapaus on aina voimassa.) Näin jälkeenpäin vaikuttaakin siltä, että pientä kärsimieni vaivojen rinnalla olisi ollut menoina rahatonni jos toinenkin.
Hämmästyttävintä on, etten päässyt edes oman paikkakunnan terkkarin tohtorin puheille neljään viikkoon saamaan lähetettä kauemmas parannuksen lähteelle. Neljän viikon tuskailun jälkeen sen lähetteen sitten sain noin viidessä minuutissa ja ajoin (Kela-taksilla) saman tien Satasairaalaan poliklinikalle.
Ja niin odotin jälleen kuukauden magneettikuvausta, toisen kuukauden röntgenkuvausta, kolmannen kuukauden lääkärin vastaanottoa poliklinikalla. Täysin uskomatonta – kipu puolestaan vaihtoi selän ja lonkkien maastossa paikkaa kuin mustalainen hevosta. Onneksi löytyi äitivainaan keppi avuksi. Ja niin olen nyt vanhentunut ainakin vuosikymmenen noin vaan, yhtäkkiä.
Sitten pääsin viimein kuulemaan tuomion tohtorilta, terveyden – ei kun sairauteni erikoisalaan perehtyneeltä. Kävi ilmi. ettei minulle suositella muuta kuin konservatiivista hoitoa – eli buranaa naamariin vaan, että saa olluksi. Tohtorin selitykset menivät pääosin ohi korvien, olin pettynyt, vaikken toki mihinkään leikkauspöydälle tosimielessä hinkunutkaan.
Mutta pahempaa oli edessä. Keskustelumme Herra Tohtorin kanssa oli yhtä tyhjän kanssa – hän ei ollut puheliasta sorttia.
Vasta hänen kirjallisesta selonteostaan, muutamaa päivää myöhemmin minulle lähetetystä, tajusin, mistä oli kyse. Koko latinalla höystetyn litanian lopuksi tohtori totesi, että noin korkeassa iässä leikkausta ei harkita.
Ai – siis olen niin vanha, etten pitkien työ- ja veronmaksuvuosieni jälkeen ole oikeutettu lääkärinapuun? Törmäsin näköjään ikärasismiin! Miksi ihmeessä en sairastanut nuorempana! Tai miksi en ole jo kupsahtanut vaivaamasta lääkintähuoltoamme. No, kahdeksas kymmen häämöttää jonkin vuoden päästä. Ja Raamattukin Silti hoidon kieltäminen minulta vanhukselta masentaa. Eikä se edistä toipumista jos siitä enää on toivoa.

Rauni Virtanen

15.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva