Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puutarhan ei tarvitse olla työsiirtola

Kuva: Puutarhan ei tarvitse olla työsiirtola

Siinä missä pihaan suunniteltiin vielä 2000-luvun alussa ehkä lapsille leikkialue tai muutama kukkapenkki, niin tällä hetkellä omaan pihaan satsataan ja halutaan toimivia kokonaisuuksia. Marita Wallin on 13 vuoden pihasuunnittelijan uransa aikana huomannut selkeän muutoksen ihmisten asenteissa.

- Ihmiset ovat oivaltaneet, että hyvä puutarha- pihasuunnitelma maksaa pidemmän päälle itsensä takaisin. Suunnitelma takaa esimerkiksi sen, että asiat tehdään oikeassa järjestyksessä, eikä sorruta esimerkiksi vääriin kasvihankintoihin.
Wallin korostaa, ettei kaiken tarvitse olla valmista yhdellä kertaa.
- Kun on olemassa punainen lanka, niin puutarhaa voidaan rakentaa pikkuhiljaa ja ajoittaa järkevästi eli hyödyntää esimerkiksi taimistojen syysvalikoimaa.
Tässäkin tapauksessa pätee sanonta; hyvin suunniteltu on puoliksi. Tosin hyväkään suunnitelma ei poista sitä tosiasiaa, että puutarha vaatii myös hoitoa. Puutarhan ei tarvitse olla kuitenkaan työsiirtola.
- Itse korostan sitä, että puutarhanhoito pitäisi mieltää enemmänkin terapiaksi eli puutarhapuuhista pitää osata myös nauttia.
Hyötykasvit ovat Wallinin mukaan yhä enemmän lyömässä läpi, mitä selittää lähiruoan suosion kasvu. Luonnonmukaisuus yleistyy myös puutarhoissa. Tämän hetken koristetrendikasveiksi Wallin nostaa esimerkiksi erilaiset heinät, mehitähdet ja maksaruohot, jotka ovat myös helppohoitoisia. Hortensioiden suosio jatkuu ja atsaleatkin yleistyvät. Pienet rungolliset puut sopivat myös parvekkeelle.
- Puutarhan valaiseminen on myös nouseva ja mitä suositeltavin trendi. Erilaisilla valoilla taataan se, että piha on kaunis koko vuoden eli valoilla voidaan korostaa puutarhan hyviä puolia myös talvella.
Edelleenkin etenkin omakotiasujaksi aikovalla on paljon opittavaa siinä mielessä, että pihasuunnittelija kannattaisi ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun talo on vielä piirustuspöydällä.
- Näin vältyttäisiin esimerkiksi tontilla jo olevien puiden turhalta kaatamiselta ja toisaalta valoja varten sähköjohdot olisi näppärä kaivaa maahan ennen nurmikon perustamista, Wallin muistuttaa.

Tarja Tiilimäki

8.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva