Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalien jälkeistä elämää

Kuva: Vaalien jälkeistä elämää

Eduskuntavaaleista on jo muutama viikko aikaa. Vaalitulokseen on ollut hetki aikaa totutella, sitä on ruodittu siellä täällä ja lähiaikoina seuraillaan hallituksen muodostumista. Aina olen seurannut vaalien jälkeistä elämää, mutta ehdokkaana olemisen jälkeen asioita seuraa selvästi erilaisella ajatuksella. Valtava määrä kentällä kohdattuja ihmisiä ja yhtä paljon toiveita muutoksesta saa kiinnittämään tarkempaa huomioita siihen, mitä asioita hallitusta muodostettaessa punnitaan.

Minulle eduskuntavaaliehdokkaaksi hyppääminen ensimmäistä kertaa oli iso askel ja tiukan viimeisen puolen vuoden jäljiltä täytyy todeta, että olihan siinä kampanjassa monenlaista. Valtavan paljon asioita oli edessä ensimmäistä kertaa ja opeteltavaa riitti. Kuitenkin olan yli kurkatessa täytyy todeta, että kyllä tässä päänsä pystyssä voi pitää ja hymyn huulilla. Kokemusta rikkaampana ja hyviä oppeja saaneena on hyvä pyyhältää eteenpäin elämässä ja asioihin vaikuttamisessa.
Yhtä maratooniahan tämä politiikka on eikä työ tosiaankaan vaaleihin lopu. Lähitulevaisuudessa on pohdittava esimerkiksi sitä, kuinka varsinaisen SOTEn kaaduttua sosiaali- ja terveyspalvelut Satakunnan alueella tulevaisuudessa järjestetään. Mielipiteitä järkevistä ratkaisuista varmasti riittää useampia, mutta päätöksenteko on edessä jo hyvin pian. Maakunnallista muutoksen suunnittelutyötä on tehty vuositolkulla ja silti ollaan tilanteessa, että asioita on harkittava uudelleen. Ja tuo harkinta on tehtävä osittain sokkona. Sitä ei vielä tiedetä, millaisia lakiuudistuksia tai reunaehtoja hallituksen taholta lähivuosina tulee. Arvailla ja toivoa voidaan, mutta varmuutta ei vielä kenelläkään ole.
Monissa Satakunnan kunnissa mietitään samaan aikaan myös sitä, kuinka raha voidaan saada riittämään välttämättömiin menoihin. Aiemman hallituksen taholta vakuuteltiin kirkkain silmin, että kuntien rahoitusasemaa on vain parannettu ja kuitenkin todellisuudessa kuntien talous on pahenevassa kriisissä. Vakuuttelu ei muuta lopputulosta, liian monen kunnan talous näyttää miinusta. Toivottavasti tuleva hallitus tarttuu siihen tosiasiaan, että kaksi kolmesta kunnasta kamppailee pitkää miinusta näyttävien tulosten kanssa ja kuntatalouden kurimukseen kaivattaisiin surkeasti helpotusta. Kuntien tekemien tasapainottamistoimien lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia valtiolta. Kunnat eivät pysy pinnalla verotulojen avulla, valtionosuuksia tarvitaan eikä uusia tehtäviä ole vara ottaa vastaan ilman niihin osoitettua rahaa. Valtion tasolla tulee pitää huolta kaikenkokoisten kuntien mahdollisuuksista selvitä talouskurimuksistaan vähintään plussan puolelle.
Lähiviikkoina nähdään tarkemmin millä kokoonpanolla Suomen yhteistä tulevaisuutta viedään eteenpäin. Erityisesti odotan, että poliittinen suunta muuttuu ja päätöksenteossa ihmiset asetetaan markkinoiden edelle. Toivon, että se näkyy myös mainitussa sote-uudistuksessa ja kuntatalouden kestävässä kehittämisessä. Sillä huolehditaan ihmisistä, jokaisessa kunnassa.

Anne Paavilainen
Kirjoittaja on Harjavallan kaupunginvaltuuston 2. varapj. ja
SDP Satakunnan piirihallituksen jäsen

8.5.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva