Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Drive in vappu Taivalkoskella oli ikimuistoinen

Kuva: Drive in vappu Taivalkoskella oli ikimuistoinen

Pitkäaikainen demarivaikuttaja, puolueen puheenjohtaja, ministeri, kansanedustaja ja SDP:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma on tänään vappupuhujana Porin ja Kankaanpään vappujuhlissa.
- Ensimmäinen vappujuhlani, johon osallistuin, taisi olla vuonna 1974 Korson Työväentalolla. Siellä puhujana oli silloin kansanedustaja Tellervo Koivisto, ja siitä eteenpäin olen yhtä vappua lukuun ottamatta aina ollut vappujuhlissa joko osallistujana tai puhujana, muistelee Heinäluoma.

Ensimmäisen kerran Heinäluoma oli vappupuhujana vuonna 1984 ollessaan SAK:n tuore nuorisosihteeri.
- Olin hyvin otettu, että pääsin heti vappupuhujaksi. Tilaisuus oli ammatillisen paikallisjärjestön tilaisuus Oulun vaalipiirissä Taivalkoskella. Se olikin ikimuistoinen juttu. Ensin selvisi, että Taivalkoskelle ei pääse vappupäivänä millään, vaan on mentävä jo aattona ja yövyttävä Oulussa. Siellä meillä olikin hauska ilta nyt jo edesmenneen kansanedustajan ja europarlamentaarikon, Vasemmistoliiton Outi Ojalan kanssa. Aamulla aikaisin suunnattiin Taivalkoskelle. Ennen juhlapaikalle menoa kiertelimme ja tapasimme paikallista järjestöväkeä. Kun saavuimme kentälle, jossa vappujuhla vietettiin, vastassa oli autorivistö, enimmäkseen Ladoja. Kysyessäni, mitä ihmettä täällä tapahtuu, minulle kerrottiin, että kyseessä oli paikallinen perinne. Koska vappuna Taivalkoskella oli yleensä hyvin kylmä ja satoi räntää, oli tavaksi muodostunut, että vappupuheen yleisö istui autossa kuuntelemassa. Eli siis todellinen Drive in -vappujuhla, kertoo Heinäluoma.
- Minulle oli järjestetty pieni koroke ja äänentoisto. Olin valmistellut puhetta pitkään ja halusin pitää voimakkaan hengennostatuspuheen. Puhuin palavalla innolla ja innostuessani aina kun nostin katseeni ja hain kontaktia yleisöön, näinkin edessäni ladarivistön. Muista vieläkin, miltä se näytti, kun autoissa olivat ikkunat hieman raoillaan ja niistä nousi höyryä, se oli kuin Kaurismäen elokuvista, nauraa Heinäluoma ensimmäiselle puhujamatkalleen.

Vapun luonne on vuosikymmenien saatossa muuttunut, vaikka kyseessä onkin vielä perinteinen työväen juhla.
- Vappu on nykyään enemmän viihteellisempi juhla niin ihmisten mielissä kuin käytännössäkin. Ne juhlat, jotka ovat eläneet ajassa ja joissa on vahva viihteellinen osuus, ovat ehkä pärjänneet paremmin. Olen nähnyt niin perinteiset työväentaloissa pidetyt sisätilaisuudet kuin tuhansien ihmisten ulkojuhlatkin, kaikki ovat omanlaisiaan ja jokainen paikkakunta toteuttaa ne toki itselleen parhaiten, Heinäluoma kertoo.

Tänä vappuna Heinäluoma haluaa nostaa esille erityisesti kaksi teemaa.
- Me tarvitsemme Suomessa nyt uudelleen yhteistyön henkeä. Sipilän hallituksen kausi on ollut repivä ja jakava ja tätä ei pidä jatkaa. Meidän pitää palauttaa yhteistyön henki, se, jolla olemme ennekin selättäneet vaikeudet niin työmarkkinoilla kuin politiikassakin, sanoo Heinäluoma.
- 1990-luvun sateenkaarihallituksella oli yhteinen vahva tavoite, työllisyyden parantaminen ja se aiheutti sen liiman, jolla yli puoluerajojen toimittiin ja hallitus pystyi uusimaan valtakirjansa. Nyt pitää tehdä yhteistyötä, joka tukee talouden kasvua ja työllisyyttä. Eri asia on, millaisten muodot se saa ja miten se tehdään, mutta ensin pitää olla vahva, yhteinen halu, muistuttaa Heinäluoma.
- Tähän liittyy myös se, että katsotaan jokaista puoluetta silmiin, ovatko kaikki valmiita hallitukseen ja sitten neuvottelujen kautta katsotaan, mikä on paras pohja, Heinäluoma jatkaa.
Heinäluoma haluaa myös varoittaa tyhjästä populismista.
- Vastakkainasettelu lietsoo vihaa, joka on havaittavissa myös kotimaan keskustelussa. Euroopassa ei ole yhtään maata, jossa populistit olisivat ratkaisseet yhtään ongelmaa. Britanniassa populistit voittivat kansanäänestyksessä, ihmiset uskoivat kertomukset siitä, miten EU:n ulkopuolella on ilo ja autuus. Nyt nähdään, miten lupaukset olivat valheellisia ja britit ovat nyt kaksi vuotta riidelleet, miten päästä eteenpäin. Tämä on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos uskotaan ja lähdetään kokeilemaan populistien lääkkeitä ja törmätään seinään. Populismi voi tuoda esille oikeita pohdintoja ja purkaa kansalaisten tuntoja, mutta ratkaisijaksi siitä ei ole, Heinäluoma summaa.

Katri Kujanpää

1.5.2019 09:34

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva