Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vielä on tehtävää työelämän tasa-arvon eteen

Kuva: Vielä on tehtävää työelämän tasa-arvon eteen

”Kun on vappu, siellä on demari”, tokaisi kepulainen minulle. Olin tekemässä eurovaalikampanjaa Porin Kirjurinluodossa, jossa sadat opiskelijat kokoontuivat etkoilemaan ja aloittivat vapun juhlinnan. Opiskelijan vappu konkretisoi koko opiskelijakulttuurin. Silloin kaikki on yhtä isoa onnellista, jopa naiiviakin kuplaa. Tänä vuonna poden identiteettikriisiä. En ole enää opiskelija. Haalarit on laitettu naulakkoon, mutta onneksi sentään jäljellä on ylioppilaslakki.

Demarinuoriin ja puolueeseen liittymisen jälkeen vappuperinteeni ovat muokkautuneet. Olen ollut vappumarssilla ja vappupäivän juhlissa. Niistä on jäänyt mieleen päällimmäisenä tunne, että löysin jotain mitä en edes tiennyt etsiväni. Muistan, kun pari vuotta sitten olin viettämässä opiskelijaystävieni kanssa vappua ja pistin päivän aloitukseksi soimaan työväenlauluja. Minä sytyin, muut eivät niinkään. Sain kuitenkin kuunnella hetken ja sitten tyytyä pitämään punaisen sosialidemokraattini sisälläni, ainakin työväenlaulujen osalta sinä päivänä. Saan yliviivata sosialidemokraatin bucket listiltä kohdan ”vappupuhe”, kun pidän ensimmäisen vappupuheeni Noormarkussa vappuaattona. Pakko myöntää, että puheen pitäminen jännittää. Osittain siksi, että olen kuullut viimeksi Sanna Marinin vappupuheen ja minulla oli kylmät väreet koko puheen ajan.

Lapsesta asti olen juhlinut suomalaisen työn juhlaa. Muistan äitini viipottavan munkkien ja siman kanssa ja iloitsevan vapaudesta. Vapaudesta juhlia työntekijöitä. Pohdin sitä miten olen työelämässä päässyt nauttimaan ammattiyhdistysliikkeen saavutuksista. Edelliset sukupolvet ovat taistelleet, jotta työelämän pelisäännöt olisivat reiluja. Huolestuttavaa on se muutos, että näihin pelisääntöihin ja saavutuksiin halutaan kajota ja niin on tehty. Halutaan huonontaa jo saavutettuja etuja ja oikeuksia. Mutta pitää muistaa, että vielä on tehtävää esimerkiksi työelämän tasa-arvon eteen.

Järkyttävää on myös se, kun me avoimesti yhteiskunnallisessa keskustelussa tuomme esiin, että olisiko ok luoda kahdenlaiset työmarkkinat. Maahanmuuttajat ovat esimerkiksi sellainen väestöryhmä, joille ollaan valmiita maksamaan alempaa palkkaa. Onko se yhdenvertaisen työelämän suunta? Erityisesti nuorten keskuudessa nollatuntisopimukset yleistyvät ja niiden varaan pitäisi tulevaisuutta rakentaa? Maassa, jossa työelämän pelisäännöt ovat olemassa. Suomen pitäisi olla maa, jossa työntekijää kunnioitetaan ja työllään tullaan toimeen.

Työntekijän aseman heikentyminen ja työelämän epävarmuus passivoi. Välillä kuuntelen surullisena nuorten keskusteluja ammattiyhdistysliikkeestä. Ei ymmärretä miksi järjestäytyminen kannattaa tai mihin sillä pyritään. Meidän pitää arvostaa itseämme ja omaa osaamistamme. Meidän pitää puolustaa omia oikeuksiamme työelämässä eikä tuudittautua siihen, että joku tekee sen puolestamme. Meidän pitää olla sukupolvemme ja tulevien sukupolvien äänitorvia.

Nauttikaamme työväenjuhlasta kaikin rinnoin ja muutetaan maailmaa yhdessä! Päätän kirjoitukseni näihin tunnelmiin:
“Nuoriso valmis on taistelemaan,
puolesta luokkansa vapauden
piinat ei peljätä, ei vankilat
kun laulumme ilmoille raikuavat.”

Neea Kähkönen, Lounais-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja

1.5.2019 09:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva