Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Laikkarit - vapaan teatterikentän äänitorvi näkyy Porin keväässä

Kuva: Laikkarit - vapaan teatterikentän äänitorvi näkyy Porin keväässä

Lainsuojattomat eli vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaalia vietetään Porissa jo 20. kerran, 11.-19.5. Nuori idealisti haluaa edelleen olla edelläkävijä ja katse tiukasti tulevaisuudessa. Festarin ajankohdan muuttamista on pohdittu aikaisemminkin, mutta nyt aika oli sille kypsä.

- Onhan tämä hieno mahdollisuus käynnistää koko tapahtumakesä. Toisaalta ohjelmiston rakentaminen on tekijöiden kannalta ystävällisempi, koska suurimmalla osalla ryhmistä ensi-illat ovat syyskuussa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Angelika Meusel.
Hullusta päähänpistosta vuonna 2000 alkunsa saaneen festarin merkitys tiivistyy Meuselin mukaan edelleen siinä, että se tarjoaa synteesin siitä, mitä tapahtuu vapaalla teatterikentällä tässä ja nyt ja mihin suuntaan teatteri on menossa.
- Alkuajoista vapaiden ryhmien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, joten on sula mahdottomuus enää mahduttaa kaikki yhteen festivaaliin. Mutta edelleen festari on tekijöille tärkeä kohtaamispaikka ja mahdollisuus nähdä myös muiden ryhmien esityksiä.
Festivaalille on runsaasta tarjonnasta pyritty löytämään helmet ja kokoamaan ohjelmisto mahdollisimman monipuoliseksi. Meuselin mukaan nykyteatterille on leimaa-antavaa se, ettei esityksissä ole rajoja eri teatterintekemisen muotojen välillä.
- Samassa esityksessä voi olla sirkusta, performanssia, tanssia eli melkein mitä vaan. Näyttää myös vahvasti siltä, että kenttä on menossa enemmän yhteiskunnallisempaan suuntaan.
Ohjelmiston keskeisiä teemoja ovat ilmastokysymykset, sukupuoli- ja tasa-arvo.
Tarjolla on esityksiä niin kotimaasta kuin ulkomailta, kuten katuteatteria, performanssia, klovneriaa, esityksiä lapsille ja koko perheelle ja ilta- ja teemaklubeja. Mukana on myös festivaalilla alusta alkaen mukana olleita, kuten Juha Hurme, jonka Kaaskerin Lundström oli ohjelmistossa ensimmäisellä festarilla. Katuteatterillaan kansaa hauskuttaneet Daniel Oldaker ja Rani Huszar ovat jälleen mukana.
Festivaali rantautuu tänä vuonna ihan kaupungin ytimeen, kahviloihin ja baareihin. Myös Sampo-Rosenlewin vanhalla tehtaalla on esityksiä.
Omaksi suosikikseen ja yhdeksi festivaalin järisyttävimmistä esityksistä Meusel nostaa tanskalaisen Himherandit Productions´n lähes sanaton tanssiperformanssiesitys ReDoing Gender 2.0., jossa Aris Papadopoulos sukeltaa patriarkaalisen miehisyyden ytimeen.
- Esityksessä minua puhuttelee erityisesti se, miten tiukkaan sukupuoliseen raamiin ihminen istutetaan jo hyvin pienenä ja miten tiukassa sukupuoliroolit ovat. Minuun esitys vaikutti todella vahvasti.
Meusel haluaa uskoa, että yleisö löytää festivaalin myös tulevaisuudessa.
- Katsojille teatteria tehdään tai teatteria ei ole ilman yleisöä, Meusel tiivistää.

Tarja Tiilimäki

24.4.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva