Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalit yllättävät aina

Kuva: Vaalit yllättävät aina

Saimme eduskuntavaaleista aikaan kunnon jännitysnäytelmän. Kerran viikossa ilmestyvän paperijulkaisun kannalta tilanne vaikuttaa onnettomalta. Uutta asiaa vaalien purkamisen yhteydessä vierii esiin tunti tunnilta. Satakuntalaisten sosialidemokraattien mieli tuntuu vihdoinkin huojentuneelta: viime vaaleissa perussuomalaisille menetetty paikka saatiin takaisin uutteralla työllä. Maakunnalllisen tasapainon kannalta tuntuu onnelliselta paikan meneminen Kankaanpäähän, jossa vuosikymmenet on uurastettu työväenliikkeen hyväksi. Onhan Kankaanpäästä riveistämme aikojen saatossa tullut kansanedustajia. Viimeksi sellainen oli nelivuotiskauden 1970-luvulla istunut kenkätehtailija Pentti Rajala, nimekäs kuntapoliitikko ja presidentin valitsijamies.

Mutta kuka olisi uskonut, että valtakunnassa kolmen kärkipuolueen prosentuaalinen kannatus alkaa samalla maagisella luvulla, 17. Puolueiden koko tuntuu ikiajoiksi muuttuneen. Emme enää voi puhua ”kolmesta suuresta”, vaan pikemminkin neljästä keskikokoisesta. Paine yhteistyöhön ja neuvotteluihin siis kasvaa. On melkoinen onni, että SDP:n johdossa toimii kokenut työmarkkinajuristi, vaikka monopolisoitunut ja kritiikitön tiedonvälityskenttä häntä kaikin tavoin väheksyy.
Kun vaalien analysointi ja tulosten perkaaminen olivat pahasti kesken, ilmoitti keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä luopuvansa tehtävästään, tosin vasta syyskuussa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa, jota luonnehditaan maailman toiseksi suurimmaksi Kiinan kommunistisen puolueen kokouksen jälkeen. Edustuksellista demokratiaa ei ole ehditty tuoda vielä maalaisliiton perillisille. Muissa puolueissa puoluekokousedustajien määrä kun jää kolmikirjaimiseen lukuun.
Sipilästä uumoiltiin keskustan pelastajaa. Toisin kävi. Hän unohti alkiolaiset periaatteet ja ryhtyi ylimielisesti johtamaan puoluetta - jossa komentokorsussa Apollonkadulla sentään toimii koulutettua väkeä pilvin pimein. Karski ”tulos tai ulos”- miljonääri istui heikosti äänestäjäkuntansa joukkoon. Valitettavaa Sipilässä on jääräpäisyys, jolla hän nyt torjuu vaikkapa hallitusneuvottelut. Hän yritti luoda city-keskustasta kokoomuslaisemman puolueen kuin kokoomus. Hän kalasti tukijoukoikseen ”Pernereitä” ja muita ison rahan perässäjuoksijoita, jotka tekivät likaisen työn ja häipyivät hiljaisuuteen saman tien. Tähän perään sopii verrattoman hyvin vanha insinöörivitsi: Mitä eroa on diplomi-insinöörillä ja ratakiskolla? – Ratakisko taipuu.
Jos jotain hyvää vaaleissa tapahtui, yksi sellainen oli nk. sinisten poistuminen historian roskatynnyriin. Tälläkin hetkellä toimitusministeristössä istuu peräti viisi ministeriä. Tulee muistaa, että ennen perussuomalaisten hajoamista nämä olivat täysin palkein edistämässä neljä vuotta onnetonta politiikkaa. Tämä haluttiin vaalituoksinassa kokonaan unohtaa. Persujen valkopesu jäi kesken.
Yleensähän puolueet vaalivat omaa menestystään, eikä muiden tekosista piitata. Porin kokoomuslaisten sekoilut kelpaavat sen sijaan valtakunnan tasolle saakka surulliseksi esimerkiksi. Ainoa kokoomuksen paikka meni Raumalle, vaikka kisaan osallistui peräti kolme puolueen entistä kansanedustajaa + sinisten Jalonen, joka ei lopulta tainnut tietää ketä hän edustaa. Raumalaiset ovat kautta aikojen tunnetusti osanneet keskittämisen jalon taidon.

Seppo Saari
Kirjoittaja on euralainen toimittaja

24.4.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva