Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

EU-vaalit 2019 – mitä, missä, milloin?

Kuva: EU-vaalit 2019 – mitä, missä, milloin?

Britannian mahdollinen ero EU:sta vaikuttaa valittavien meppien määrään

Seuraavat europarlamenttivaalit järjestetään toukokuussa 2019, jolloin valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin seuraavalle viiden vuoden kaudelle. Parlamentti on ainut Euroopan unionin toimielin, jonka jäsenet valitaan suoraan vaaleilla. Vaalit toteutetaan kussakin jäsenmaassa sen oman vaalilainsäädännön mukaisesti. Suomessa vaalipäivä on 26.5 ja ennakkoäänestyspäivät ovat kotimaassa 15.-21.5. ja ulkomailla 15.-18.5.
Britannia mahdollinen ero EU:sta mutkistaa vaalitilannetta ja valittavien edustajien määrää. Suomesta valitaan joko aiempien vuosien tapaan 13 tai Britannian eron tapahtuessa 14 europarlamentaarikkoa. Tämä johtuu siitä, että Euroopan unionin neuvoston päätöksen mukaisesti unionista eroavan Yhdistyneen kuningaskunnan 73 parlamenttipaikasta 27 jaetaan muille jäsenmaille.
- Mikäli Britannia ei eroa EU:sta ennen europarlamenttivaaleja, valitaan parlamenttiin yhtä monta edustajaa kuin tällä kaudella. Tällöin Suomen edustajia valitaan 13 kuten päättyneellä parlamenttikaudella. Mikäli Britannia eroaa ennen vaaleja, valitaan Suomesta myös 14. europarlamenttiedustaja, Ulkoministeriöstä kerrotaan.
SDP nimesi viime viikolla viimeiset kuusi eurovaaliehdokastaan. Niko Eskelinen on hyvinkääläinen opetusteknologian asiantuntija. Tiina Heikkinen on kajaanilainen kunnallispoliitikko ja koulunkäyntiavustaja. Husu Hussein on helsinkiläinen konsultti ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Helena Marttila on espoolainen vapaa kirjoittaja. Kirsi-Kaisa Sinisalo on tamperelainen teatterinjohtaja. Satu Taavitsainen on mikkeliläinen sosiaali- ja terveysalan järjestön toiminnanjohtaja, ja hän toimi SDP:n kansanedustajana kauden 2015-2019.
Aiemmin SDP:n eurovaaliehdokkaiksi on asetettu vaasalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, rovaniemeläinen Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, tamperelainen Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny, helsinkiläinen Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteeri Tuulia Pitkänen, lahtelainen yrittäjä Alettin Basboga, kansanedustaja Eero Heinäluoma, helsinkiläinen sosiaalipoliittinen tutkija Tomi Kontkanen, jyväskyläläinen väitöskirjatutkija Yannick Lahti, kuopiolainen yrittäjä Irja Sokka, kouvolalainen rikosylikonstaapeli Sari Melkko, helsinkiläinen PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo, ahvenanmaalainen ministeri Camilla Gunell, helsinkiläinen EU-asiantuntija Pekka Shemeikka ja helsinkiläinen SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.
- Olen todella ylpeä ja iloinen SDP:n vahvasta listasta EU-vaaleihin. Ehdokkaillamme on iso määrä asiantuntemusta ja näkemystä paremman Euroopan rakentamiseksi. Nyt eduskuntavaalien jälkeen ryhdymme yhdessä täysillä töihin aktiivisen EU-keskustelun ja tietenkin kevään toisen vaalivoiton eteen. Meillä taitaa olla sama suunta: kohti inhimillisempää, turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa Eurooppaa, kommentoi SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Katri Kujanpää

24.4.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva