Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunta ei pidä eikä vedä

Kuva: Satakunta ei pidä eikä vedä

”Tuleeko minulle sellainen olo, että minut halutaan pitää maakunnassa?”

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n laatiman ennusteen mukaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana kasvavia maakuntia Manner-Suomessa ovat vain Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Parhaiten pärjäävät kolmen suurimman kaupunkiseudun maakunnat, heikoiten pienten maakuntakeskusten maakunnat. Maakuntien heikoimmassa päässä ovat Kainuu (-18,0 %) ja Etelä-Savo (-17,1 %). Väestömäärä vähenee määrällisesti eniten Satakunnassa (-31036) eli saman verran kuin tällä hetkellä on asukkaita Ulvilassa, Kokemäellä ja Kankaanpäässä yhteensä. Ennuste on maakuntamme osalta todella karu.
-Jotenkin luulin, että tämä vihdoin herättelisi päättäjiä ja toimijoita tähän asiaan, mutta keskustelumme noudattelee melko perinteistä kaavaa. Tämä asia ei minnekään kieltämällä katoa, toteaa MDI:n aluekehitysasiantuntija Timo Aro ennusteesta.
- Tulevaisuudessa paikan valinnan ratkaisevat kokemuksellisuus ja tunne. Sellaiset paikan laatuun liittyvät veto- ja pitovoimatekijät, jotka tekevät paikasta sekä kiinnostavan, houkuttelevan, vetovoimaisen ja suvaitsevaisen ulkopuolisten näkökulmasta. Vai niillä saadaan alueen toimijat jäämään ja viihtymään alueella.
- Ollaksemme maakuntana houkuttelevampi ulkopuolisten näkökulmasta, meidän pitäisi voida tarjota näitä asioita. Kuulostaa helpolta, mutta konkreettisesti työllisille, opiskelijoille ja maahanmuuttajille tämä vaatisi töitä asian eteen ja tällä hetkellä kaikki muutkin tekevät samaa. Ja me olemme jämähtäneet keskustelussa kauas muiden taakse, Aro jatkaa.
- Me myös puhumme pitovoimasta liian vähän eli siitä, kuinka me maakunnan asukkaat ja yritykset suhtaudumme omaan lähiympäristöömme. Satakunnassa lähtömuutto on kasvanut erityisesti nuorten osalta ja erityisesti pääkaupunkiseudun imu on kasvanut hurjasti koko maan osalta. Nuoret 20-30 vuotiaat tekevät paikkaan liittyviä valintoja eri kriteereillä kun vanhemmat. Mielekäs ilmapiiri, fiilis sekä kaikki muut kuin työhön liittyvät asiat, niillä on merkitystä. Toki työn ja koulutuksen tulee olla hyvä, vaikka ne eivät enää riitä paikkaa valitessa, sanoo Aro.
Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKO ry:n hallituksen puheenjohtajana Juho Paavolan mielestä maakunnan tilanne ei ole toivoton, mutta vaatii tekemistä.
- Itse uskon, että jotain voimme tehdä, tilanteen ei tarvitse olla näin. Satakunnassa on laadukasta korkeakouluopetusta, yritysyhteistyö on parantunut ja esimerkiksi SAMK on voittanut useasti ”Paras opetus”-palkinnon.
Paavola on itse 25-vuotias ja Kokemäeltä kotoisin. Hän opiskelee SAMK:ssa kansainvälistä kauppaa Raumalla ja asuu Porissa.
- Otan itseni esimerkiksi. Avainkysymys on, löytyykö minulle täältä työpaikka, kun valmistun ja tuleeko minulle sellainen olo, että minut halutaan pitää maakunnassa?, sanoo Paavola osuen asian ytimeen.
- Entä ovatko meillä palvelut sellaisia, että ne toimivat ja takaavat viihtymisen? Osataanko yrityksissä hyödyntää esimerkiksi AMK-insinöörien osaamista vai odotetaanko joka paikkaan DI-koulutettuja? Joita onneksi Porissa valmistuu, mutta ei kaikkien tarpeisiin. Moni muuttaa pääkaupunkiseudulle, koska ei löydä töitä. Tämä on ristiriidassa julkisuudessa olevan viestin kanssa siitä, että maakunta huutaisi osaajia. Ovatko yritykset tehneet parhaansa ja voitaisiinko opintojen ohjauksessa puhua alojen lisäksi myös sijainneista, pohtii Paavola.
Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden opiskelijayhdistys Pointer ry:n hallitus on miettinyt samoja teemoja.
- Satakunnassa on vastavalmistuville opiskelijoille vähän työpaikkoja. Esimerkiksi Porin yliopistokeskuksesta valmistuu kauppatieteiden, filosofian ja yhteiskuntatieteiden maistereita ja diplomi-insinöörejä, jotka koulutuksestaan huolimatta eivät löydä maakunnasta työpaikkaa. Opintotarjonnan keskinäinen kohtaaminen on myös haaste. Miksi Satakunnassa valmistuneet insinöörit lähtevät mieluummin muualle Suomeen opiskelemaan diplomi-insinööriksi?, kertoo Pointer ry:n toiminnanjohtaja Milla Hautaoja hallituksen pohdinnoista.
- Ja toki koulutuspaikkoja olisi hyvä olla enemmän ja tarjonta voisi olla monipuolisempaa. Näin Satakuntaan saataisiin lisää nuoria, sanoo Hautaoja.
 MDI:n mukaan Satakunnan sisällä väestö väheneminen on suhteellisesti voimakkainta Pohjois-Satakunnassa, jossa väkiluku vähenee ennusteen mukaan yli viidenneksellä. Porin ja Rauman seuduilla väkiluku vähenee 13-14 prosentilla. Nuorissa ikäluokissa muutos on vielä suurempaa: Pohjois-Satakunnassa alle 20-vuotiaiden määrä vähenee yli kolmanneksella (-36,5 %) sekä Porin ja Rauman seudulla noin kolmanneksella (31-32 %). Suurin muutos Satakunnan väestörakenteessa tapahtuu MDI:n mukaan lasten määrissä: alle 15-vuotiaiden määrä vähenee lähes kolmanneksella vuosien 2018-2040 aikana. Keskeinen selittävä tekijä on voimakkaasti alentunut syntyvyys 2010-luvun aikana: syntyneiden määrä on vähentynyt noin viidenneksellä 2010-luvun aikana. Lisäksi muuttoliike vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten määrään. Tämä taas vähentää entisestään syntyneiden määrää.
Esimerkkinä Aro kertoo luokkahuonemallin.
- Keskimääräinen luokkakoko Suomessa on alakouluissa 19 oppilasta ja yläkouluissa 20 oppilasta. Kun Satakunnan elävänä syntyneiden määrät muutettuna keskimääräiseksi yhden ikäryhmän luokkakooksi, meillä syntyi 3135 lasta vuonna 1980 eli 158 luokkaa. Vuonna 2000 syntyi 2223 lasta eli 111 luokkaa ja viime vuonna 1612 lasta eli 81 luokkaa. Jokainen voi päätellä, mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudessa, Aro summaa.

Katri Kujanpää

24.4.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva