Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ennakkoäänestys alkaa tänään

Taannoin mediassa nousi kohu ja väärinkäsitys siitä, että ajokortti ei enää kelpaisi todistamaan henkilöllisyyttä. Tämä on herättänyt myös kysymyksiä siitä, miten äänestyspaikalla voi henkilöllisyytensä todentaa.

 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja päättyy kotimaassa ensi viikon tiistaina. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy jo lauantaina. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Varsinaisena vaalipäivänä äänestetään oman kotikunnan vaali-ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Taannoin mediassa nousi kohu ja väärinkäsitys siitä, että ajokortti ei enää kelpaisi todistamaan henkilöllisyyttä. Tämä on herättänyt myös kysymyksiä siitä, miten äänestyspaikalla voi henkilöllisyytensä todentaa.

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kuvallinen kela-kortti, sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi. Joku näistä asiakirjoista löytyy suurimmallta osalta äänestäjistä. Lisäksi lähimmältä poliisilaitokselta on mahdollisuus hakea maksutta yksinomaan äänestämistä varten annettava väliaikainen henkilökortti. Sitä hakiessaan henkilö tarvitsee mukaansa kaksi passikuvaa.

Henkilöllisyyden todentamiskäytännöt eivät ole muuttuneet mitenkään aiempiin vaaleihin verrattuna. Mutta kuka viime kädessä ratkaisee, onko henkilöllisyyden todentaminen riittävä, jos asiakirjat ovat puutteellisia?
- Lähtökohtaisesti vaalivirkailijan tulee käyttää omaa harkintavaltaansa. Yhtäältä virkailijan tulee huolehtia, että kaikki äänioikeutetut voivat käyttää äänioikeutensa, mutta toisaalta myös siitä, että kukaan ei äänestä toisen nimissä tai toisen puolesta. Ongelmatapauksissa, jossa virkailija ei pidä saatuja selvityksiä kokonaisvaltaisesti luotettavina, on heitä ohjeistettu ottamaan yhteyttä keskusvaalilautakunnan sihteeristöön asian ratkaisemiseksi, kertoo vaaliassistentti Toni Salmi Porin kaupungin keskusvaalitoimistosta.

Entä jos äänestäjän asiakirjat ovat puutteelliset, mutta hänen mukaan on henkilö, joka pystyy todistamaan oman henkilöllisyytensä ja vakuuttaa, että henkilö on se, joka kertoo olevansa?
- Kuvailemassasi tilanteessa virkailija on ohjeistettu kysymään äänestäjältä ensiksi mahdollisia asiakirjoja, jotka saattavat vahventaa äänestäjän henkilöllisyyttä vaikkei niissä kuvaa olisikaan. Äänestäjä saattaa myös esittää vanhentuneen kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Yhdessä näiden mahdollisten asiakirjojen sekä äänestäjän mukana olevan saattajan joka paitsi kykenee todistamaan oman henkilöllisyytensä, myös suullisesti todistaa saatettavan henkilöllisyyden, tulee vaalivirkailijan käyttää omaa harkintavaltaansa ja arvioida tilanne sen perusteella miten luotettavana hän pitää äänestäjän antamaan selvitystä ja tilannetta yleensä, Salmi toteaa.

Jos tarvitset apua vaaleihin liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä oikeusministeriön vaalipalveluun puh. 0800 94770. Aukioloajat eduskuntavaaleissa: 13.4. saakka arkisin klo 8-20, viikonloppuisin klo 9-18 ja varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 14.4. klo 8-20. Lisätietoja www.vaalit.fi.

Katri Kujanpää

3.4.2019 12:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva