Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kirjailija Pertti Rajala: Kirjoitin sisällissodan itsestäni ulos

Kuva: Kirjailija Pertti Rajala: Kirjoitin sisällissodan itsestäni ulos

“Suomen sisällissodassa ei ole yhtä totuutta. Tampereelle kuusenhavu lakissa hyökännyt pohjalainen suojeluskuntalainen oli omassa mielessään yhtä oikealla asialla kuin katubarrikaadia puolustanut työläinen.” Näin kirjoittaa Pertti Rajala uusimmassa tietoteoksessaan.

Rajalan kirjallinen tuotanto on laaja. Kun työ Satakuntaliiton johtajana päättyi ja lakkasi haittaamasta harrastuksia alkoi toisenlaiset kiireet. Eetu Salinin juhlavuosi on myös juoksuttanut miestä. Tulevana sunnuntaina ensi-iltansa saava Työväen Eetu-näytelmän käsikirjoitus on hänen ja Susanna Virkin yhteistyötä. Sen rinnalla, jo neljä vuotta, on ollut tekeillä teos satakuntalaisten kokemasta sisällissodasta.
Rajala ymmärsi jo 10-vuotiaana sanan kapina ja että suomalaisetkin taistelivat keskenään. Hän oli ajatuksesta hyvin järkyttynyt ja niiltä ajoilta syntyi kiinnostus muun muassa sisällissotaan.
-Nyt olen ikäänkuin kirjoittanut sen itsestäni ulos.

Rajalan suvussa on sekä äidin että isän puolelta yhteyksiä sisällissotaan. Isän isä oli kristillisen työväenliikkeen saarnaaja Tampereella ja äidin isä toimi maalarina ja oli mukana perustamassa maalarien ammattiosastoa. Hän oli demari ja tannerilainen, jonka mielestä aseellista taistelua ei olisi tarvittu. Hän pääsi sisällissodassa niin sanotusti vähällä, valvontatehtävissä, eikä joutunut rintamalle.
Täti, Helmi Haapanen oli Finlaysonin kutojatyttöjä. Hän puolestaan olisi halunnut naiskaartiin, johon vaari ei päästänyt, mutta huoltohommiin hän pääsi. Helmi-tädin näkemykset vaikuttivat myös Rajalan lapsuuteen.
 -Helmi-täti hoiti meitä kun olimme pieniä. Vaikka halusin en päässyt partiolaisiin, koska Helmillä oli jatkuva kauna järjestöä kohtaan, sillä partiolaiset kävivät kodeissa tarkistamassa löytyykö niistä aseita.

Sisällissota on muistetun historian pahin kansallinen tragedia, aika jolloin suomalaiset eivät ymmärtäneet toisiaan. Eikä siihen ollut juuri haluakaan.
-Jos ei ymmärrä vuotta 1917 ei voi ymmärtää myöskään vuotta 1918. Maassa oli venäläisiä sotilaita, valkoisilla oli suojeluskuntakaarteja ja punaisilla omansa. Lakkoja oli kaikkiaan 478, eri puolilla maata, lisäksi kärsittiin nälästä ja työttömyydestä. Järjestysvallan häviäminen oli hyvin merkittävä sysäys sodalle. Mutta niinkin arkinen tapahtuma, kuin “heinäkuun hallayö” vei kansaa sekasortoon. Venäjältä ei saatu korvaavaa viljaa ja nälänhätä kasvoi. Ja kuinka nopeasti sota sitten alkoi. Suomalaisethan olivat yhteisessä rintamassa vielä Maaliskuun vallankumouksen aikaan, kun tsaari kaatui. Voittoa juhlittiin yhdessä, niin porvarit kuin työläiset. Eetu Salinin sanoin: “Loppujen lopuksi kyse oli valtataistelusta”.

Rajala jaksaa puhua sovinnon tärkeydestä, sillä “vain totuus tekee vapaaksi”. Pitää pystyä puhumaan ääneen, mutta historiaa ei saa pyyhkiä pois.
-Yhteistä muistamista sisällissodan kokemuksiin ei ole edelleenkään, vaikka vuosi 2018 nimettiin sen muistovuodeksi. Toivon, että keskustelu jatkuu ja löydetään yhteiset tavat muistaa, esimerkiksi Kaatuneiden muistopäivänä.

“Satakunta 1918” on täydellinen omakustanne. Apurahoja tai tukea siihen ei herunut mistään. Niinpä Rajala toivoo, että kirjaa ostettaisiin laajalti myös maakunnan ulkopuolella. Kirjan julkaisu oli eilen ja sitä on saatavissa Porin ja Rauman Suomalaisesta kirjakaupasta ja Porin Infosta, Kankaanpään Satakirjasta, Harjavallassa Kipan kirjakaupasta, Huittisten kirjakaupasta ja Tampereelta Työväen museosta.

Leea Pennanen-Salli

3.4.2019 11:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva