Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuomas Koiviston kolumni: Paluu tulevaisuuteen

Kuva: Tuomas Koiviston kolumni: Paluu tulevaisuuteen

”Saatan olla hidaspuheinen, mutta niin oli Mooseskin.” 24 vuotta sitten Paavo Lipponen muutti moititun heikkoutensa sympaattiseksi tavaramerkikseen yhdellä loisteliaalla virkkeellä. Kankeakielisen Lipposen ei uskottu pärjäävän televisiossa Esko Aholle, uuden ajan mediataiturille. Ensimmäisen kohtaamisen A-studiossa puoli vuotta ennen vaaleja Lipponen oli hävinnytkin aivan pystyyn. Mooseksen aitous ja tilannetaju olivat kuitenkin lopulta kultaakin kalliimpia, kovempaa valuuttaa kuin Ahon sulavuus.


Ei tuo onnistunut soundbite tietenkään vaalivoittoa ratkaissut, mutta se oli kuitenkin yksi vaalikamppailun käännekohdista, joka kohotti demareiden uskoa itseensä ja johtajaansa. Pidän sitä oivana esimerkkinä itsensä tuntemisen, itsensä hyväksymisen ja itseironiankin tärkeydestä.

Hyvällä viestinnällä on valtava merkitys. Taidokkaasti näkökulmaa vaihtamalla heikkoudetkin voivat kääntyä vahvuuksiksi, mutta musta ei silti muutu valkoiseksi. Politiikassa tai elämässä yleensäkään ei voi lopulta olla mitään muuta kuin oikeasti on. Vain aitojen asioiden varaan voi rakentaa jotain kestävää. Onhan jo aikoja sitten sanottu: kaikkia ihmisiä voi pettää jonkin aikaa ja joitakin kaiken aikaa, mutta ei kaikkia kaiken aikaa.

Mikä pätee ihmisiin, pätee puolueisiinkin. Niiden aatteellisessa ytimessä on oltava jotain todellista ja kestävää, jotain, johon voimme kiintyä ja kiinnittyä. Tarvitaan vahvat periaatteet, jotka eivät niin vain muutu vaalista toiseen, kantava arvoperusta, jonka päälle rakennetaan yksityiskohtaiset vastaukset kunkin ajan avoimiin kysymyksiin.

Minulle on useasti väitetty, että Lipponen jäi Suomen viimeiseksi demaripääministeriksi eikä SDP:llä ole tarjota todellisia vastauksia tulevaisuuden haasteisiin. Puoluetta on tavattu syyttää menneeseen maailmaan jämähtämisestä.

Menneessä maailmassa onkin paljon, mitä voimme ylpeydellä katsoa. Sosiaalidemokraattinen hyvinvointivaltio on meidän maailmankolkkamme uskomaton menestystarina. Voiko olla sattumaa, että Pohjoismaat ovat toistuvasti sijoittuneet YK:n onnellisimpien maiden listan kärkisijoille? Vaikka tasa-arvoa tuottavaa hyvinvointivaltiota on yritetty ajaa alas, sen perusta ei ole päässyt Pohjoismaissa kokonaan murtumaan – eikä saa päästä.

Äänestäjää kiinnostaa kuitenkin yleensä enemmän tulevaisuus kuin menneisyys. SDP:n kiitelty, valtavan laajamittainen ohjelmatyö on kantanut hedelmää. On tehty juuri se, mitä pitikin: rakennettu kestävien ja koeteltujen periaatteiden varaan kunnianhimoisia tavoitteita ja konkreettisia askelmerkkejä, uskottavia ratkaisuehdotuksia nopeasti muuttuvan maailman haasteisiin.

Jotain ehkä kertoo sekin, että SDP:n vaaliohjelmassa on 116 sivua, kun muut suuret puolueet ovat julkaisseet huomattavasti suppeampia ja yleisluontoisempia julistuksia. Tällä vaalikaudella suuret tulevaisuusteot ovat jääneet puuttumaan. Nyt on uuden suunnan aika. SDP:n äänestäminen ei merkitse paluuta menneeseen, vaan paluuta tulevaisuuteen.

3.4.2019 11:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva