Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Poliittista ”vastuuta” ja silmänkääntötemppuja

Kuva: Poliittista ”vastuuta” ja silmänkääntötemppuja

Juha Sipilän marssia Niinistön luo jättämään hallituksensa eroilmoitusta sote-katastrofin jälkeen on kepun puoluejohdon piirissä kutsuttu ”miehen työksi” ja pidetty osoituksena ”suoraselkäisestä poliittisen vastuun kantamisesta”. Näkökulma on ymmärrettävästi vinoutunut ja kertoo siitä, miten poliittisen paineen (= huonon gallup-tuloksen) alla totuus muuttuu suhteelliseksi ja mustaa kiivaasti ryhdytään pesemään valkeaksi. Paljonpuhuvia ovat olleet myös hallituskumppanien happamansävyiset kommentit Sipilän harakirin oikeutuksesta, vaikka samaa valkopyykkiä pesevätkin.

Valtioneuvoston jäsenen vastuusta lausuu valtiosääntöjuridiikka seuraavaa: ”Ministerin vastuu ilmenee sekä poliittisena vastuuna että oikeudellisena vastuuna. Poliittinen vastuu ja valvonta toteutuvat eduskunnan ja hallituksen välillä muun muassa kansanedustajien esittämien kysymysten ja välikysymysten avulla sekä hallituksen esittämien tiedonantojen ja selontekojen kautta.”
Sipilän hallituksen poliittista vastuuta on eduskunnassa sote-uudistuksesta - monien muiden kysymysten ohella - peräänkuulutettu lukuisia kertoja viimeisten vuosien kuluessa. Hallituksen hankkeen perustuslailliset ongelmat on toistuvasti osoitettu yhtä hyvin asiantuntijoiden kuin auktorisoidun perustuslakivaliokunnankin yksimielisissä mietinnöissä.
Poliittista vastuuta hallitus olisi osoittanut muuttamalla esitystään edes osoitettujen ongelmien poistamiseksi. Paitsi vastuuta, suoranaista poliittista viisautta, hallitus olisi osoittanut, jos se olisi tavoitellut esitykselleen laajempaa poliittista tukea ottamalla huomioon mm sosialidemokraattien muutosesityksiä käsittelyprosessin kuluessa.
Mutta ei: Hallitus rynkytti jääräpäisesti esitystään kuilun partaalle ja lopulta sen yli. Erinomaisen suuren vahingon hallituksen taitamattomuus aiheutti sote-uudistuksen maakunnissa käynnistetyille, massiivisille valmisteluhankkeille. Nyt pahimmassa tapauksessa miljoonia maksanut asiantuntijatyö dumpataan roskikseen psykologisista vammoista puhumattakaan.
Sotkussa on samankaltaisia piirteitä Britannian surullisen Brexit-sekoilun kanssa, eikä sekään jää historiaan osoituksena viisaasta ja kaukonäköisestä poliittisesta päätöksenteosta. Sipilän johtajuudessa on runsaasti piirteitä bisnes-maailman menettelytavoista: Firman johto omaksuu linjan, se ajetaan kritiikkiä kuuntelematta läpi ja pusketaan sokeasti eteenpäin realiteeteista piittaamatta. Ja sitten kun reunaehdot osoittautuvat valittua linjaa vahvemmaksi, pudottaa johto hanskat ja toteaa: Se oli siinä sitten…
Se ei ole poliittista vastuunkantoa. Päinvastoin pahemmanlaatuista rintamakarkuruutta! Sipilän toimintaa eronäytelmässä ohjasi aivan muu kuin vastuu isänmaasta. Tavoitteena oli muutama viikko ennen vaaleja muuttaa koko poliittinen asetelma: Päävastuun kantaja vapautuikin yht´äkkiä oppositiopuolueiden lailla käymään entisen kumppaninsa kimppuun ja esittämään kokonaan toisenlaisia visioita. Herkullisella tavalla tämä on jo näkynyt esim Keskustan ”uusissa” sote-linjauksissa: Valinnanvapaudesta ei puhuta, paitsi pahaa.
Demokratiassa totisin vastuunkannon mittaus toimeenpannaan vaaleissa. Silloin kansalaiset arvioivat, onko asioita hoidettu, niin kuin luvattiin ja niin kuin oikein on. Silloin arvioidaan koko vaalikauden tapahtumien kirjo - ei vain aikaa neljä viikkoa ennen vaaleja - ja mitataan sekä politiikan tulokset että tyylipisteet.
Voi olla, että pudotetut pensselit pysyvät sannassa pidempäänkin...

Harri Kivenmaa

20.3.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva