Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tieto on valtaa

Kuva: Tieto on valtaa

Valta ja sen käyttö on mielenkiintoinen teema, eikä ilta Salin-Akatemiassa muuttanut tätä tosiasiaa. Ei siis ole ihme, että liiikuntatoimen päällikkö Petteri Lahti ja luokanopettaja ja poliittista historiaa opiskellut Tuomas Koivisto saivat osallistujat sekä kuuntelemaan että osallistumaan vilkkaasti keskusteluun.

Petteri Lahti aloitti miehestä, jota ei olisi koskaan uskonut siteeravansa. Kun power point ulkoministeri Soinin maaliskuisesta “plokista” lävähti seinälle hörähti myös yleisö.
”Minulla on ollut luottamusta, asemavaltaa. Asemavalta on kaikissa vaaleissa ja valinnoissa minulle äänillä annettu. Kiitos vaalien ja puoluekokouksien valitsijoille. Tukijoilleni ja äänestäjilleni.
Luottamuksen turvin olen tehnyt julkista työtä kolme vuosikymmentä.
Asemavalta jää luottamustoimissa sille työpöydälle, jonka ääressä on työnsä tehnyt. Tämä on määräaikaista.”
Näin kirjoitti Soini, joka kuuluu ryhmään, jolla on ollut todellista valtaa niin puolueenjohtajana kuin ministerinä. Siitä, jättääkö Soini nyt vaikuttamistyönsä, me emme vielä tiedä, sillä hän jos joku, taitaa poliittisen pelin. Ja vaikka hän lopettaisi on emerituspoliitikoilla edelleen valtaa ja kuulijoita. Tästä hyvänä esimerkkinä on Paavo Lipponen, joka  kävi juuri Ylen Ykkösaamussa haastateltavana ja hän on mies, jota edelleen kuunnellaan.
Vallankäyttäjiin luetaan tietenkin Eduskunta, hallitus ja oppositio, mutta myös ulkoparlamentaariset toimijat kuten AY-liike, EK, eli elinkeinoelämän keskusliitto ja lobbarit, jotka edustavat lähinnä yrityksiä, konsulttifirmoja, etujärjestöjä tai kansalaisryhmiä. Ministereiden erityisavustajista käytiin pitkä keskustelu, sillä heillä on suurelle yleisölle näkymätöntä valtaa toimiessaan muun muassa ministeriöidensä johtoryhmissä.
Jos Lahti puhui vallankäyttäjistä oli Tuomas Koiviston aiheena vallanlajit ja niiden käyttö. Hänkin aloitti yksinkertaisesta määritelmästä: Henkilö A saa henkilön B tekemään jotain sellaista, mitä tämä ei tekisi ilman A:n vaikutusta. Mutta todellisessa elämässä vallan lajit ja sen ilmenenmismuodot ovat moninaiset. Valtaa käytetään rankaisemisessa, kuten ulkopuolelle sulkemisessa, tai palkitsemalla, joka taas synnyttää kiitollisuutta. Auktoriteettista valtaa käyttävät mm. lääkärit ja karismaattisia johtajia totellaan mieluummin, kuin ikäviä tyyppejä. Medialla on mahdollisuus käyttää sosiaalistamisen muotoa julkaistessaan mielipiteitä, jotka alkavat näyttäytyä yleisenä mielipiteenä. Tähän vallankäytön muotoon luetaan myös vaalipropaganda. Sääntely edustaa vallankäytössä yksinkertaisimmillaan lain noudattamista rangaistuksen pelossa.
Leena Peltoniemi oli taas oivallisesti valinnut illan koulutusaiheen ja tähtiluennoitsijat, kuten hän heitä kutsuu. Huhtikuussa 9.4. vuorossa onkin media ja siitä tulee puhumaan Uuden Ajan toimittaja Katri Kujanpää.

Leea Pennanen-Salli

20.3.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva