Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ihminen ihmiselle, apu tarvitsevalle

Kuva: Ihminen ihmiselle, apu tarvitsevalle

Oletteko kuulleet naisesta, joka taisteli muistisairaalle äidilleen paikan palveluasumisesta? Entä miehestä, joka vaati aivovamman saaneelle vaimolleen henkilökohtaista avustajaa? Työntekijästä, joka teki lukuisia työtunteja saadakseen itsetuhoisen nuoren psykiatriseen hoitoon? Isästä, joka vaati oikeutta koulukiusatulle lapselleen? Naisesta, joka toistuvasti vaati läheiselleen kotiapua? Äidistä, joka taisteli saadakseen vammaiselle lapselleen tarvittavat apuvälineet? kysyy Outi Veijonaho kolumnissaan.

Minä olen tavannut nämä kaikki ihmiset. Ja joka kerta olen ollut yhtä pöyristynyt siitä, miksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eivät saa tarvitsemiaan palveluja, ellei heillä ole vahvaa ihmistä rinnalla taistelemassa heidän oikeuksistaan. Nämä ihmiset eivät siihen itse pysty, kuka mistäkin syystä.
Entä kuka huolehtii heistä, jolla ei ole lähimmäistä, joka taistelisi heidän puolestaan? Miten saadaan nämä ihmiset avun piiriin, jotta heillä olisi joku asioiden ajaja työnsä puolesta taistelua käymässä? Ja miksi palveluja ei saa, ellei niitä vaatimalla vaadi?

Menipä ihminen sitten lääkärin, sosiaalityöntekijän, koulukuraattorin, opettajan, nuorisotyöntekijän, poliisin tai vaikka kaupunginjohtajan juttusille, ei ole mielestäni liikaa vaadittu, että hänet kohdataan, häntä kuunnellaan ja ennen kaikkea kuullaan. Mielestäni ei ole kohtuutonta odottaa, että kuulemisen jälkeen ihmiset, jotka tekevät työtä ihmisten hyväksi, ottaisivat huolen tai hädän vakavasti ja toimisivat sen mukaan. Uskomattominta on, kun kuulee, ettei aina edes valvovien viranomaisten sana saa työtekijöitä toimimaan inhimillisesti ja oikeudenmukaisesti, vaan vaikeassa elämäntilanteessa olevalla ihmisellä pitää olla voimia hakea apua oikeusteitse.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta ihminen tulisi kohdatuksi ihmisenä ja saisi avun sitä tarvitessaan? Sitä ei ratkaise uusi päätöksentekoporras eikä rahan tekeminen ihmisten hädällä. Sen ratkaisee riittävät resurssit. Työntekijällä pitää olla aikaa tehdä työnsä hyvin ja hänellä pitää olla myös ylemmältä taholta lupa ohjata asiakas niihin palveluihin, joita hän tarvitsee.

Uskon, että työntekijät haluavat tehdä työnsä hyvin ja asiakkaan edun mukaisesti, mutta heillä ei ole aina siihen mahdollisuutta. Ei pidä aina paikkansa, että iso kunta pystyy hoitamaan asiat paremmin kuin pieni. Jos yhdistetään pienen ketteryys ja ison leveät hartiat, joukkoon vähän luovia ratkaisuja, joustavuutta ja iso hyppysellinen ennaltaehkäisyä ja pitkänäköisyyttä, ollaan jo aika lähellä toimivaa ratkaisua. Olennaista on, että ihmisen pitää saada apua silloin, kun sen aika on. Siksi meillä taitaa olla sama suunta.

13.3.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva