Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Varaosapankki on entisöijän aarreaitta

Kuva: Varaosapankki on entisöijän aarreaitta

Porin vanhoilla veturitalleilla sijaitseva Varaosapankki on paikka, jonka kautta voidaan kierrättää vanhojen rakennusten osia uuteen käyttöön.

Kierrätyksen suosion kasvu näkyy myös vanhoissa rakennusmateriaaleissa. Esimerkiksi hyväkuntoiset ovet saattavat vaihtaa omistajaa parissa päivässä. Mikään uusi asia Porin Varaosapankki ei ole, mutta sen toiminta sai uutta potkua, kun aiemmin Porin seudun rakennuskulttuuriseuran pyörittämä Varaosapankki liitettiin vuonna 2014 osaksi Porin kaupungin työpajoja. Työpajoissa tarjotaan nuorille uusia urapolkuja useilla aloilla.

Nyt Varaosapankki paitsi ottaa vastaan vanhoja rakennusmateriaaleja ja välittää niitä edelleen uuteen käyttöön, myös korjaa ja kunnostaa niitä. Varaosapankki työllistää keskimäärin kymmenisen nuorta eri pituisiksi jaksoiksi, mutta enimmillään töissä saattaa olla kuusitoistakin nuorta päivässä.
-Meiltä on moni nuori saanut valmiuksia rakennusalan erilaisiin töihin, sanoo Varaosapankin esimies Jouko Mäensivu.

Varaosapankin pääasia on kuitenkin palvella rakennusten purkajia, korjaajia ja entisöijiä kierrättämällä rakennusmateriaaleja. Työpaja ottaa maksutta vastaan sellaista materiaalia, joka voidaan käyttää uudelleen joko sellaisena tai kunnostettuna. Varaosapankki myy tavaraa edelleen ulos.
-Mikään kaatopaikka tämä ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi lahot ikkunapuitteet tai rotansyömät ovet eivät kuulu tänne. Jos tavara tuntuu itsestä korjauskelvottomalta, se on sitä todennäköisesti myös muiden mielestä, Mäensivu sanoo.

Varaosapankille tyypillisiä tuotteita ovat ikkuna, ulko- ja sisäovet, keittiökaapistot, saniteettituotteet, hanat, altaat, lukot, salvat ja valaisimet. Mutta pankin hyllyiltä löytyy kaikenlaista tavaraa, joka kelpaa vanhan rakennukset korjaukseen.

Oma lukunsa on sitten tavaran kunnostus. Työpajalla esimeriksi uusitaan vanhojen ikkunoiden kittaukset ja rikki menneet lasit. Myös ovien pintavaurioita korjataan.
-Mielenkiintoista on se, että ostajat vaativat usein, etteivät korjaukset saa olla liian siistejä. Esimerkiksi rapistuneet maalit pitää usein jättää, eikä puitteita saa pohjamaalata. Ostajat haluavat useimmiten tehdä ne työt itse.

Varaosapankkiin voi myös viedä korjattavaksi esimerkiksi vanha kellarinikkuna, jonka lasi on mennyt rikki.
-Me vaihdamme lasin käyttäen meille kertynyttä jätelasia. Se on edullista ja kierrätysaatteen mukaista, Mäensivu selittää.

Jukka Vilponiemi

13.3.2019 09:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva