Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rauman ruokapalvelut vähentää ruokahävikkiä

Kuva: Rauman ruokapalvelut vähentää ruokahävikkiä

Ostamme ruokaa, sanomme, että se on kallista ja sitten heitämme sitä roskiin tai biojätteeseen. Tämä johtuu yleensä suunnittelemattomuudestamme, laiskuudestamme ja ehkä myös keittiötaitojemme heikentymisestä. Emme osaa tai viitsi hyödyntää tähteitä ja parasta ennen merkinnät ovat joillekin sama kuin viimeinen käyttöpäivämäärä.

Rauman kaupungin ruokapalvelut pureutuu hävikkiin omalta osaltaan ja osallistuu maaliskuussa Luonnonvarakeskuksen Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeeseen. Ruokahävikin kolmeviikkoinen mittausjakso alkoi maanataina. Jakson aikana seurataan ja mitataan Nanun tuotantokeittiössä sekä neljässä Rauman kouluravintolan tarjoilussa syntyvää hävikkiä ja asiakkaiden lautastähteitä.
Hankeohjelman myötä halutaan selvittää nykyhetken hävikkitilannetta tarkemmin esimerkiksi ylituotannon ja hävikin kilomäärän osalta. Ruokapalveluissa tehdään töitä hävikin vähentämiseksi jatkuvalla tuotannonsuunnittelulla, mitoittamalla hankintoja sekä jaksottamalla paremmin valmistusta ja esillepanoa.

- Ympäristönäkökulma ja kestävä kehitys ovat toimintamme taustalla. Pilottihankkeen myötä suoritamme ensin kolmen viikon ajan ruokahävikin mittausta muutamassa toimipisteessämme. Tulosten myötä pohdimme jatkosuunnitelmia, esimerkiksi jonkinlaisia teemaviikkoja niin koululaisille kuin kaupungin henkilöstöllekin. Toimenpiteiden jälkeen tehdään vielä uusi mittaus, ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio kertoo.

Rauman ruokapalveluissa on jo pitkään tehty monialaista työtä ruokahävikkiasioiden parissa. Asiantuntijoiden vankan yhteistyön ja vuosien kokemuksen tuloksena oikeat raaka-aineet ovat jo käytössä, reseptiikka kunnossa ja keskimääräiset annoskoot tiedossa.
 - Hävikin eteen on tehty Raumalla jo paljon töitä ja nyt keskitymme erityisesti ruokahävikin minimointiin. Ruuan ja raaka-aineiden tarve arvioidaan vieläkin usein tarvetta suuremmaksi, tuotantopäällikkö Eija Väinölä sanoo.
 - Kolmen viikon pilotoinnin jälkeen olemme viisaampia ja tiedämme missä mennään. Sen jälkeen ryhdymme ideoimaan ruokahävikin minimointia edesauttavaa toimintaa, Väinölä toteaa.

Usein hävikkiin auttaa jo se, että kurkistaa jääkaappiin ja pakastimeen ennen kauppaan lähtöä, tekee inventaarion, miettii reseptejä ja käyttää tuotteet ennen kuin ne ehtivät vanhentua. Ja säästyy sinä päivänä kauppareissulta kokonaan. Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120-160 miljoonaa kiloa, 20-25 kiloa henkilöä kohden. Kokonaisuudessaan hävikkiä syntyy lähes nelinkertainen määrä. LUKEn mukaan ravitsemuspalveluissa eli ravintoloissa, lounasruokaloissa ja kunnallisissa ruokapalveluyrityksissä kipataan biojätteeseen 75-85 miljoonaa kiloa ruokaa. Osa meidän omilta lautasiltamme, osa keittiön puolelta. Kaupan hävikkimäärä on noin 65-75 miljoonaa kiloa.

13.3.2019 09:54

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva