Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan lukiossa Satakunnan ainoa musiikkilinja

Kuva: Ulvilan lukiossa Satakunnan ainoa musiikkilinja

Nuoret elävät erilaisissa todellisuuksissaan, mutta ulvilalaisen musiikinlehtorin Jukka Korhosen mielestä on hyvä muistaa, että koulu on paikka josta tavoittaa ison osan nuorista, peruskoulussa jopa koko ikäluokan.

Korhonen on Ulvilan yhteiskoulun ja lukion yhteinen musiikinlehtori, ja hän haluaa tarjota nuorille otteen koulunkäyntiin ja elämään musiikin avulla, mutta näkee, että yhtä hyvin tarttumapinnaksi käyvät muutkin taideaineet ja harrastukset.

Olennaista hänen mielestään on se, että harrastukset ammattitaitoisine opetuksineen ja ohjauksineen ovat tarjolla koulun sisällä. Näin kaikilla nuorilla on mahdollisuus löytää elämäänsä uutta sisältöä ja tulla tietoisiksi omista vahvuuksistaan ja kehittää niitä.
– Toivon että jokainen nuori löytää oman ”sävelensä”, oman vahvuutensa, sama se mikä aine on kyseessä.
Ulvilan yhteiskoulussa on 7.–9.-luokilla perinteiset musiikkiluokat ja lukiossa toimii erillinen musiikkilinja viidettä vuotta. Ulvilan lukion musiikkilinja on Satakunnan ainoa, lähimmät musiikin erikoislukiot löytyvät Turusta ja Tampereelta.

Yläkoulussa on musiikkiluokalla oppilaita noin 20 per luokka. Lukiossa on 16 aloituspaikkaa, ja nyt on noin 50 opiskelijaa sisällä. Ensimmäiset lukion musiikkilinjalaiset valmistuivat viime keväänä. Lukion musiikkilinjalle kolmannes opiskelijoista tulee muualta kuin omasta yläkoulusta. Omia ei suosita, vaan valintakokeessa kaikki hakijat ovat samalla viivalla. Parhaillaan on meneillään toisen asteen yhteishaku. Lukiossa opiskellaan musiikin teoriaa, säveltapailua ja musiikkiteknologiaa ja siellä annetaan kuoro-, orkesteri- ja bändiopetusta ja yksilöopetusta. Sitä mitä on opittu, esitellään konserteissa. Korhosen mukaan konserttitoiminnan pitää olla isoa ja sen on hyvä tulla ulos oppilaitoksesta. Esimerkiksi ennen joulua järjestettiin iso loppuunmyyty konsertti Porin Promenadisalissa, jossa esiintyivät 100-henkinen sekakuoro ja bändi. Kevätkauden lopulla on taas tiedossa iso konsertti ja pienempiä esiintymisiä.

Jukka Korhonen sai olla mukana yhteiskoulun remonttivaiheessa vaikuttamassa kaluste- ja välinehankintoihin, ja lukion musiikkilinjan opetuksen kehittelyssä hän on ollut mukana alusta lähtien.
– Homma on mennyt eteenpäin huimaa vauhtia niin, että olen itsekin hämmästynyt, kuinka kivasti asiat ovat.

Hän kiittää Ulvilan kaupunkia koulumyönteisyydestä ja panostamisesta opetukseen. Oppilaistaan hän puhuu lämmöllä: opettajalla pitää olla kaksi rakkautta, rakkaus asiaan jota opettaa ja rakkaus heihin joita opettaa. Jukka Korhonen kokee olevansa kutsumusammatissa ja tekevänsä elämäntehtäväänsä. Työ on palkitsevaa mutta myös raskasta ja aikaa vievää, joten oman soittimen, saksofonin, kanssa ei ehdi varsinaisesti harrastaa. Orimattilassa syntyneen ja Lahdessa sekä Oulussa musiikkiopintoja suorittaneen Korhosen tulo Ulvilaan johtui aikanaan paljolti siitä, että silloin sattui olemaan Ulvilassa paikka auki, mutta nyt hän viihtyy Satakunnassa. Kun työpäivä päättyy, odottaa kotona kolme ja puolivuotias energiapakkaus, joka vie ajatukset nopeasti pois koulukuvioista.

Heli Kokko

6.3.2019 10:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva