Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aki Linden palauttaisi omalääkärijärjestelmän takaisin

Kuva: Aki Linden palauttaisi omalääkärijärjestelmän takaisin

Pori ei irrota omistaan. Sen on huomannut myös Aki Linden, joka sai vuoden 1999 EU-vaaleissa prosentuaalisesti enemmän ääniä Satakunnasta, kuin Varsinais-Suomesta.

Tulos ilahduttaa miestä yhä, vaikka hän onkin asunut Turussa jo useamman vuosikymmenen toimien ensin lääninlääkärinä ja sen jälkeen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana. Vuonna 2010 Linden valittiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajaksi, mistä hän jäi eläkkeelle nyt vuoden vaihteessa. Vierivä kivi ei sammaloidu ja niinpä Linden on nyt ehdolla eduskuntaan sosialidemokraattien listalta.

Pori ja Satakunta on lääketieteen lisensiaatille ja valtiotieteiden tohtorille edelleen tärkeä paikka.
- Olen muuttanut Poriin 1965, kun isäni tuli tänne kirurgiksi. Minut mielletään Turussa edelleen porilaiseksi ja käynkin täällä säännöllisesti äitiäni tapaamassa, sanoo Linden.

Aki kirjoitti ylioppilaaksi Porin Suomalaisesta Yhteislyseosta. Lääketieteen opintojen jälkeen hän toimi Turussa terveyskeskuslääkärinä, kunnes valinta Porin terveyskeskuksen johtavaksi ylilääkäriksi toi hänet kotikaupunkiinsa takaisin vuonna 1987. Tuota aikaa kelpaa edelleen muistella.
- Teimme radikaalin muutoksen. Otimme Suomessa ensimmäisenä käyttöön omalääkärijärjestelmän. Toteutin sen omalla riskillä, en kysynyt valtuustolta enkä päättäjiltä. Lääkäri työskenteli kuten vanhat kunnanlääkärit. Hanke oli mieletön riski, mutta se onnistui ja siitä tuli paljon suitsutusta joka puolelta maata, muistelee Linden nyt, 30 vuotta myöhemmin.

Nuoresta asti poliittisessa toiminnassa mukana ollut Aki Linden aloitti Teiniliitossa ja Porin Nuorisotoimikunnassa. Siitä oli luontevaa siirtyä opiskelijapolitiikan mukana SKDL:n toimintaan. 90-luvun suuret mullistukset vaikuttivat kuitenkin Lindenin poliittiseen vakaumukseen.
- Neuvostoliitossa nousi valtaan Gorbatsov ja olin suorastaan hänen faninsa. Samaan aikaan kaatui Berliinin muuri. Siirryin Vasemmistoliitosta demareihin ja yritin tehdä sen niin tyylikkäästi kuin saatoin. Harkitsin asiaa neljä vuotta, joten päätös ei ollut hätiköity.

Sotekysymyksiä ei voi sivuuttaa, kun haastateltavana on usein valiokunta-asiantuntijana kuultu lääkäri. Millainen olisi hänen sotensa?
- Pieni suomalainen kunta ei ole oikea taho kantamaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja palvelu pitäisikin rakentaa olemassa olevien sairaanhoitopiirien varaan. Eli, ei maakuntamallia, vaan sote-alue, jossa olisi sitten ne 12-18 järjestäjätahoa. Sille ei kuuluisi työllisyyspolitiikka, valtio hoitaisi sen. Sotealue olisi suurempi kuin kunta, ja toimisi julkispohjaisena ja sen rahoitus tulisi valtiolta, sanoo Linden lyhyesti ja napakasti.
- Kansanterveystyö olisi kelpo sana edelleen käytettäväksi. Minun sote-uudistuksessani jokaiseen kuntaan jäisi kansanterveystyön toteutumista valvova asiantuntija, esim. Porissa 1 virkamies/10 000 asukasta kohti, siis 8-10 virkamiestä. Laissahan on maininta, että kunnille kuuluu tämä velvollisuus, Linden jatkaa.

Linden on myös esittänyt, että tarvitsemme sekä 1000 lääkäriä että 1000 hoitajaa lisää, mikä maksaisi valtiolle 200 miljoonaa euroa. 1 miljardilla katettaisiin julkinen hammashuolto, vanhustenhoito ja erikoissairaanhoidon kustannukset. Nykyinen rahoitus on 20 miljardia. Tarvittaisiin 5 % lisää, niin moni asia tulisi kuntoon, ei kerralla, mutta asteittain.

Näin vaalien alla on sosiaalisella medialla suuri vaikutus ja sen haltuunottoa pidetään yleisesti välttämättömänä. Aki Lindenin tukiryhmä liitti hänet ensi töikseen Facebookiin, areenalle, joka on miehelle vieras. Mutta äkkiä ilmeni, että Lindenillä on kansantajuinen tapa käsitellä vaikeitakin asioita.
- Marraskuussa tein ensimmäisen julkaisuni juuri näistä soteasioista ja suosio on ollut huikea, jotkut julkaisut ovat tavoittaneet yli 90 000 ihmistä, iloitsee Linden.

Kiireisen ehdokkaan kalenteri on ollut täynnä ehdokkaaksi lupautumisen jälkeen. Silti hän pyrkii jättämään aikaa myös vaimolle, lapsilleen ja lastenlapsille.
- Joskus saan hoitaa logistisia, mutta mieluisia lastenlasten kuljetuksia harrastuksiin ja voin myös osallistua niihin, kertoo Linden selvästi ylpeänä.

Viimeinen kommentti lääkäriltä saa melkein toivomaan, että hän olisi ehdokkaana Satakunnassa.
- Jos saisin päättää palauttaisin omalääkärijärjestelmän ja väestövastuun kuntiin. Käytännössä se tarkoittaisi yhtä lääkäriä 1500 asukasta kohden. Jokainen porilainen pääsisi samana päivänä lääkärille.

Leea Pennanen-Salli

6.3.2019 10:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva