Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Isänmaan parturointia, ei kehitystä

Kuva: Isänmaan parturointia, ei kehitystä

Pitkään jatkunut valmistelu SOTEn uudistamisessa ja ”valinnanvapaudessa” on antanut toimijoille kuvan suuresta rahasammosta, kirjoittaa Markku Tanttinen kolumnissaan.

Eduskuntavaalien alla on tuotu monia paikallisia tai valtakunnallisesti merkittäviä hankkeita julkiseen keskusteluun. Sipilän hallituksen markkinoima SOTE-esitys on tietysti valtakunnallisesti tiedotusvälineissä ykkösasia. Raakileena tuotu esityspaketti on saanut vastaansa vahvan opposition ja myös hallituspuolueen pääkaupunkiseudun edustajia. Näyttää siltä, että suureen saliin esitys ei tämän eduskunnan aikana ehdi. Tulevien vaalikeskustelujen kestoaiheeksi muodostuu SOTEn kaatajien löytäminen oppositiosta. Hallituskoalitiolle ei kunniakasta takaovea löydy ja tulevat eduskuntavaalit näkyvätkin kannatuslukemina tälle politiikalle.

Pitkään jatkunut valmistelu SOTEn uudistamisessa ja ”valinnanvapaudessa” on antanut toimijoille kuvan suuresta rahasammosta. Yksityispohjaiset lääkäriasemat ja hoivakodit ovat siirtyneet suurten ulkomaisten sijoittajien hallintaan. Myös kilpailu pätevästä henkilökunnasta on imenyt toimivien palveluverkostojen väkeä erilaisin houkutuksin. Uusjako näkyy pidentyneinä vastaanottoaikojen jonoina julkisella puolella.

”Valinnanvapausmalli” toisi mukanaan yksityisten lääkäriasemien keskinäistä kilpailua asiakkaista bisneshenkisesti. Samankaltaisilla kalliilla laboratorioilla ja tutkimuslaitteilla sekä hoitotiloilla jouduttaisiin varustelukierteeseen. Tuleeko houkutus turhiin tutkimuksiin, jotta laitteiden kustannukset ja ylläpito laaja-alaisesti kustannetaan? Kuka hoitaisi yksityisen puolen toipumishoidon ja kuntouttamisen? Pitäisikö kuntien lahjahintaan myydä toimivat sairaalansa yksityisille tai ulkomaisille sijoittajayhtiöille jne…

Hallituspiirien pelottelu uhkaavasta työvoimapulasta on tuonut hoitoalalle kokeiluja, jossa filippiiniläiset hoitajat paikkaavat työvoimavajetta. Kyse on käytännössä matalapalkka-alan luomisesta. Kotimaisella koulutuksella on saatavissa päteviä alansa äidinkielisiä osaajia. Se on osa potilasturvaa.
Päiväkoteihin ja palvelutaloihin tulee ottaa käyttöön henkilökunnan sirullinen kulunvalvonta. Se varmistaa osaavan henkilökunnan määrän ajantasaisesti helpottaen etävalvontaa yksityistenkin toimijoiden osalta.

*********

Yksi yhteiskunnan suurista kysymyksistä on pienituloisten ja eläkeläisten asumisen kustannukset. Opiskelupaikkakunnilla, kuten Porissa, pikkuasuntojen hinnat ja vuokrat ovat pilvissä.
KELAn osarahoituksen turvin opiskelijoiden siirtyminen keskustan hyvätasoisiin ja kalliisiin vuokra-asuntoihin on tosiasia. Vähävaraiset vanhukset jäävät tästä elämää helpottavasta välivaiheesta pois. Kohtalona on siirtyä myymättömästä vanhasta omakotitalosta palvelutaloon.

*********

SDP lähtee eduskuntavaaleihin taistelemaan inhimillisen ja paremman yhteiskunnan puolesta. Vaaliohjelmassa on eduskunnalle tuotava esitys pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa saavien eläkkeensaajien 100 euron/kk rahamäärästä, joka eri instrumentein tulee heille ostovoiman lisänä.
Uusia ajatuksia tarvitaan, jotta nykyisen hallituksen käyttämä temppuilu työttömien osalta tulee saada loppumaan. Oman maan nuoret on työllistettävä ennen kuin siirtotyöläisiä aletaan haalimaan. Näissä asioissa on löydettävä aitoja tekoja!

6.3.2019 10:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva