Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Polku työväentalolta kirkkoon ei ole umpeutunut”

Kuva: ”Polku työväentalolta kirkkoon ei ole umpeutunut”

Kunnallisneuvos Samuli Jokisella (sd) on takanaan varsin harvinaiset 48 vuotta Ulvilan seurakunnan hallinnossa, ja ura jatkuu yhä, sillä Jokinen aloitti tänä vuona kolmannentoista kauden kirkkovaltuuston jäsenenä. Hän iloitsee työväenliikkeen ja seurakunnan hyvistä suhteista.

Jokinen valittiin Ulvilan kirkkovaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 1970, jolloin otettiin käyttöön nykyinen vaalitapa, jossa valtuusto valitaan yleisillä vaaleilla.
-Me sosialidemokraatit lähdimme heti mukaan Koko kansan kirkko -vaaliliitolla, ja nimi on säilytetty näihin päiviin asti. Olemme toki silti olleet avoimesti sosialidemokraatteja, Jokinen sanoo.

Ulvila on valtakunnallisestikin poikkeuksellinen seurakunta, sillä sosialidemokraateilla on ollut koko ajan merkittävä rooli sen hallinnossa. Heidän vaaliliittonsa on nauttinut jatkuvasti yli 30 prosentin kannatusta. Viime syksyn seurakuntavaaleissa demarit kasvattivat kannatustaan edelleen. He saivat 27-paikkaiseen kirkkovaltuustoon 11 paikkaa.
-Ulvilassa sosialidemokraatit ovat olleet johtava puolue, ja meillä työväenliike on ottanut myös kirkon omakseen. Tämä on johtanut myös siihen, että seurakunnan ja kaupungin yhteistyö on ollut tiivistä, pohtii itse myös mm. Ulvilan kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin toiminut Jokinen.
Nyt perinnettä jatkaa tytär Leena Jokinen-Anttila (sd), joka on kirkkovaltuuston jäsen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Haastattelua tehtäessä Samuli Jokisen Inkeri-vaimo muistuttaa, että aikanaan Ulvilan kirkkoherrana toiminut emeritus arkkipiispa Kari Mäkinen piti tärkeänä, ettei polku työväentalolta kirkkoon sammaloidu.
-Eikä se ole todellakaan sammaloitunut, Jokinen sanoo.
Hän korostaa kuitenkin, ettei Ulvilan seurakunnassa ole käyty poliittisia kiistoja, kuten ei opillisiakaan.
-Kyllä toimintaa on sävyttänyt riitelyn sijaan yhteistyö.

Demarit ovat pitäneet tärkeänä, että seurakunnan talous ja rakennukset ovat kunnossa. Heidän roolinsa oli ratkaiseva mm. uuden hautausmaan kappelin rakentamisessa.
Samuli Jokinen luonnehtii itseään perusluterilaiseksi, joskin hän sanoo olevansa enemmän kuin tapakristitty. Hän mm. käy säännöllisesti kirkossa.

Hänen huolenaan on kirkon jäsenkato, joka tosin ei Ulvilassa ole ollut niin raju kuin monessa muussa seurakunnassa. Ulvilassa vielä 70 prosenttia väestöstä kuuluu seurakuntaan.
- Suomessa enää 67 prosenttia lapsista kastetaan seurakunnan jäseniksi. Mutta onneksi Ulvilassa lähes koko ikäluokka käy rippikoulun.

Mutta vaikka Samuli Jokinen jaksaa kehua Kari Mäkistä, niin yhdessä asiassa hän on Mäkisen kanssa eri mieltä. Jokinen ei hyväksy sitä, että kirkko vihkii homopareja.
-Olen perinteisen keinon kannalla.

Jukka Vilponiemi

6.3.2019 09:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva