Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jännitystä psykologisella kierteellä

Kuva: Jännitystä psykologisella kierteellä

Yhdysvaltalainen kirjailija Jack London sisällytti lukuisiin teoksiinsa paljon yhteiskuntakritiikkiä yksilön kautta. Vain lihaa novellissa tarina laajenee jopa yleispäteväksi tutkielmaksi ihmisestä. Ilkka Aro ja Jan-Henrik Holmlund ovat työstäneet kimpassa tarinasta näytelmän. Vain lihaa kertoo kahdesta pikkurikollisesta, jotka tekevät timanttiryöstö, jonka saalis on odotettua isompi.

Äkkirikastumisen mahdollisuudella on arvaamattomat seuraukset. Epäilys siitä, että toinen huijaa kasvaa kalvavaksi piinaksi ja johtaa tilanteeseen, jossa tässäkään tapauksessa ei ole voittajia. Aro ja Holmlund kerivät inhimillisyyden nurjat puolet auki taitavasti, sentti sentiltä ja pala palalta. Tuloksena on jännitystä psykologisella kierteellä.
Valtapelissä molempien pinna kiristyy ja tilanteet tihentyvät hetki hetkeltä. Hienovarainen väkivallan uhka miesten välillä tiivistyy katkeriksi pisaroiksi, ryöpsähtäen lopun tarantinomaiseen loppukohtaukseen, jossa kauheuteen sekoittuu roima annos huumoria, jota viljellään sopivasti myös läpi koko esityksen.
Timanttien hidastetuin liikkein toteutettu laskeminen on hieno oivallus, jonka olisi voinut toteuttaa vieläkin hitaammin eli ylevöittää kohtaus ahneuden irvokkaaksi pantomiimiksi. Paikka paikoin esitykseen olisi kaivattu myös ohjaajan lujaa mutta hellää kättä karsimaan turhat rönsyilyt, mutta muuten Aron ja Holmlundin itseohjautuvuus onnistuu varsin mallikkaasti. Joskin Holmlundin ilmaisuun olisi voinut rakentaa enemmän tasoja.
Kaiken perusta on kuitenkin näyttelijöiden läsnäolo ja heidän välinen kemiansa, joka tässä tapauksessa toimii ja kertoo siitä, että hommia on tehty aiemminkin yhdessä. Voisi melkein olettaa, että jossain määrin Vain lihaa näytelmässä hyödynnetään myös improvisaatiota, mikä pakottaa näyttelijät entistä herkempään valppauteen toisen reaktioille. Musiikin on näytelmässä myös isossa roolissa. Sitä käytetään hyvin joko tunnelmaa loiventamaan tai kiihdyttämään.
Niin sen yhteiskuntakriittinen opetus. Rahan ylivallasta ei seuraa isommassakaan mittakaavassa mitään hyvää eli raha on hyvä renki mutta huono isäntä.

- Vain lihaa: Käsikirjoitus: Jack London. Ohjaus ja rooleissa: Ilkka Aro ja Jan-Henrik Holmlund.
Ensi-ilta 22.2. Studio Hilkassa

Tarja Tiilimäki

27.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva