Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valtiontalouden rapautuminen ja työvoimapula

Kuva: Valtiontalouden rapautuminen ja työvoimapula


Olin helmikuussa Tampereella EU- ja eduskuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelin vetäjänä. EU:n tulevaisuus ja turvallisuusosiossa keskusteltiin siitä, että toukokuun lopun eurovaalit pidetään maanosan ollessa epävarmuuden tilassa. Britit kipuilevat brexit-eron kanssa, Ranskan keltaliivit protestoivat maan presidenttiä Emmanuel Macronia vastaan ja Espanjassa käydään oikeutta Katalonian itsenäisyyshankkeen vuoksi. Italiassa populistiset liikkeet ovat voimissaan ja entisessä Itä-Euroopassa on nationalismi vallannut alaa. Samaan aikaan on Euroopan unionin parlamentin löydettävä vastauksia niin ilmastonmuutokseen kuin Välimeren siirtolaisuuteen.

Olen myös työni puolesta mukana Vapaiden valtakunta- kampanjassa josta otin paneeliin kysymyspatteriston mukaan. Panelisteista erityisesti eurovaaliehdokas eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk() ja ehkä vähän myös eduskuntavaaliehdokas kansanedustaja Arto Satonen (kok) lähtivät puolustamaan kilpailukykysopimuksesta työajan pidennystä. Muuten syylliset ovat ay - liikkeen puolella, koska he tekivät sopimuksen lomarahojen leikkaamisesta ja tietyistä tulonsiirroista. Ei hallitus. Tämä oli siis heidän tulkintaansa.
Pakottamisella ja valtiontalouden alijäämä-keskustelulla ei ollut mitään osuutta asiaan, että kiky sopimus lopulta syntyi. Pekkarinen puolusti voimakkaasti työajan pidennystä ja työntuottavuuden näkökulmasta kiky-sopimusta. Valtiontalouden rapautuminen on osittain, ellei jopa kokonaan poliittisen päätöksenteon syytä. Olen pitänyt yllä taulukkoa Helsingin pörssissä jaettavista osingoista ja pääomanpalautuksista. Ennen vuonna 2008 alkanutta lamaa, jos Nokian hullut vuodet jätetään pois, jaettavien pääomien palautukset olivat 5-6 miljardin välissä. Vuoden 2010 lähtien palautukset ovat olleet suurempia kuin ennen lamaa. Vuonna 2018 jaettiin ennätykselliset 12,9 miljardia. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna ennusteiden mukaan rikotaan ennätykset ja summa kohoaa 13,66 miljardiin euroon.
Suomessa on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana monta poliittista päätöstä, jotka ovat rapauttaneet valtion tulopohjaa. Tämä on hyvä muistaa nyt vaalien alla, mutta erityisesti vaalien jälkeen, kun valtiontaloutta mietitään ja sitä, että vanhustenhoidon edes säälliseen kuntoon laittaminen vaatisi 250 miljoonaa.

*****

Elinkeinoelämän keskusliitto on tullut kahdella uutisella lyhyen ajan sisään julkisuuteen. EK:n ensimmäinen huoli ennen joulua oli osaavan työvoiman saaminen kymmeniin tuhansiin avoinna oleviin työpaikkoihin. Niihin, joita EK:n mukaan on täyttämättä työvoiman kohtaanto-ongelman vuoksi jopa 50 000 kappaletta. Toinen merkittävä uutisointi tuli viikko kaksi sitten. EK:n mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua palkkatietojaan työkaveriensa nähtäville. Miten nämä kaksi uutista liittyvät toisiinsa? Ensi tuntumalla ei mitenkään, mutta kun asioita raapii pintaa syvemmältä voi todeta, että EK ja työnantajaleirit eivät halua maahan syntyvän työnantajien välille palkkakilpailua. Miehenä totean, että tasa-arvon näkökulmasta palkka-avoimuus olisi välttämätöntä. EK näyttää haluavan yhdessä Teknologiateollisuuden kanssa lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Teollisuusliitto tiedotti, että laivanrankentajia on Turun seudulla 1000 työttömänä kun samaan aikaan työnantaja pyrkii tuomaan halpatyövoimaa laivanrakennukseen. Näillä tutkimuksilla ja uutisoinneilla varmistetaan, ettei ihmiset oikeasti edes harkitse maan sisäistä työn perässä liikkumista, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten oli itsestään selvää, että työnperässä lähdettiin vaikka maailman ääriin.

Tommi Raunela
Kirjoittaja on JHL:n Sisä-Suomen aluepäällikkö

27.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva