Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Reposaarelaiset barrikaadeilla oman koulun puolesta

Kuva: Reposaarelaiset barrikaadeilla oman koulun puolesta

Anni Hovila ja Maija Munkki eivät ihan vastaa mielikuvaa kiukkuisista äideistä, joka helposti syntyy lastensa puolesta taistelevista vanhemmista. Kun joukkoon liitetään leppoisa Jorma Holm on mielikuva mennyttä. Silti - kiukkuisia he ovat ja osin epätoivoisiakin, sillä Reposaaren alakoulua ollaan jälleen lopettamassa.

Pari viikkoa sitten valmistuneessa palveluverkkoselvityksessä Porin sivistystoimenjohtaja Esa Kohtamäki esittää Reposaaren alakoulun lakkauttamista, monen muun porilaisen koulun ohella. Reposaarella on totuttu koulua koskeviin vastoinkäymisiin. Vuonna 2014 alakoulu pelastui täpärästi, silloin muun muassa sosialidemokraattien äänin. Yläkoulun oppilaat siirrettiin Meri-Poriin jo 2008. Reposaari on monen mielestä oma hieno kokonaisuutensa ja tätä mieltä ovat myös ne uudisasukkaat, joita haastattelun naisetkin perheineen edustavat.
- Jos täällä ei olisi ollut koulua, emme olisi muuttaneet Turengista tänne vuonna 2014. Siellä lapsi kävi 700 oppilaan koulua. Täällä alakoulussa on alle 40 oppilasta ja koulumatkaan menee 10 minuuttia, puuskahtaa kolmen alakoululaisen äiti Anni Hovila.
Saarelaiset arvostavat yhteisöään, ei pelkästään sen sijainnin vuoksi, vaan myös sen kulttuurin vuoksi.
- Koko Reposaari edustaa kulttuuria parhaimmillaan ja täällä on aina ollut koulu. Miten Reposaari eroaa muista Suomen saarikouluista? Meillä on kaksi kouluikäistä lasta ja vauvojakin syntyy, sanoo Maija Munkki sylissään vasta kolmen viikon ikäinen tyttövauva.
- Mutta vauvat eivät vielä nykyäänkään synny 7-vuotiaina, heittää Jorma kommenttinsa väliin!
Yhteisöllisyys, luonto, meri ja siihen liittyvät harrastukset liitettynä Reposaaren moniin palveluihin on herättänyt monet muutkin nuoret perheet muuttoon rauhalliseen asuinyhteisöön. Tosin saarelaisten omalla markkinoinnilla on ollut myös vaikutuksensa.
- Tämä ei ole mikään tuppukylä, meillä on ruutukaava, eli rakennettu ja elävä yhteisö. Täällä kaikki tuntevat toisensa ja se lisää turvallisuutta. Luulisi päättäjienkin tajuavan, että elinvoimainen yhteisö on kaikkien etu. Pidämme somessa kovaa meteliä, sanoo Maija, joka pyörittää miehensä Paavo Munkin kanssa suosittua Merry Monk-ravintolaa.
- Paljon puhutaan arvoista. Myös palveluverkkoesityksessä mainitaan, että pitää olla enemmän turvallisia aikuisia. Meri-Porin yhtenäiskouluun ei mahdu erityislapsia lisää ja yksi lapsistamme tarvitsee koulussa erityistukea. Onkohan oppilashuolto huomioitu, murehtii kätilönä työskentelevä Anni.
Pori on määritelty saaristo-osakunnaksi ja sillä statuksella valtio maksaa kaupungille saaristolisää vuodessa 300 000 euroa.
- Tätä summaa ei ole kuitenkaan korvamerkitty. Olemme kysyneet asiaa saaristoasiain neuvottelukunnalta ja saaristolisällä on muualla edesautettu mm. pienien saaristokoulujen toimintaa, sanoo jo eläkkeellä oleva Jorma.
- Saaristolisä ei ole ensisijainen tapa rahoittaa perus- ja lukiokoulutusta, vaan siihen saadaan valtionosuutta. Väestötilastot kertovat karuhkon totuutensa Reposaaren lapsi-ikäluokkien kehityksestä. Väestötilastot ja -ennusteet alueittain ovat kaupungin nettisivuilla palveluverkkoselvitystä koskevan aineiston osana. Kaikki alueella asuvat henkilöt näkyvät väestötilastosta ja niihin palvelujen suunnittelu myös perustuu, vastaa kritiikkiin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.
- Koulutuksen järjestäjä joutuu ottamaan huomioon terveellisten ja turvallisten koulutilojen lisäksi myös koulutuksen sisältöön ja laatuun liittyvät seikat, joissa paras asiantuntemus Porissa on sivistystoimialalla, jatkaa Luukkonen.
Vaikka paljon toivottua kaupunginosakokousta ei saarelaisille olekaan järjestetty on palveluverkkouudistuksen nettisivuilla mahdollisuus kertoa mielipiteensä suunnitelmista.
- Kaikki kannanotot saatetaan kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi. Itse olin joku aika sitten tutustumassa Reposaaren kouluolosuhteisiin laajan luottamushenkilöjoukon kanssa. Kävimme samalla myös Meri-Porin yhtenäiskoulussa. Päätökset tulevaisuuden kouluverkosta ovat seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina 4.3. ja etenevät sittemmin valtuuston käsittelyyn, päättää kaupunginjohtaja Luukkonen.
- Lähes jokainen reposaarelainen on käynyt kommentoimassa mitä mieltä on asiasta. Ei meiltä oikein löydy ymmärrystä päättäjiä kohtaan, sanovat Maija, Anni ja Jorma. Aiomme jatkaa taistelua loppuun saakka!
Ratkaisun päivä on 25.3. jolloin on valtuusto tekee asiasta päätöksen.

Leea Pennanen-Salli

27.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva