Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Julistava Eetu Salinin muistomerkki oli liikaa päättäjille

Kuva: Julistava Eetu Salinin muistomerkki oli liikaa päättäjille

Porin Itäpuiston Isolinnankadun puoleinen pääty saattaisi näyttää hieman toisenlaiselta, jos kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen alkuperäinen ehdotus Eetu Salinin muistomerkistä olisi hyväksytty. Nimittäin siellä seisoisi Salinin näköispatsas; kansanpuhuja, kädet ylhäällä julistamassa.

Patsashanke käynnistyi Satakunnan Sos.dem. piirin aloitteesta 1949. Porin kaupunki myönsi patsas hankkeelle 800 000 markkaa.
FM Susanna Virkki on selvittänyt Salinin muistomerkin vaiheita eri lähteistä, kuten pöytäkirjoista ja lehtileikkeistä tohtorinväitöstutkimustyönsä ohella. Työ nivoutuu saumattomasti myös hänen työn alla olevaan Politiikan kuvat -kirjaansa.
- Ehkä siinä ajassa ja ilmapiirissä oli jotakin sellaista, että haluttiin muistomerkin olevan enemmän symbolinen tai sovitteleva, kuin alkuperäinen ehdotus julistavasta Salinista. Voidaan myös miettiä olisiko se kestänyt yhtä hyvin aikaa, kuin tämä turvallinen vaihtoehto. Mutta varmaa on se, että kaupunkikuva tuolta osin olisi todella erilainen, pohtii Virkki.
Asiakirjojen mukaan etenkin silloinen kaupunginarkkitehti Olaf Küttner, joka toimi virassa aina kuolemaansa saakka vuoteen 1974, vastusti Tukiaisen puhujapatsasta jyrkästi. Tukiaiselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä uusi luonnos. Sitä ei tiedetä, miten hän suhtautui siihen, että hänen alkuperäinen patsasehdotuksensa tyrmättiin.
- Asian penkomista on vaikeuttanut se, etten ole päässyt tutustumaan Tukiaisen jäämistöön kansallisarkistoon, koska aineistoa ei ole heidän toimestaan vielä tähän mennessä tutkittu, mikä on sinänsä erikoista, kun taiteilijan kuolemasta on jo yli kaksikymmentä vuotta aikaa. Sieltä saattaisi paljastua myös Salin patsaaseen liittyviä yksityiskohtia.
Virkki tietää kuitenkin kertoa, että Tukiainen käytti aikaa löytääkseen patsaaseen Salinin hengen ja aatteen palon.
- Varmaan on, että puhujapatsas olisi herättänyt toteutuessaan keskustelua. Eikä mennyt kuin kymmenisen vuotta, kun Lahteen pystytettiin patsas, jossa Salin on todella liekeissä eli hengen palo on nähtävissä.
Nykyinen Lähteellä-patsas valmistui 1955. Virkki tietää kertoa, että aikalaislehtiteksteissä mainitaan muun muassa, että muistomerkki on sangen edustava ja arvokkaalla tavalla säilyttää Eetu Salinin ja työväenliikkeen alkuaikojen heräämisen muistoa jälkeen tuleville sukupolville.
- Kyllähän tämä työmies lähteellä versio tarjoaa varmasti jokaiselle mahdollisuuden mieltää sen symbolisen merkityksen omalla tavallaan, mutta onhan tämä jo vähän liiankin sovitteleva; kutakuinkin hajuton ja mauton.
Virkin mielestä on nyt Salinin juhlavuotena hyvä ja virkistävää tuoda esille patsashanke ja siihen liittyvät kiemurat.
- Voi olla, että harva porilainen edes tietää Tukiaisen alkuperäisestä patsasversiosta.
Huhtikuussa porilaisille tarjoutuu mahdollisuus tutustua alkuperäiseen patsasluonnokseen, koska pienoismalli tuodaan, Tukiaisen perikunnan suostumuksella näytille Poriin, Taidekeskus Purnusta Orivedeltä.
- Vielä ei ole varmuutta siitä, mihin noin 60 cm:n korkuinen patsas asetetaan näytille kyseisellä viikolla, jolloin Salinin kuolemasta tulee 100 vuotta.
Susanna Virkki kertoo lisää patsashankkeen vaiheista luentotilaisuudesta, joka järjestetään 3.4. klo 19 Satakunnan Museossa. Samassa tilaisuudessa tietokirjailija Pertti Rajala avaa Salinin elämänvaiheita.

Tarja Tiilimäki

27.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva