Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

"Porin keisarin” elämänvaiheet näytelmäksi

Kuva: "Porin keisarin” elämänvaiheet näytelmäksi

Eetu Salinin, jota myös Porin keisariksi kutsuttiin, kuolemasta tulee tämä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hän kuoli vankeudessa 6.4.1919. Tästä ristiriitaisestakin persoonasta on tekeillä näytelmä Työväen Eetu – kertomus Eetu Salinin elämästä.

Näytelmä perustuu tietokirjailija Pertti Rajalan kirjaan ”Työväenjohtaja Eetu” sekä Kansan arkiston tallentamiin Eetu Salinin kirjeisiin ja muihin dokumentteihin. Näytelmän on kaksi esitystä 7.4.2019.
Näytelmän dramatisoi ja ohjaa Marju Kauppinen, joka myös näyttelee muun muassa Salinin vaimoa Ida Koposta.
-    Erinäisten palaverien jälkeen, yhdessä Pertti Rajalan ja Susanna Virkin kanssa olen muokannut käsikirjoituksen, jota työstämme nyt näyttämökuntoon. Tavoitteena on kertoa Salinin elämänvaiheista, joista ei tragikoomisiakaan piirteitä puutu. Kaiken kaikkiaan tätä näytelmää on kunnia tehdä. Oma suhteeni Saliniin on ennen tätä produktiota ollut kovin ohut. Eetun aukion ja Salinin patsaan toki olen tiennyt, mutta vasta nyt on selvinnyt, kenestä Eetusta on ollut kysymys, kertoo Kauppinen.
Näytelmän nykyhetkessä Eetu viruu Sörnäisten vankilassa, josta takautumin siirrytään menneisiin tapahtumiin. Esityksen keskiössä on Eetu Salin, mutta se avaa myös paikallista lähihistoriaa, koska Eetu vaikutti Porissa vuosina 1902-08. Hän ylläpiti kaupungissa muun muassa kahta kansankeittiötä.
- On tärkeää nostaa esiin myös Salinin valtakunnallinen merkitys, muistuttaa Pertti Rajala.
Salinia näyttelevän Kalle Högbackan mielestä miehen ajatuksilla on käyttöä myös nykypäivässä.
- Rauhan puolesta puhuminen tai tasa-arvon kannattaminen ovat edelleen hyvin ajankohtaisia.
Näytelmässä useita rooleja, kuten Yrjö Mechelinin, tekevä Jan-Henrik Holmlund suosittelee kaiken ikäisille, tosin ei ihan pienille lapsille.
- Jos haluaa avartaa maailmakuvaansa tai on kiinnostunut historiasta tai vaikkei olisikaan, niin tämä näytelmä kannattaa joka tapauksessa tulla katsomaan. Se on ajatuksia herättävä, informatiivinen ja viihdyttävä, tiivistää Holmlund.
Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan Eetu Salinista tietokirjailija Pertti Rajalan ja FM Susanna Virkin johdolla. Esityksen kesto on noin 45 minuuttia. Näytökset ovat sunnuntaina 7.4. klo 14 ja 17 Porin Teatterin pienellä näyttämöllä.

Tarja Tiilimäki

20.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva