Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Leevi Aarniokoski 80 vuotta: ”Kentällä pitää kuunnella ja kohdata”

Kuva: Leevi Aarniokoski 80 vuotta: ”Kentällä pitää kuunnella ja kohdata”

Eduskuntavaalit lähestyvät ja ehdokkaat tekevät töitä vaalikentillä. Entä millaiset terveiset heille antaa pitkään politiikassa vaikuttanut wanha toveri?

- Tehkää töitä ja kohdatkaa ihmisiä. Viestin pitää kulkea suusta korvaan, siten ihmiset kuuntelevat, kehottaa huomenna 80 vuotta täyttävä kankaanpääläinen Leevi Aarniokoski.
Sote ja maku saavat pitkän linjan sosialidemokraatilta moitteet.
- Sote, maakunnat, ei, tämän hetken politiikkaa en ymmärrä, toteaa Aarniokoski.
- Muistan, kun lääninhallituksessa käytiin maaherraa tapaamassa ja pyytämässä, josko saataisiin tämä tai tämä virka perustaa. Sitten päätettiin lakkauttaa läänit tarpeettomina. Ja nyt sitten maakunnallinen itsehallinto? Mitä voi jokin pieni kunta pyytää? Tai Kankaanpääkään? pohtii Aarniokoski.
- Meillä Posan sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat hyvin, ei se muutoksilla yhtään parane, sanoo Aarniokoski.
Leevi Aarniokoski liittyi SDP:n vuonna 1960 ollessaan 21-vuotias, ikä, jolloin tuolloin sai ensimmäisen kerran äänestää.
Joe aiemmin Päivän Nuorten leirit Ulvilan Halstilassa ja Kankaanpään Venesjärvellä olivat 1950-luvulla sellaisia hetkiä, jotka ovat muistoissa vieläkin.
- Venesjärven leirin aikaan sää muuttui niin kamalaksi, että leiri piti keskeyttää, kertoo Aarniokoski.
Mynämäellä sotaorvoille suunnatussa sisäoppilaitoksessa Aarniokoski kävi 15-16 vuotiaana puusepän opin. Halua olisi ollut jatkaa opettajaseminaariin Lahteen, mutta perheen varallisuus ei siihen antanut myöden. Niinpä nuori mies päätyi armeijan jälkeen kirjapainoalalle, jossa hän jatkoi koko työuransa aina
- Suomen Kirjatyöntekijäin Liittoon liityin samana vuonna kun puolueeseen, kertoo liiton kunniajäsen Aarniokoski.
- Jahkaannuin hyviin väleihin liiton ihmisten kanssa ja kerran minua sitten kehotettiin hakemaan liiton toimitsijan paikkaa. Kysyin, pitääkö asua Helsingissä ja kun vastaus oli myönteinen, sanoin että jääköön väliin, muistelee Aarniokoski.
Leevi Aarniokoski toimi pitkään Kankaanpään Työväenyhdistyksessä johtokunnassa, varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana sekä kunnallisissa luottamustehtävissä muun muassa sosiaalilautakunnassa ja Vatajankosken Sähkön silloisessa liittovaltuustossa. Aarniokoski oli myös aktiivinen Uuden Ajan asiamies ja puolueen kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2010 Joensuun puoluekokouksessa.
- Olin myös vuosia keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja. Kerran tuli moitteita, aiheettomia, kun SMP:läiset epäilivät minun lisäilleen Juhantalon Kaukon ääniä salaa uurnaan, muuten ei kuulemma Kaukon äänimäärä olisi ollut mahdollinen, nauraa Aarniokoski.
Sota jätti jälkensä myös Aarniokosken perheeseen, kun Leevin isä Vieno Aarniokoski kaatui Hevossaaressa lähellä Viipuria. Häntä ei koskaan taistelutantereelta löydetty. Leevi Aarniokoski on toiminut aktiivisesti sotaveteraanitoiminnassa sekä sotaorpojen toiminnassa.
- Me puhumme näistä asioista vasta nyt, vaikka olisi pitänyt puhua jo paljon aiemmin, miettii Aarniokoski.

Katri Kujanpää

20.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva