Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin uusi kulttuuripäällikkö haluaa olla helposti lähestyttävä

Kuva: Porin uusi kulttuuripäällikkö haluaa olla helposti lähestyttävä

Jos Porin sivistystoimialan kulttuuriyksikön päällikkönä vuoden alusta toimineella Jyri Träskelinillä olisi kaikki valta ja rajattomasti rahaa, niin hän rakentaisi Poriin uuden kirjaston, sellaisen Porin Oodin. Hän järjestäisi kaikille porilaisille myös ilmaisen hybersuper-multimonipuolisen kulttuurifestarit, jossa esiintyisivät niin maailmantähdet kuin paikalliset taiteilijatkin.
- Siellä voisi nähdä esimerkiksi älyttömän hyvää lastenteatteria. Nuorille olisi tarjolla heidän arvostamansa konemusiikin dj eli hyvät bileet. Sitten jotain tajunnan räjäyttävään, puhuttelevaan teatteria, kirjailijahaastatteluja ja lopuksi olisi joku dinosaurusosaston rockbändi. Porin metsä olisi oivallinen paikka tällaiselle, Träskelin visioi.

Rennonoloinen Träskelin on paluumuuttaja. Heti lukion jälkeen hän nosti monelle tyypilliseen tapaan kytkintä Porista ja lähti rakentamaan elämää toisaalle. Opiskeli ja teki töitä Turku-Helsinki akselilla ja perusti perheen. Noin puolitoista vuotta sitten, 16 vuoden jälkeen, veri veti takaisin, kun sekä hänelle että ulvilalaislähtöiselle vaimolle, järjestyi työpaikka kotikonnuilla.
- Työpaikka oli yksi tärkeä syy palata. Toisaalta Pori on ihmisen kokoinen kaupunki ja elämä helpompaa ja etenkin asuminen halvempaa kuin esimerkiksi Turussa.
Ensitöikseen Träskelin oli nuorille suunnatun Ohjaamon hankepäällikkönä. Omien sanojensa mukaan hän on nyt kulttuuripäällikkönä unelmavirassa, vaikkei paikkaa hakiessaan täysin uskonut mahdollisuuksiinsa, mutta kulttuurikentän ja laaja ruohonjuuritason tuntemus painoivat loppupeleissä paljon.
- Edelleenkin tulen töihin innosta täristen. Aamuni toimistolla aloitan lukemalla SK:n tekstaripalstan. Se on oivallinen tapa pysyä kärryillä siitä mistä tässä kaupungissa puhutaan. Palstalla on myös usein kommentteja, jotka liittyvät omaan vastuualueeseeni.
Träskelinin kalenteri on nyt ensi alkuun täyttynyt lukuisista palavereista ja tapaamisista eri toimijoiden kanssa.
- Sinänsä ymmärrettävää, koska kaikki alan toimijat haluavat tehdä itsensä tykö ja kertoa toiminnastaan. Mulle on tärkeää, että olen helposti lähestyttävä ja tavoitettava eli en aio poteroitua tänne toimistolle, vaan olen läsnä myös tapahtumissa kautta linjan.
Träskelinin suunnittelee, organisoi ja hallinnoi. Hän kokee itsensä erityisesti mahdollistajana eli saada asiat, tilanteet ja olosuhteet mahdollisimman otollisiksi kaikille toimijoille työskennellä ja järjestää kulttuuritoimintaa.
- Minun työuraani; eri töissä ja tehtävissä, on leimannut kokeilu ja kehittäminen. Tätä kokemustani ja osaamistani voin nyt kulttuuripäällikkönä hyödyntää täysimittaisesti. Ja kerrankin olen siinä asemassa, että pystyn omalla työlläni ja päätöksilläni vaikuttamaan erinäisiin linjauksiin.
Träskelinin mielestä Porissa on kokoonsa nähden iso ja aktiivinen kulttuurikenttä, mikä tarkoittaa käytännössä myös sitä, ettei kaikille riitä työskentelytiloja harjoitteluun ja esiintymiseen.
- Tämän tilanteen helpottamiseksi Palmgren-opiston Valimosalista ollaan nyt hyvää vauhtia kehittämässä yhteiskäytöllistä kulttuurikeskusta, joka luo mahdollisuuksia myös vapaan kentän toimijoille.
Ehdottoman tärkeänä Träskelin pitää sitä, että Porin Aarre toteutuu. Karhukortteliin kaavaillun kulttuurin monitoimitilan suunnittelukilpailu on parasta aikaa käynnissä.
- Aarre-hanke pitää ottaa 120 prosenttisesti haltuun. Toteutuessaan se on huikea kokonaisuus, joka lisää kaupunkilaisten hyvinvointia ja tulee olemaan myös oivallinen matkailukohde.
Träskelin kehuu porilaisen kulttuurikentän monipuolisuutta. Kiitosta saa myös eri toimijoiden yhteistyö, vaikka yhteispelin tiivistämisessä olisi vielä parantamisen varaa.
- Selvää on, että kun tehdään yhdessä, niin siitä hyötyvät sekä tekijät että kokijat. Turhanpäiväinen siiloutuminen ei johda mihinkään.
Porilaisuus sinänsä asettaa omat haasteensa myös kulttuurityöhön.
- Porilaisuus on lähtökohtaisesti sitä, että kaikki on perseestä ja mikään ei onnistu; on sitten kyseessä mikä projekti tahansa. Mutta porilaisuuden hyvä puoli on, että kun porilainen oikeasti ja todella innostuu, niin hommat sujuvat ja asiat viedään loppuun.

Tarja Tiilimäki

20.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva