Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tenori Jyrki Anttila ammentaa iloa operetista

Kuva: Tenori Jyrki Anttila ammentaa iloa operetista

Kymmenissä vaativissa oopperarooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että ulkomaisissa teatteritaloissa kunnostautunut tenori Jyrki Anttila tunnustautuu operetin suureksi ystäväksi. Hänen 2005 perustamansa konsertti- ja ohjelmatoimisto Operart tuottaa vuosittain esimerkiksi lukuisia operetteja ja viihdeklassikkomusiikin konsertteja ympäri Suomea.

- Opereteissa on vaan niin mainiota musiikkia ja mielettömän hauskoja tarinoita, että ne ovat yksinkertaisesti monella tavalla voimaannuttavia tehdä, kun saa pitää hauskaa lavalla ja yleisö viihtyy, perustelee Anttila.
Anttila haluaa tarjota ihmisille myös musiikillisia vaihtoehtoja kaiken iskelmähötön vastapainoksi ja samalla korostaa myös ammattitaidon ja laulajakoulutuksen merkitystä.
- Edelleenkään ammattilaiseksi ei synnytä tai tulla yhdessä yössä, vaikka kaiken maailman laulukilpailut antavatkin niin ymmärtää.
Anttila opiskeli ensin opettajaksi, mutta siinä sivussa myös laulua Oulun konservatoriossa. Opetustyö sai kuitenkin 1990-luvun lopussa jäädä, kun laulaminen vei Sibelius-Akatemiaan, josta hän päätyi Kansallisoopperan solistikuntaan 1998. Viime aikoina hän on tehnyt useita rooleja myös Viron kansallisoopperassa.
- Tykkäsin kyllä opettajan hommasta, mutta voi olla, ettei mun hermot enää kestäisi nykymenoa, kun opettajille syydetään koko ajan kaikenlaista hömppää, ja aikaa itse opettamiseen ja kasvattamiseen on yhä vähemmän.
Vaikkei Anttila katso hyvällä yrittäjien asemaa nyky-Suomessa, kun maksuja ja velvoitteita tulee koko ajan lisää, niin on oman firman pyörittämisessä sentään hyviäkin puolia.
- Onhan tämä mukavaa itse tuottaa ja markkinoita. Ja mikä parasta, pystyn tarjoamaan työmahdollisuuksia kymmenille taiteilijoille vuosittain.
Sen verran nykymeno Anttilaa kismittää, että hänet saatetaan nähdä seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdokkaana.
Dramaattisena tenorina Anttila on saanut uransa aikana tehdä lukuisia unelmarooleja. Baritonaalinen äänipohja ja kyky myös korkeisiin ääniin sopii Anttilan mukaan erityisesti Wagner-rooleihin. Tristanin rooli Tristan ja Isolde-oopperassa, jota esitettiin Kansallisoopperassa 2017, hän pitää lottovoittona.
- Siinä esimerkiksi monologi kestää 45 minuuttia yhä soittoa, joten tämän roolin tehtyäni ei mikään tunnu enää miltään.
Entä ammatin hyvät ja huonot puolet?
- Kyllä tässä kiehtoo ennen kaikkea se, että voi tavan takaa ylittää itsensä. Erityisen palkitsevaa on pitkän harjoitusperiodin jälkeen tajuta omaksuneensa roolin, vaikka se ensi alkuun tuntui ihan mahdottomalta. Kieltämättä huonoa on se, ettei voi ihan niin paljon rötväillä, kuin haluaisi. Flunssakausina pitää välttää suuria väkimääriä, ettei sairastuisi. Kaiken kaikkiaan pitää elää kohtuullisesti kaikin puolin.
Anttila tuo Poriin 24. helmikuuta Noche de Perlas nimeä kantavan konserttikokonaisuuden, jossa pääpainoa on latinalaistyppisissä kuumissa rytmeissä. Ohjelmaan sisältyy myös harvemmin kuultu, aikoinaan Jose Carerasin ja Sarah Brithmanin tunnetuksi tekemä Amicos para siembre, jonka he esittivät Barcelonan olympialaisissa 1992.
Konsertissa laulavat Anttilan lisäksi sopraano Angelika Klas ja baritoni Kimmo Lehtonen. Musiikista vastaa Kimmo Leppälän viihdeorkesteri.

Tarja Tiilimäki

13.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva