Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Totuus ja tehtävä

Kuva: Totuus ja tehtävä

Kotimaamme ikärakennetta ja niin kutsuttua eläkepommia on viritetty vuosikymmenen ajan. Kaikki olemassa oleva tutkimustieto ja tilastollinen fakta on ollut kaikkien päättäjien tiedossa, niin valtakunnan politiikassa kuin meillä kuntapäättäjilläkin.

Useilla paikkakunnilla kuten meillä Raumallakin on laadittu ulkopuolisille palveluntuottajille omavalvontasuunnitelma, jota ohjeiden mukaan noudatetaan oman työn ohella. Kaikki tämä aikataulutus ja valvonnallinen sisältö on saatavilla, kuten suosikiksi sijoittunut mitoituskeskustelu, johon kaikilla tuntuu olevan mielipiteensä.
Vastenmielisintä koko keskustelussa on se, että valtaosa suurimmista hurskastelijoista on itse ollut mm. kilpailuttamassa kuntatasolla tehtyjä laajojakin tehostetun palveluasumisen kilpailutuspäätöksiä. Nyt kun asiassa on noussut esille yksiköitä, joissa väärinkäytöksiä on toistuvasti ilmennyt, ollaan oikeutettuja tuomitsemaan koko toimiala ilman sen syvempää selvittelyä. On tarjottu suoraa mielikuvaa, että ikäihmisten palveluita koskien kaikki yksityinen palveluntuotanto on automaattisesti huonoa ja toisaalta julistettu, että julkinen puoli olisi moitteton palvelun laadussa.
Näin ei suinkaan ole! On ymmärrettävää, vaikkakaan ei hyväksyttävää, että moisesta asiasta on luotu erittäin mustavalkoinen asetelma kevään vaaleja ajatellen. Kiinnostavaa on tietää, moniko niistä huutajista, jotka penäävät mitoitusta maamme hallitukselta on laittanut tikkuakaan ristiin oman kuntansa henkilöstön mitoituksiin? Eivät läheskään kaikki, saati  että olisivat selvillä siitä, miten mitoitus lasketaan ja miten se eri vuorokauden aikana elää.
Kaikki me haluamme myös ikäihmisille erittäin arvokasta ja osaavaa palvelua, mutta härskiä harhautusta on olla kiinnostunut ainoastaan laitoshoidon ja erityisesti sen yksityisen tuotannon osuudesta tuntematta alaa ja sen eri palvelumuotoja tarkemmin. Meillä Raumalla ollaan kuluvan vaalikauden aikana lisätty reilusti henkilöstöä kotihoitoon, kehitetty kotiutustiimiä samalla kun suunnitteilla on ikäihmisten keskitetty palveluyksikkö nykyisen Kaunisjärven vanhainkodin tiloihin.
Ennaltaehkäisevässä mielessä on otettu muun muassa ikäihmiset mukaan suunnitteluun Karin-kampuksen ja sen sisältämän uimahallin kehitystyöhön. Näin ollen olisi reilua myös valtakunnallisessa keskustelussa huomioida kaikki ne tekijät, jotka kuntatasolla luovat hyvää ja arvokasta vanhuutta. Ikääntyminen ei ole mustavalkoista, vaan pikemminkin harmaan eri sävyjä, jolloin hyvään hoivaan liittyy paljon muutakin kuin jäädytetty mitoituksen desimaali. Totuutta ja tietoa on kaikille saatavilla, mutta tehtäväksemme vaaleista huolimatta jää hurskastelujen sijaan huolehtia riittävästä palvelunlaadusta ikäihmisten palveluista sen eri vaiheissa ja vaatimuksissa!

Kalle Leppikorpi

Rauman kaupunginhallituksen pj.

13.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva