Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työ pitää eläkeläisen virkeänä

Kuva: Työ pitää eläkeläisen virkeänä

Pentti Rautiainen on valmistanut apuvälineitä jo 35 vuotta

Raumalainen Pentti Rautiainen on omassa pajassaan tehnyt erilaisia ihmisten elämää helpottavia apuvälineitä jo 35 vuoden ajan. Nyt yli 70-vuotias Rautiainen on jo eläkkeellä, mutta vieläkin verstaalla valmistuu mittatilaustyönä tehtäviä apuvälineitä toimitettavaksi muun muassa vanhusten ja vammaisten palvelutaloihin. Seinään tai lattiaan kiinnitettävät wc:n tukikaiteet, erilaiset tukikahvat ja suihkutuolit ovat esimerkkejä Rautiaisen suunnittelemista ja kehittämistä tuotteista.
- Juuri nyt on työn alla seinään kiinnitettävä, kääntyvä suihkutuoli, joka säästää tilaa. Viimeksi ideoin suihkuun uudentyyppisen tukikaiteen. Mietin, että olisi hyvä, jos siinä olisi useampi kohta, josta ottaa kiinni, Rautiainen esittelee tuotteitaan.
Keski-Suomesta lähtöisin oleva Rautiainen asui 1980-luvulla silloisessa Rauman maalaiskunnassa yritystoimintaa aloittaessaan.
- Olen aina työskennellyt yksin. Olisi tähän työntekijöitäkin voinut ottaa, mutta olen sellainen persoona, että ehkä on ollut parempikin, että en ole ottanut, nauraa Rautiainen.
- Enkä olisi varmaan osannut ketään opettaakaan. Kaikki ideat, tuotteiden mitat ja ohjeet ovat päässäni ja tässä pienessä vihossa, sanoo Rautiainen ja esittelee tummunutta ruutipaperivihkoa. 
Rautiainen aloitti myymällä tuotteitaan suoraan Suomen Punaiselle Ristille ja Proteesisäätiölle.
- Molempiin sain kaupat aikaiseksi, kun marssin rohkeasti suoraan toimistoon Helsingissä mallikappaleet mukanani. Nykyään tuotteitani myy Forssan Säätökaluste. Se on forssalainen perheyritys, joka on erikoistunut muun muassa kylpyhuoneen apuvälineiden myyntiin, valmistukseen ja kehittelyyn, kertoo Rautiainen.
- Teen tuotteeni ruostumattomasta teräksestä, niitä voidaan tehdä eri värisinä ja lupaan että ne kestävät. Vastaavista kiinalaisista en sanoisi samaa, toteaa Rautiainen.
Rautiainen hyvä esimerkki työurien pidentämisestä. Hän on ollut jo pitkään eläkkeellä mutta hän on silti jatkanut työntekoa siinä sivussa.
- Jos en tekisi töitä, olisin varmaan vuodepotilaana. Tämä pitää mielen ja kropan virkeänä, kertoo Rautiainen.
Pentti Rautiaisen elämäkaari on kokenut nousuja ja laskuja niin yrityselämässä kuin yksityiselämässäkin. Rautiaisen tytär vammautui pysyvästi vuosituhannen alussa liikenneonnettomuudessa ja edessä oli pitkä ja vaativa korvaustaistelu vakuutusyhtiön ja vakuutuslääkäreiden kanssa.
- Vakuutuslääkäri julisti yhtäkkiä tyttäreni täysiin terveeksi. Ja kehtasi vielä oikeudessa sanoa, että ei ollut papereita edes lukenut, sanoo Rautiainen.
Rautiainen uskoo, että taistelulla vakuutusyhtiötä vastaan oli merkitystä myös muille samassa tilanteessa oleville. Rautiaisen mielestä myös politiikalla tämänkaltaisiin vääryyksiin voidaan vaikuttaa.
- Poliitikkojen pitäisi lopettaa turhien asioiden kanssa puuhaaminen ja keskittyä epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseen. Esimerkkinä voisin sanoa kansanedustaja Kristiina Salosen, josta oli perheelleni korvaamaton apu vakuutusjupakassa. Hän, toisin kuten eräät toiset, otti asian selvittääkseen aina eduskunnan oikeusasiamiestä myöten. Eräs toinen vastasi apunpyyntöömme vain sanomalla, että meidän kannattaisi olla yhteydessä julkiseen oikeusaputoimistoon, summaa Rautiainen.

Katri Kujanpää

13.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva