Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nakkilan vanha paloasema sai uuden päällikön

Kuva: Nakkilan vanha paloasema sai uuden päällikön

Parikerroksinen harmaa kivirakennus herättää heti ensinäkemältä kunnioitusta. Sen jokaisessa ikkunassa palaa samanlainen kynttelikkö. Kun noustaan toiseen kerrokseen palavat käytävissä elävät kynttilät ja kotoisat räsymatot toivottavat tulijan tervetulleeksi. Ollaan Nakkilan vanhalla paloasemalla, jota isännöi Andreas Holmi. Hän teki ostopäätöksen asemastaan kolmessa päivässä.

Keittiön kautta päästään huoneeseen, jonka korkeus on varmasti kolme metriä, lämpimän uunin edessä on valtava ruokapöytä.
-Ostin tämän edullisesti Ulvilan kierrätyskeskuksesta, kun halusin ison pöydän, jossa voi istuskella ystävien kanssa. Penkki on Palojoen hallista, satuin olemaan paikalla, kun sitä tyhjennettiin. Tuolit ovat ravintola Torerosta, kun siellä päätettiin vaihtaa sisustusta, kertoo Andreas.
Hän on aina tykännyt käsillä tekemisestä ja pöydällä olevat metalliset kynttilänjalat onkin itse tehdyt. Jo lapsena Andreas kiinnostui kaikesta kauniista ja ystävätkin kehuvat hänen kauniisti sisustettua kotiaan.
-Isänikin keräilee kaikenlaista, hänellä on muutama sata Arabian kahvikuppia, että kai se on perittyä, naureskelee Andreas.
Mutta tekee mies muutakin. Päivät täyttyvät lastensuojelun tukipalveluja tarjoavassa omassa yrityksessä, jossa on hänen lisäkseen yksi työntekijä. Holmi Cares on toiminut nyt vuoden. Yritystoiminta tuli mahdolliseksi, kun Andreas sai toimivapaata kuraattorin töistään, joita teki Ulvilan ja Nakkilan Sataedun, sekä Kullaan Winnovan toimipisteissä.
-Uutisissa annetaan nuorista hyvin negatiivinen kuva. He eivät voi yleisesti niin huonosti kuin annetaan ymmärtää. Mutta monissa perheissä näin on, ja siellä takana on aina pieni lapsi, tai haavoittunut ja herkkä nuori. Yhteiskunnassa pitäisi olla enemmän välittämisen kulttuuria ja toivonkin, että minulla itselläni olisi työssäni jotain erilaista ja omintakeista annettavaa asiakkailleni, kertoo Andreas.
Nuoret, jotka ovat iältään 8-20-vuotiaita tulevat Andreaksen asiakkaiksi sosiaalitoimen kautta. Yrityksellä ei ole kiinteää työpistettä, vaan työ tehdään nuorten arjessa.
-Tänään oltiin aamupäivällä Yyterissä laskettelemassa, illalla menen kuntosalille toisen nuoren kanssa. Kontaktin saa helpoiten tekemisen kautta, ei niinkään kasvotusten keskustellen, Andreas sanoo.
Vapaa-ajat menevätkin sitten tiukasti kotona. Muutama vuosi sitten Andreas halusi omakotitalon.
-Kolme päivää siitä, kun tämä paloasema tuli myyntiin oli tämä paloasema minun. Neliöitä on ylhäällä 130 ja alhaalla, missä sijaitsevat sauna, kodinhoitohuone ja varasto sisältävät saman. Talo on kokonaan ja täysin vino, mutta pikkuhiljaa suoristelen sitä, kertoo ylpeä omistaja.
 Paloasema rakennettiin vuonna 1943 ja sen piirsi arkkitehti Jalmari Salovaara. Rakennus on suojeltu ja se toimi paloasemana aina vuoteen 1998 asti.
-Seinät ovat kolminkertaista tiiltä ja vanhat alkuperäiset ikkunat ovat vähän vetoiset, mutta toimivat, sanoo Andreas.
Kuin vakuudeksi tästä kukkii jokaisella ikkunalla orkidea. Ilman suurempaa hoitoa, kuulemma.
-Kaikilla keräämilläni tavaroilla on tarina. Räsymatot kutoi ja antoi lapsuudenkodin naapuri jo 10 vuotta sitten. Palomieskypärä ja sammutin on talon perintöä ja ne ovat kunniapaikoillaan, sammutin ovenpönkänä, nauraa Andreas.
Harjavallan nuorisokeskuksesta vapautunut biljardipöytä löysi paikkansa paloaseman alakerrasta. Vanha puuarkku tuli ystävältä, samoin olohuoneen suuri valaistu A-kirjain.
- Olen aina ollut keräilijä ja joskus on vaikea luopua tavarasta, mutta kaikelle löytyy loppujen lopuksi jokin sijoituspaikka. En tykkää myydä tavaroitani eteenpäin, mutta annan kyllä mielelläni niitä tarvitseville.

Leea Pennanen-Salli

6.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva