Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demarien ay-seminaarissa varoiteltiin porvarihallituksen uhasta

Kuva: Demarien ay-seminaarissa varoiteltiin porvarihallituksen uhasta

AKT:n Piirainen: Kokoomus ja EK haluavat edelleen murtaa ay-liikkeen

Satakunnan sosialidemokraattien ay-seminaarissa Porissa pääteemana oli odotetusti kevään eduskuntavaalit sisältäen sen, että SDP:llä on nyt iskun paikka estää porvarihallituksen jatkaminen. Auto- ja kuljetusalan liiton puheenjohtaja Marko Piirainen varoitteli, että kokoomus ja työnantajien EK haluavat edelleen murtaa ay-liikkeen voiman.
Piirainen kertasi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus on juottanut neljä vuotta katkeraa kalkkia palkansaajille ja ay-liikkeelle.
-Sipilän hallitus on mennyt koko ajan kriisistä toiseen. Heti viime vaalien jälkeen Sipilä ilmoitti SAK:lle, että hallituksen tavoitteena on alentaa palkkoja 5 prosenttia ja lisätä työaikaa sadalla tunnilla. Tämä saatiin torjutuksi, mutta tilalle jouduttiin pakkolakien vastineeksi myöntymään kiky-sopimukseen, joka sekin on ollut palkansaajille rankka, myös SAK:n hallitukseen kuuluva Piirainen sanoi.
Jos eduskuntavaalien jälkeen jatketaan samalla tiellä, on Piiraisen mukaan tulossa lisää heikennyksiä.
Hän harmitteli, että EK:n irtautui kokoomuksen tuella keskitetyistä tuloratkaisuista, jolloin SAK:n asema keskusjärjestönä on heikentynyt.
-Ammattiliitot toki pystyvät edelleen sopimaan työehdoista, mutta vastus on kova. Siksi tulevat eduskuntavaalit ovat ay-liikkeen kannalta merkittävät. SDP on saatavat suurimmaksi puolueeksi estämään porvarihallituksen jatko, Piirainen sanoi.
Lauantaina pidettyyn demaripiirin 17. ay-seminaariin osallistui yli sata satakuntalaista ay-aktiivia, joille tavoite oli selkeä.
Piirin toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen kertoi, että sosialidemokraattien tavoitteena on saada Satakuntaan kolmas kansanedustajan paikka, ja kuntavaalien 28,6 prosentin kannatuksen perusteella se on mahdollista.
Seminaarissa myös puhuneen Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mukaan paikkojen lisääminen onkin nyt mahdollista sekä Satakunnassa kuin koko maassa.
SDP:llä on nyt 35 kansanedustajaa, ja kannatusmittausten mukaan puolueella on hänen mukaansa nyt mahdollista saada 45-50 kansanedustajaa. SDP voi olla jälleen suurin puolue sitten vuoden 1999 vaalien.
-Vaalien voittajat lienevät SDP ja vihreät, häviäjät keskusta ja perussuomalaiset. Jos kokoomus on vaalien suurin puolue, se tavoittelee porvarihallitukselle jatkoa. Jos taas SDP on suurin, politiikan suunta muuttuu tasa-arvoisemmaksi, sanoi Näkkäläjärvi.
-Demarien päästessä hallitukseen Suomessa palataan sopimuskulttuuriin ja tasa-arvoiseen talouspolitiikkaan. Työn verotusta pitää keventää ja omistamisen verotusta kiristää.
Näkkäläjärvi korjasi myös väitteitä, joiden mukaan demarit olisivat kieltämässä polttomoottoriautot nopealla aikataululla kokonaan.
-Kyse ei ole siitä. Sen sijaan puolueen tavoitteena on, että uusien bensiiniautojen myynti kiellettäisiin 2030- tai 2040-luvulla. Kenenkään bensiiniautoa ei olla panemassa ajokieltoon.

Jukka Vilponiemi

6.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva