Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väsymätön vaalityöntekijä täyttää 80 vuotta

Kuva: Väsymätön vaalityöntekijä täyttää 80 vuotta

Joustava, rivakka askel, pieni varttuneemman naisen hahmo taivaltamassa säällä kuin säällä on kankaanpääläisille tuttu näky. Huomenna 80 vuotta täyttävä Ritva Juhola kävelee tai pyöräilee päivittäin vähintään viisi kilometriä. Entiselle SM-tason yleisurheilijalle liikunta on aina ollut mieluisaa ja sillä myös pysyy terveenä. Ritva on myös tuttu näky torstaisin Kankaanpään torilla, jossa hän kahdenkymmenen vuoden ajan työskenteli kalamyyjänä jäätyään Reimalta työttömäksi.

- Reiman konkurssi oli kova paikka. Olin tullut vakituisesti taloon 16-vuotiaana puhelinvaihteeseen ja sitten eräänä päivänä vuonna 1992 esimieheni Mauri Paukkunen tuli pääluottamusmiehemme kanssa toimistoon. Puhelinvaihteesta hoidettiin myös keskusradiota, josta kuulutukset kuuluivat koko tehtaalle. Paukkunen pyysi minua ottamaan mikrofonin käteen ja kuuluttamaan, että Reima on mennyt konkurssiin, kertoo Ritva.
- En kuitenkaan pystynyt, sanoin että itku tässä tulee ja niin Paukkunen kuulutti sen itse. Koneet pysähtyivät ja tehdashallit hiljenivät, sitä hetkeä ei varmaankaan kukaan paikalla ollut unohda koskaan, Ritva muistelee.
Olohuoneen kirjahyllyn päällä komeilevat niin Kankaanpään Työväenyhdistyksen, Sosialidemokraattisten Naisten kuin puolueenkin viirit. Seinää koristavat Wanhojen tovereiden arvonimi ja Rafal Paasio-mitali, korkein SDP:n myöntämä kunnianosoitus ansioituneille jäsenille. Tunnustukset kertovat ihmisestä, joka on vuosikymmenet tehnyt töitä kansalaisten ja puolueen eteen.
Ritva Juhola toimi pitkään erilaisissa luottamustehtävissä, kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa 1980-2000-luvuilla ja hän oli myös aktiivinen Uuden Ajan asiamies.
- Ensimmäinen luottamustehtäväni oli vuonna 1973 kuinkas muuten kuin urheilulautakunnan jäsenyys. 64-vuotiaana en sitten ollut enää ehdolla, vaan tein tilaa nuoremmille, kertoo Ritva.
Ritva Juhola oli myös pitkään Kankaanpään Työväenyhdistyksen johtokunnan jäsen ja sihteerinä hän toimi vuosina 1974-1989. Juhola valittiin myös vuonna 1990 yhdistyksen ensimmäiseksi naisedustajaksi Lappeenrannan puoluekokoukseen 276 äänellä. Hän on toiminut aktiivisesti myös ay-rintamalla ja oli perustamassa Kankaanpään Seudun Teollisuustoimihenkilöt ry:tä ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana 14 vuoden ajan.
Kankaanpääläiset demarit tietävät, että ”Ritun” kaltaista vaalityöntekijää ei montaa löydy. Väsymättä Ritva kohtaa ihmiset ja juttelee heidän kanssaan samalla luukuttaen esitteitä postilaatikoihin. Näissäkin vaaleissa nuoremmat saavat kannustusta ja neuvoja ja kysyttäessä, miksi politiikka vielä jaksaa innostaa, on vastaus yksikertainen.
- Se on mielenkiintoista, se vain on niin täällä, sanoo Ritva ja taputtaa sydänalaansa.
Vanhusten hoidon nykytila närkästyttää Ritvaa.
- Kamalaa tämä on, jos ihmiset joutuvat pelkäämään, että joutuvat johonkin laitokseen. Sosialidemokraattien on pidettävä ihmisestä huolta ja otettava nämäkin asiat kunnolla hoitaakseen seuraavalla vaalikaudella, toteaa Ritva.
Juhliaan Ritva Juhola viettää tällä kertaa pienimuotoisesti perhepiirissä.
- Kun täytin 50, loppuivat juhlissa työväentalolta astiat. Että eiköhän sitä tässä iässä riitä pienempikin, naurahtaa Ritva.

Katri Kujanpää

6.2.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva