Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Järjen ja tunteen tyttäret muuttaa historian lihaksi ja vereksi

Kuva: Järjen ja tunteen tyttäret muuttaa historian lihaksi ja vereksi

Porin Teatterissa kantaesitettävä Järjen ja tunteen tyttäret, joka perustuu kirjailija Kirsi Mannisen Järjen ja tunteen tarinoita kirjasarjaan, on tärkeä näytelmä, jo pelkästään siitä syystä, että se avaa ansiokkaasti yksilötasolla sitä Suomea, jossa taisteltiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta.

Näytelmä on voimallista draamaa, jossa historia muuttuu väkevästi lihaksi ja vereksi ja antaa äänen erityisesti vahvoille naisille, jotka ovat olleet omalta osaltaan rakentamassa demokraattista yhteiskuntaa.
Tarinaa kuljetetaan taitavasti kahden eritaustaisen ja eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvan naisen, papin tyttären Anna Sofia Ahlstedtin, Mirva Tolppanen ja torpantyttären Hilma Maria Perämäen, Riikka Papunen, näkökulmasta. Tiet kohtaavat, kun molemmat asettuvat Annan tädin Augusta Ahlstedtin, Hannele Lanu, kotiin kuriin ja nuhteeseen: Anna kasvatiksi ja Hilma piikomaan; järjellä ja tunteella.
Annaa ajaa sisäinen palo opiskella. Naisen asemasta tuohon aikaan kertoo jotain se, että Anna pääsee opiskelemaan yliopistoon erivapaudella sukupuoleen perustuen. Hilma on enemmän toiminnan nainen, jolla on vahva oikeudentaku ja joka uskaltaa näyttää tunteensa ja sanoa sanottavansa niin kuin se on.
Loppujen lopuksi Hilmalle ja Annalle koittaa päivä, jolloin he saavat mahdollisuuden ryhtyä kansanedustajaehdokkaiksi omien aatteidensa puolustajina.
Papunen on osuva valinta Hilmaksi. Hän suorastaan hehkuu. Annana Tolppanen hyödyntää oivaltavaa herkkyyttään täysimittaisesti. Lanu loistaa temperamenttisena Augustana. Miia Lindström tekee katkeroitumisesta taidetta.
Miehistä erityisesti Peter-Sebastian Lehtonen tekee hienoa jälkeä ristiriitaisena raittiusmies Artturi Mäkelänä, joka huiputtaa kaikkien muiden lisäksi erityisesti itseään.
Myös sivurooleissa nähdään kutkuttavia vetoja, kuten Vesa Haltsonen tyylikäs pelmahtaminen lavalle liiviläisenä paronina, jonka pauloihin myös Augusta hetkeksi lankeaa. Anderssonskana Anna-Maija Kokkinen on kuin lainassa vanhasta suomifilmistä; juurevana ja koomisena.
Vaikka näytelmän ihmiset ovat fiktiivisiä, niin he ovat kuitenkin hyvin tosia. Kaikelta osin kokonaisuus on niin elämänmakuista ja ehtaa, että paikka paikoin katsoja unohtaa, että näytelmäähän tässä katsotaan.
Näytelmän kerronta muistuttaa elokuvan episodimaisuutta. Tietynlainen epäloogisuus luo jännitteitä ja pitää mielenkiinnon yllä. Myös takautumat on rakennettu niin, että katsoja pysyy vaivatta mukana. Pyörivä näyttämärakenne toimii hienosti siirtymissä kohtauksien välillä. Kokonaisuuden täydentää Taru Liipolan upea puvustus ja Timo Alhasen suunnittelemat, kerrontaa tukevat heijasteet.
Jos mietitte, että miksi kannattaa käydä huhtikuussa äänestämässä eduskuntavaaleissa, niin yksi syy on se, että äänioikeuden eteen on tehty työtä. Jos ette usko, niin käykää katsomassa tämä näytelmä.

Porin Teatteri: Järjen ja tunteen tyttäret. Dramatisointi ja ohjaus: Tommi Kainulainen. Keskeisissä rooleissa: Mirva Tolppanen, Riikka Papunen, Hannele Lanu, Miia Lindström, Peter-Sebastian Lehtonen. Ensi-ilta: 26.1.2019.

Tarja Tiilimäki

30.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva