Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kohti parempaa huomista

Kuva: Kohti parempaa huomista

Tästä hetkestä kun kurkistaa olkansa taa muutaman vuoden matkan, voi todeta yhteiskunnassa muuttuneen asioiden, joita ei vuonna 2015 kyllä osannut odottaa. Sopimisen kulttuurin rapauttaminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen ovat aiheuttaneet pahimmat kolaukset.

Olet varmaankin väsymiseen asti kuullut näistä: Kilpailukykyä on parannettava, työn vastaanottamiseen kannustettava, työllistämistä on helpotettava ja paikallista sopimista lisättävä. Mitä saatiin tällä hallituskaudella vastaukseksi? Saatiin kiky, pakkolakien estämiseksi. Pakkolaeilla olisi viety paljon, kilpailukykysopimuksella sovittiin edes osasta. Vaihtoehtoja ei ollut, jompikumpi oli valittava. Työn vastaanottamiseen “kannustetaan” aktiivimallilla, joka on ollut suurimmalle osalle käytännössä pelkkä työttömyysturvaleikkuri.
Monilla aloilla on eletty valtavan muutoksen aikaa. Yhteiskunta alkaa olla joka puolella avoinna yötä päivää ja palveluita tarjotaan mitä monipuolisemmin pienessäkin yrityksessä. Multitaskaaminen on jo melko välttämätöntä, jotta työssään voi pysyä. Sairastumiseen ei ole varaa ja kuitenkin yhä useampi uupuu työssä. Valtavasti yleistyneen osa-aikatyön vuoksi yhä useamman on jaksettava tehdä montaa työtä, jotta voi tulla toimeen edes jotenkuten.
Tähän kun sekoitetaan paikallinen sopiminen alkaa palkansaajan selkänahkasoppa olla jo melko valmis. Paikallinen sopiminen ei voi tarkoittaa sitä, että yhtiö kiittää ja palkansaaja kumartaa. Sopimisessa ja sanelussa on eroja. Sopimisen työpaikoilla pitäisi olla aitoa sopimista, jossa molemmat osapuolet ovat aidosti sopimuskumppaneita, eikä kumpikaan pyri saneluun. Kyllä, hyviä, jopa loistavia poikkeuksia yrittäjissä ja yrityksissä on, mutta valitettavan totta usein on se, että jos työntekijän selkänahasta jotakin irti saadaan, se irti otetaan.
Esimerkiksi ay-liikettä on viime aikoina moukaroitu vanhanaikaisuudesta ja ymmärtämättömyydestä. Haluttomuudesta edistää työllisyyttä ja tuijottamisesta “eriarvoistaviin” työehtosopimuksiin. Ja miksikö on minusta hyvä, että ay-liike puolustaa työehtosopimuksia? Ilman työehtosopimuksia vahva ja hyvä neuvottelija voi päästä kohtuulliseen lopputulokseen, heikompi tai arempi neuvottelija joko selviää tai ei selviä, sillä mitä annetaan. Jotta yhteiskuntaa voi kutsua hyvinvointiyhteiskunnaksi, pitää myös heikommasta pitää huolta. Sopimusyhteiskunnan polkeminen on jatkunut nyt muutaman vuoden. On saatu tuta, mitä eriarvoistava sanelupolitiikka tarkoittaa. Sopimusjärjestelmiä on purettu, eriarvoisuus on lisääntynyt todella paljon ja syrjäytyneiden määrä kasvaa koko ajan.
Oikeiston ja vasemmiston suunta Suomen tulevaisuudelle eroaa toisistaan paljon. Jokaisen oikeus järjestäytymiseen, omaan mielipiteeseen, hyvinvointiin, mahdollisuuteen pärjätä ja elää vailla sanelua, on varsin paljon kiinni siitä, miten vaaleissa käy. Sinä päätät, miten vaaleissa käy.

Anne Paavilainen
toimitsija, Harjavallan kaupunginvaltuuston jäsen (sd),
eduskuntavaaliehdokas

30.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva