Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Haussa tavallisia ja turvallisia aikuisia

Kuva: Haussa tavallisia ja turvallisia aikuisia

“Hei aikuinen! Ryhtyisitkö sinä henkilökohtaiseksi turvalliseksi aikuiseksi 13-17-vuotiaalle porilaiselle nuorelle? Etsimme tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia.”

Monet nuoret voivat huonosti ja tällä ilmoituksella MLL, eli Mannerheimin lastensuojeluliitto, hakee heille arjen apua. “Rakkaudella porilaisille nuorille”-hanke käynnistyi viime syksynä ja kevään ensimmäinen koulutusosuus on nyt ohi.
-Vapaaehtoisten rekrytyö on vaikeutunut, sillä elämä on nykyään hyvin hektistä, me nykyihmiset emme ehdi kaikkea sitä, mitä yleisen normin mukaan meiltä odotetaan. Kursseille tulijoita olisi, mutta heidät pitäisi tavoittaa juuri oikealla hetkellä, sanoo Porin tukihenkilötoiminnan koordinaattori Matleena Niekka. Hän tekee nuorten parissa sitä paljon toivottua ja harvinaistakin ennaltaehkäisevää työtä palvelukoordinaattori Hanna Åkerlundin kanssa.
Kurssille tullaan pääasiassa auttamisen halun vuoksi, ihmiset haluavat tehdä hyvää antamatta rahaa ja aikuiset ovat yleisesti huolestuneita nuorista ja syystäkin.
-Myös kurssilaiset odottavat saavansa auttamisen tunteen lisäksi vaikkapa mukavan ihmissuhteen. Me haemme niin sanottuja “hyviä tyyppejä”, sanoo Hanna.
Koulutuksissa on yleisesti hauskaa ja kaikissa kurssilaisissa on havaittu jotain samaa. Ainakin huumorintajua pitää olla, kun viettää aikaa nuoren parissa.  Tukihenkilötoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista ja koko toiminta tähtää pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin. Sen sijaan yksinkertaista se ei ole. Nuorten maailma on omansa.
-Me luulemme tuntevamme nuorten somemaailman ja heidän kielensä, mutta emme me tunne.  Tätä koulutuksessa ei voi vähätellä, se on tosi tärkeä ja silmiä avaava osuus, kertovat Matleena ja Hanna.
-Somessa ollaan 24/7, eli käytännössä koko ajan. Jos tämä ei ole jostain syystä mahdollista, niin sitten ollaan ulkopuolisia ja altistutaan kiusaamiselle. Jos kotona nuorelle halutaan asettaa jokin rangaistus, se ei saa olla puhelimen pois ottaminen. Siitä voi seurata ulkopuolelle jäämisen pelko. Tutkimusten mukaan toimenpide aiheuttaa nuoressa jopa fyysisiä kipuja. Jo uhkailusta voi tulla kyseinen pelko, siksi se ei ole mikään ratkaisu, varoittavat Hanna ja Matleena.
Tukihenkilöille, jotka tapaavat nuoriaan parin tunnin ajan korostetaan, että puhelinta ei pidetä silloin esillä, vaan kyseisellä hetkellä keskitytään nuoreen. Vanhemmille jää se kasvatusvastuu ja pari kertaa kuussa tapahtuvissa tapaamisissa tavoitteena onkin viettää kivaa ja turvallista aikaa yhdessä.
Tukihenkilöksi ei käy kuka tahansa. Kaikki haastatellaan ja rikostaustat selvitetään. On myös tunnistettava omat tunteensa ja voimavaransa. Keskusteluille ja tunteiden tuuletuksille on tilaa yhteisissä tapaamisissa ja erilaisissa virkistystapahtumissa, joita MLL vapaaehtoisilleen järjestää.
 -Tukihenkilöiden sitoutuneisuus on korkea. Yleensä odotetaan, että suhde kestää vähintään vuoden. Tukitoiminta loppuu, kun nuori täyttää 18-vuotta, mutta ihmissuhde voi ja saa jatkua, sanoo Matleena.
Yksi koulutuspäivistä keskittyy nuorten käyttäytymiseen ja puhumiseen. Kurssilaisille muistutetaan millaista oli olla nuori ja he saavatkin kotitehtäväksi kirjoittaa itselleen nuorena kirje. Nuorten kieli kuulostaa joskus oudolta, kuten käty-bileet. Se tarkoittaa kämppä tyhjänä, eli kotibileet ovat mahdolliset.
-Tukihenkilöille korostetaan, että he eivät käytä nuorten sanastoa, vaan sitä omaa, turvallisen aikuisen kieltä. Eikä todellakaan saa sanoa “silloin kun minä itse olin nuori”, nauravat Matleena ja Hanna yhteen ääneen.
Nuoret tulevat MLL:n asiakkaiksi pääosin koulukuraattorien kautta, myös vanhemmat voivat soittaa, toisinaan he tulevat virallisemmin sosiaalitoimen kautta. Tukitoimista tehdään aina keskinäinen sopimus ja silloin paikalla ovat kaikki asiaan liittyvät henkilöt. On myös hyvä tietää hankkeen loppuessa, että nuoren ja tukihenkilön suhde ei lopu, siitä sopimus pitää huolen.
Mannerheimin lastensuojeluliiton seuraava nuorten tukihenkilökoulutus alkaa 7.3.2019.

 Leea Pennanen-Salli

30.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva