Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uuden Sataooperan tulikoe

Kuva: Uuden Sataooperan tulikoe

Helmikuun alussa Porin Promenadikeskuksessa eletään historiallisia hetkiä, kun uusi Satakunnan Oopperayhdistys valmistautuu ensimmäiseen Oopperagaalaansa. Onhan Porissa oopperaa kuultu ja nähty jo yli 40 vuotta, mutta tämä on viime kesänä perustetun yhdistyksen ensimmäinen esiintyminen.

 -Oopperaklassikot on tämän yhdistyksen juttu, joten illan säveltäjiä ovat muun muassa Verdi, Mascagni, Puccini, Bizet ja Mozart ja jopa Händel, koska yksi solisteistamme Katja Vaahtera, on vanhan musiikin ekspertti, kertoo Sataoopperan taiteellinen johtaja Sari Nordqvist.
Sari on Porista lähtöisin oleva oopperalaulaja, joka tällä hetkellä työstää Kansallisoopperan loppuunmyytyä Oopperan kummitusta. Hän on koko taiteellisen uransa toiminut freelance-laulajana, mikä on tuonut mukanaan monenlaisia vapauksia.
Nordqvist aloitti Porin Oopperakuorossa jo 16-vuotiaana ja oli mukana Mozartin “Don Giovannissa”. Lauluopinnot hän aloitti Tampereen konservatoriossa vuonna 1992 ja solistiura aukesi ensin Tampereella ja sitten Porissa, kun oma ja tuttu ooppera kutsui hänet Floran rooliin Verdin “La Traviatassa”. Oopperalaulajan tutkinnon ja maisterin paperit Sibelius-Akatemiasta Sari sai vuonna 1999.
-Olen henkilökohtaisesti äärettömän murheellinen, että Pori Oopperan toiminta loppui. Kyseessä on sentään oman kotikaupungin ooppera, jonka järjestämissä tilaisuuksissa esiinnyin lukemattomat kerrat, kertoo Sari.
On uuden aika. Satakunnan Oopperayhdistys, eli Sataooppera perustettiin viime kesänä, kun maakuntaan jäi selkeä tämän genren aukko. Puuhamiehinä Sarin lisäksi oli niin ikään porilaslähtöinen laulunopiskelija Johannes Pessi, joka kasasi porukan yhteisen pöydän ääreen.
-Me Hesassa asuvat aloimme suunnitella toimintaa ja perustavassa kokouksessa 3.7. olivat Pessin ja itseni lisäksi Nina Lindholm, Merja Mäkelä ja Reetta Haavisto, sanoo taiteelliseksi johtajaksi nimetty Sari.
Perustajaporukka ei ole sattumalta valikoitunut, vaan mukana on useita Satakunnasta lähtöisin olevia ihmisiä. Jo elokuussa oli 20-henkinen kuoro koelaulatettu ja valittuna. Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä monilla paikkakunnilla ennen niin vireä oopperatoiminta on jouduttu rahoitusvaikeuksien vuoksi lopettamaan.
-Yhdistyksen perusajatuksena on kunnioittaa nimenomaan alueoopperaa ja haluamme käyttää hyväksi paikallistaa osaamista. Mukana on myös koulutusaspekti, teemme yhteistyötä Sibelius-Akatemian laulumusiikkiosaston kanssa. Ajattelemme tässä  erityisesti nuoria laulajia, jotta he saisivat esiintymiskokemuksia, kertoo taiteellinen johtaja innoissaan.
Koska Nordqvist on seurannut läheltä Porin Oopperan toimintaa ja erityisesti sen vetäjän, Heli Latvalan monia edesottamuksia, hän tiesi tarkkaan mihin sitoutui.
-Työtä riittää ja ihan kaikkea saa tehdä, mutta tehtävät on jaettu ihmisten osaamisalueiden mukaan niin, ettei kukaan kaadu taakkansa alle. Yhdistyksen hallitukseen kuuluva lakimies hoitaa sopimukset, yksi vastaa yhteistyökumppaneista ja markkinoinnille on oma osaajansa. Silti paljon tehdään talkoilla. Kuorolaisetkin lupautuivat jakamaan gaalan mainosjulisteita, kertoo Sari.
Uuden alueoopperan Gaalassa solisteina nähdään mm. porilaisten rakastama sopraano Anna-Kristiina Kaappola, raumalainen Katja Vaahtera ja mezzosopraano Sari Nordqvist itse. Miesäänissä kuullaan bassobaritoni Aapo-Tapani Kilpelää, baritoni Johannes Pessiä ja tenori Jasper Leppästä. Gaalaa säestää Pori Sinfonietta ja sen ylikapellimestari Tibor Bogányi. Kuoron, joka esiintyy kolmessa teoksessa on valmentanut Sanna Kuusisto.
-Kotikaupungissa esiintyminen on aina ihan oma juttunsa, tunnelma on kotoisa ja lämmin. Sitäpaitsi täällä käydessä saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä vanhempani asuvat edelleen Porissa, sanoo Sari.
Ai niin, kirjoita vielä, että kaikki solistit ja kuoro esiintyvät tässä konsertissa korvauksetta, ja että aiomme pitää lippujen hinnat maltillisina, huikkaa Sari vielä haastattelun lopuksi.

Leea Pennanen-Salli

23.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva