Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viestinnän ammattilainen taiteen tekijänä

Kuva: Viestinnän ammattilainen taiteen tekijänä

Silloisen Porin kaupunginarkkitehdin Jaakko Laaksovirran suunnittelema, vuonna 1938 rakennettu Pirtulinna Porin keskustassa sai tarinan mukaan nimensä siitä, että se on rakennettu pirtun salakuljetuksesta saaduilla rahoilla. Yli 80 vuotta valmistumisensa jälkeenkin talon nimi kiehtoo ja siksi ohikulkija saattaakin pysähtyä näyteikkunaan, jossa lukee ”valtokivi art studio - pirtulinna”.

Ikkunan takaa löytyy Satakunnan ammattikorkeakoulun viestintäpäällikkönä työskentelevän, Porin taiteilijaseuran jäsenen ja sihteerin Hanna Valtokiven koti, työskentelytila ja tulevaisuudessa taiteen esittelytila.
 Liki 20 vuotta SAMK:ssa työskennelleen Valtokiven mukaan työ viestinnän parissa on muuttunut nopeampaan ja vuorovaikutteisempaan suuntaan.
- Media valitsee uutisoitavat aiheet nykyään usein sen mukaan, mitä ihmiset haluavat lukea eli klikata. Tämä on johtanut siihen, että entistä enemmän mietimme aiheet journalistisesta näkökulmasta valmiiksi. Meillä on liki 400 työntekijää ja 6000 opiskelijaa ja tuotamme paljon omaa sisältöä ja uutisia verkkoon ja some-kanaviimme. Olemme siis itsekin media, kertoo Valtokivi.
 Viestintäpäällikön toimenkuvan lisäksi Valtokivi sai uudelle Porin kampukselle muuton jälkeen vastuulleen SAMK:n Taidekäytävän.
- Silloisen läänintaiteilija Marjo Heinon kanssa syntyi idea uuden kampuksen ja rakennuksen vanhan kauppaosan yhdistävän käytävän hyödyntämiseksi galleriatilana. Ensin ajatuksena oli, että se toimisi SAMKin Kankaanpään taidekoulun opiskelijoiden galleriatilana, mutta se on laajentunut myös muiden taiteilijoiden näyttelytilaksi. Tilausta on, seuraavat vapaat kuukaudet ovat vasta syksyllä 2020, kertoo Valtokivi.
 Valtokivi on itse aina ollut kiinnostunut taiteesta. Turun yliopistossa arkeologiaa ja myöhemmin kulttuurihistoriaa opiskellut Valtokivi vietti kesänsä ja harjoitteluaikansa Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa. Myöhemmin hän työskenteli Pohjanmaalla museossa, kirjoitti paikallislehtiin ja teki radiojuttuja. Sitten päätti hän lähteä opiskelemaan tiedotusopintoja. Matka jatkui Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan tiedottajan pestistä Telelle Mikkeliin ja takaisin Turkuun viestintätoimistoon. SAMK:n paikan huomattuaan päätti Ulvilasta lähtöisin oleva Valtokivi hakea ja päätyi näin takaisin Satakuntaan.
 Valtokivi oli julkaissut kaksi romaania, mutta kun kolmas antoi odottaa itseään, hän siirtyi taiteen pariin. - Tapasin kahvilassa puolitutun, joka opetti Otsolassa ikonimaalausta. Hän kehotti mukaan ja kertoi, miten helposti muutamalla siveltimenvedolla voi maalata ihmisen kasvot. Menin, mutta se ei todellakaan ihan muutamalla vedolla onnistunut, naurahtaa Valtokivi.
- Pidin taiteen tekemisestä. Hain ja pääsin Porin taidekouluun, josta neljän vuoden jälkeen valmistuin viime keväänä. Jo aikaisessa vaiheessa pidin omia näyttelyitä, jokin siinä innostaa, kun saan tuotokseni esille. Porin kirjaston kahvilassa sijaitsevassa taidelainaamossa minulla on tällä hetkellä töitä esillä ja seuraavan näyttely on Ulvilan kirjaston Galleria Kui:ssa, kertoo Valtokivi.
- Vuodet Porin taidekoulussa auttoivat minua löytämään sen, mikä on omaa ilmaisuani. Nyt teen mielelläni abstraktia taidetta, jossa yhdistän erilaisia elementtejä ja materiaaleja. Kasvoista en ole päässyt vieläkään eroon, vaan ne seuraavat minua esimerkiksi tällä hetkellä työn alla olevassa ”Vaivaiset”-sarjassani. Sain vision vanhoja vaivaisukkoja käsitelleestä kirjasta. Teoksissa haluan tutkia ja ilmentää nykyajan vaivaisuutta, joka voi olla vaikka uupumusta, stressiä, toimeentulo-ongelmia, ulkopuolisuutta tai yksinäisyyttä.
 Entä miten Valtokivi päätyi Pirtulinnaan?
- Sattuma ohjailee. Tuttu taiteilija pyysi käymään työhuoneellaan ja laitoin osoitteen Googleen, kun en ihan paikallistanut Antinkadulla sijainnutta osoitetta. Näytölle ilmestyi kiinteistövälittäjän mainos, jossa kerrottiin tämän asunnon olevan myytävänä. Asuin Ulvilassa omakotitalossa ja samana päivänä laitoin viestin kiinteistövälittäjälle ja tulin katsomaan ja ostin, Valtokivi naurahtaa.
Taiteen myynti on vielä pientä, mutta digitalisaatio saattaa tässäkin tulla avuksi.
- Uskon, että taidekauppa siirtyy yhä enemmän verkkoon. Siellä voi rauhassa tutustua teoksiin ja miettiä, mikä sopisi omaan kotiin. Ihmiset panostavat sisustukseen, mutta tavaraa vähennetään ja tilalle halutaan jotain arvokkaampaa ja pysyvämpää. Tässä uskon, että taiteella tulee olemaan kasvava rooli, Valtokivi summaa.

Katri Kujanpää

23.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva